Piła "ciemną wodę" dwa razy dziennie, chociaż inni uważali ją za odpad. Przeżyła 98 lat

Kiedyś była uznawany za uciążliwy odpad produkcyjny. Teraz okazało się, że może nawet wydłużyć życie. O co chodzi z "ciemną wodą" i co ona ma wspólnego z oliwą z oliwek? Warto to wiedzieć.

Piła "ciemną wodę" i przeżyła 98 latPiła "ciemną wodę" i przeżyła 98 lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Impact Photography
Dorota Gepert

"Ciemna woda", nazywana w skrócie OMW powstaje podczas tłoczenia oliwy z oliwek. Ten mętny osad nie miał dobrej opinii. Twierdzono, że może nawet zanieczyszczać wodę i glebę. Jednak niektórzy plantatorzy oliwek zaczęli go pić. Mieli rację, bo po latach przebadano "ciemną wodę" i okazało się, że zawiera substancje korzystnie działające na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Odpad, który doceniono

Oliwa z oliwek to samo zdrowie. Jednak do odpadu powstającego przy jej produkcji podchodzono nieufnie. "Ciemna woda" jest mętna, brązowa i ma gorzki smak. Pozostaje po zmieleniu oliwek i oddzieleniu od nich oleju. Historia tego płynu jest ciekawa, bo przez niektórych była uznawana za odpad, ale byli też tacy, którzy zaczęli ją pić. Jedną z propagatorek "ciemnej wody" była Nonna Caterina, która żyła 98 lat. To prababka producenta OMW. Piła pół szklanki tej substancji dwa razy dziennie i uważała, że to sekret jej dobrego zdrowia.

Oliwa z oliwek przy niej gaśnie

Kiedy naukowcy w końcu przebadali "ciemną wodę", okazało się, że można zaliczyć ją do superfood. A nawet OMW jest bardziej odżywcza od samych oliwek oraz wytwarzanej z nich oliwy. Przede wszystkim zawiera 10 razy więcej związków roślinnych niż oliwa z oliwek. To przede wszystkim polifenole, które mają znaczący wpływ na zdrowie jelit. OMW ma ich co najmniej 30 różnych rodzajów. Jak wykazały badania, 25 ml ciemnej wody ma więcej polifenoli niż litr dobrej oliwy.

Co potrafi "ciemna woda"?

Naukowcy podkreślają, że OMW może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu nowotworów płuc, prostaty, jelita grubego i piersi. Wspomaga też regenerację po wysiłku fizycznym i bardzo korzystnie działa na metabolizm.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej