Producenci oszukują na potęgę. Niepokojące wyniki kontroli oliwy
Często piszemy o tym, że oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów. Do jej używania do sałatek i innych potraw namawiają wszyscy dietetycy. Jednak okazuje się, że oliwa oliwie nierówna i na zakupach trzeba uważać. Podczas kontroli wykryto wiele nieprawidłowości, sporo produktów miało zawyżoną kategorię.
12.08.2024 09:52
Ogólnopolska kontrola oliw z oliwek najwyższej jakości wykazała nieprawidłowości w prawie 70 proc. przypadków. Produkty były kwestionowane ze względu na m.in. błędy w znakowaniu, brak aromatu owoców czy zawyżaniu ich kategorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co deklarują producenci
"Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie" - przekazała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Inspektorzy badali oliwę pod kątem cech organoleptycznych, czyli sprawdzali smak, zapach, barwę i konsystencję. Kontrola objęła 50 partii oliwy z oliwek, z czego w 38 stwierdzono nieprawidłowości. Stwierdzono, że takie wady w oliwie najwyższej kategorii są niedopuszczalne i świadczą o tym, że jakość oliwy jest niższa, niż deklaruje producent. Niepokojące są też nieprawidłowości w składzie produktów.
Co znajdziesz na etykiecie
Inspektorzy zwrócili również uwagę na znakowanie oliwy. W 50 ze 110 zbadanych partii były nieprawidłowości takie jak podanie nazwy "oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia" dla produktu niższej kategorii, brak informacji o miejscu pochodzenia oliwy, zbyt mała czcionka na etykiecie czy brak informacji o warunkach przechowywania produktu. Co więcej, inspektorzy stwierdzili jeden przypadek przechowywania oliwy w niewłaściwych warunkach w sklepie. Umieszczono ją na najwyższej półce regału, gdzie była narażona na bezpośrednie działanie światła.
"Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, czyli 'najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych'" - przypomina Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Na to zwracaj uwagę przy zakupie oliwy z oliwek
- Wybierz oliwę extra virgin, która wytwarzana jest bezpośrednio z oliwek, wyłącznie poprzez procesy mechaniczne. To produkt najwyższej jakości, nie powinien mieć żadnych niepożądanych cech smakowych, wizualnych ani aromatycznych. Ma niższą kwasowość niż oliwa z oznaczeniem virgin.
- Sprawdź na etykiecie, czy produkt został wytworzony i zabutelkowany w tym samym miejscu. Oliwki użyte do produkcji powinny pochodzić z jednego regionu.
- Unikaj oliw z osadami w dużych butelkach. Te osady łatwo fermentują, skracając okres przydatności do spożycia.
- Im "świeższa" data tłoczenia, tym oliwa jest zdrowsza. Najlepszą jakość mają oliwy nie starsze niż 1,5-2 lata.