Producenci oszukują na potęgę. Niepokojące wyniki kontroli oliwy

Często piszemy o tym, że oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów. Do jej używania do sałatek i innych potraw namawiają wszyscy dietetycy. Jednak okazuje się, że oliwa oliwie nierówna i na zakupach trzeba uważać. Podczas kontroli wykryto wiele nieprawidłowości, sporo produktów miało zawyżoną kategorię.

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Ogólnopolska kontrola oliw z oliwek najwyższej jakości wykazała nieprawidłowości w prawie 70 proc. przypadków. Produkty były kwestionowane ze względu na m.in. błędy w znakowaniu, brak aromatu owoców czy zawyżaniu ich kategorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Co deklarują producenci

"Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie" - przekazała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Inspektorzy badali oliwę pod kątem cech organoleptycznych, czyli sprawdzali smak, zapach, barwę i konsystencję. Kontrola objęła 50 partii oliwy z oliwek, z czego w 38 stwierdzono nieprawidłowości. Stwierdzono, że takie wady w oliwie najwyższej kategorii są niedopuszczalne i świadczą o tym, że jakość oliwy jest niższa, niż deklaruje producent. Niepokojące są też nieprawidłowości w składzie produktów.

Co znajdziesz na etykiecie

Inspektorzy zwrócili również uwagę na znakowanie oliwy. W 50 ze 110 zbadanych partii były nieprawidłowości takie jak podanie nazwy "oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia" dla produktu niższej kategorii, brak informacji o miejscu pochodzenia oliwy, zbyt mała czcionka na etykiecie czy brak informacji o warunkach przechowywania produktu. Co więcej, inspektorzy stwierdzili jeden przypadek przechowywania oliwy w niewłaściwych warunkach w sklepie. Umieszczono ją na najwyższej półce regału, gdzie była narażona na bezpośrednie działanie światła.

"Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, czyli 'najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych'" - przypomina Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).

Na to zwracaj uwagę przy zakupie oliwy z oliwek

  1. Wybierz oliwę extra virgin, która wytwarzana jest bezpośrednio z oliwek, wyłącznie poprzez procesy mechaniczne. To produkt najwyższej jakości, nie powinien mieć żadnych niepożądanych cech smakowych, wizualnych ani aromatycznych. Ma niższą kwasowość niż oliwa z oznaczeniem virgin.
  2. Sprawdź na etykiecie, czy produkt został wytworzony i zabutelkowany w tym samym miejscu. Oliwki użyte do produkcji powinny pochodzić z jednego regionu.
  3. Unikaj oliw z osadami w dużych butelkach. Te osady łatwo fermentują, skracając okres przydatności do spożycia.
  4. Im "świeższa" data tłoczenia, tym oliwa jest zdrowsza. Najlepszą jakość mają oliwy nie starsze niż 1,5-2 lata.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej