PrzepisKuchnia francuskaNa urlopie w Prowansji nie jadłam kanapek z niczym innym. Wyprosiłam przepis od francuskiej gospodyni

Na urlopie w Prowansji nie jadłam kanapek z niczym innym. Wyprosiłam przepis od francuskiej gospodyni

Podróżowanie to wspaniała okazja, aby poznawać nowe smaki. Z urlopów staram się przywozić nie tylko miłe wspomnienia i opaleniznę, ale również przepisy, dzięki którym wracam w swojej kuchni do ciepłych chwil. Podczas wakacji we Francji zajadałam się prostą pastą kanapkową. Dziś chętnie wracam do niej również w Polsce.

Tapenada - Pyszności
Tapenada - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.08.2024 09:52

Tapenada to oliwkowa pasta, która świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej intensywny smak przypadł do gustu smakoszom na całym świecie. To pyszna odmiana od klasycznej pasty jajecznej czy po prostu zwykłego sera na kanapce. Kiedy przygotowuję ją w moim domu, miseczka szybko staje się pusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd pochodzi tapenada?

Zanim wyjechałam na wakacje do Prowansji, byłam przekonana, że tapenada to pasta z Hiszpanii. Mój mąż z kolei twierdził, że to grecki przysmak - w końcu Grecja nieodzownie kojarzy się z oliwkami. Okazało się jednak, że to pasta rodem z południowo-wschodniej Francji.

Tapenada - Pyszności
Tapenada - Pyszności© via Getty Images | brebca

Popularna jest teraz na całym świecie, ale korzeniami sięga XVIII wieku, bo to właśnie z tamtego czasu pochodzą pierwsze wzmianki o tapenadzie. Prosta mieszanka oliwek, kaparów, anchois i oliwy doskonale wpisywała się w smak i zwyczaje mieszkańców Prowansji, którzy od wieków cenili sobie produkty morza i bogactwo smaków oliwy z oliwek.

Przepis na tapenadę

Tapenada to naprawdę prosta sprawa. Gospodyni, u której wynajmowałam pokój, robiła ją niemal codziennie. Na koniec pobytu wyprosiłam u niej przepis i dziś chętnie wracam do niego w swojej polskiej kuchni.

Czarne oliwki - Pyszności
Czarne oliwki - Pyszności© Pixabay

Składniki:

  • 200 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy,
  • 1 obrany ząbek czosnku,
  • szczypta mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kaparów, 2 fileciki anchois
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oliwki odsącz z zalewy.
  2. Orzechy podpraż na suche patelni, aby wydobyć z nich więcej smaku.
  3. Wszystkie przygotowane składniki umieść w blenderze. Miksuj do uzyskania gładkiej pasty. Jeśli lubisz bardziej chrupiącą konsystencję, zostaw kilka oliwek w całości lub pokrój je na mniejsze kawałki.
  4. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Gotową tapenadę podaj z ulubionym pieczywem, np. bagietką, grzankami lub jako dodatek do mięs i serów.

Wybrane dla Ciebie