Na urlopie w Prowansji nie jadłam kanapek z niczym innym. Wyprosiłam przepis od francuskiej gospodyni
Podróżowanie to wspaniała okazja, aby poznawać nowe smaki. Z urlopów staram się przywozić nie tylko miłe wspomnienia i opaleniznę, ale również przepisy, dzięki którym wracam w swojej kuchni do ciepłych chwil. Podczas wakacji we Francji zajadałam się prostą pastą kanapkową. Dziś chętnie wracam do niej również w Polsce.
15.08.2024 09:52
Tapenada to oliwkowa pasta, która świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej intensywny smak przypadł do gustu smakoszom na całym świecie. To pyszna odmiana od klasycznej pasty jajecznej czy po prostu zwykłego sera na kanapce. Kiedy przygotowuję ją w moim domu, miseczka szybko staje się pusta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd pochodzi tapenada?
Zanim wyjechałam na wakacje do Prowansji, byłam przekonana, że tapenada to pasta z Hiszpanii. Mój mąż z kolei twierdził, że to grecki przysmak - w końcu Grecja nieodzownie kojarzy się z oliwkami. Okazało się jednak, że to pasta rodem z południowo-wschodniej Francji.
Popularna jest teraz na całym świecie, ale korzeniami sięga XVIII wieku, bo to właśnie z tamtego czasu pochodzą pierwsze wzmianki o tapenadzie. Prosta mieszanka oliwek, kaparów, anchois i oliwy doskonale wpisywała się w smak i zwyczaje mieszkańców Prowansji, którzy od wieków cenili sobie produkty morza i bogactwo smaków oliwy z oliwek.
Przepis na tapenadę
Tapenada to naprawdę prosta sprawa. Gospodyni, u której wynajmowałam pokój, robiła ją niemal codziennie. Na koniec pobytu wyprosiłam u niej przepis i dziś chętnie wracam do niego w swojej polskiej kuchni.
Składniki:
- 200 g czarnych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy,
- 1 obrany ząbek czosnku,
- szczypta mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kaparów, 2 fileciki anchois
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Oliwki odsącz z zalewy.
- Orzechy podpraż na suche patelni, aby wydobyć z nich więcej smaku.
- Wszystkie przygotowane składniki umieść w blenderze. Miksuj do uzyskania gładkiej pasty. Jeśli lubisz bardziej chrupiącą konsystencję, zostaw kilka oliwek w całości lub pokrój je na mniejsze kawałki.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Gotową tapenadę podaj z ulubionym pieczywem, np. bagietką, grzankami lub jako dodatek do mięs i serów.