Niedojrzałe mirabelki zamieniam w oliwki. Brzmi jak kuchenna magia, ale to tylko sprytny przepis
Mirabelki często tworzą żółty dywan na chodnikach, gdy pospadają z drzew. Jest ich całkiem sporo, ale niekiedy brakuje już pomysłów na wykorzystanie tych owoców. Od kiedy znam ten przepis, rezerwuję półkę w spiżarni na kilka słoiczków mirabelek. Bynajmniej nie mam na myśli kompotu czy konfitury - stawiam na zupełnie nietypową odsłonę.
14.08.2024 10:26
Mirabelki to owoce, które już za chwilę zaskoczą nas swoją obfitością. Jednym z patentów na wykorzystanie ich w kuchni jest zamienienie ich w oliwki. Brzmi jak zadanie rodem z lekcji zaklęć w Hogwarcie, ale to tylko pochwała kreatywności w kuchni. Składniki są łatwo dostępne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poeksperymentować w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mirabelki à la oliwki - przepis na domowe przetwory
Po cukinii zamienionej w ananasa przyszedł czas na mirabelki podobne do oliwek. Warto zaplanować to już teraz, bo do tego przepisu potrzebne będę niedojrzałe lub jeszcze nie do końca miękkie mirabelki. Jeśli przegapisz czas na zbiory, możesz sięgnąć po owoce derenia jadalnego.
Marynowanie to wspaniały sposób na przetworzenie warzyw i owoców, których w sezonie mamy pod dostatkiem. Mirabelki à la oliwki będą świetnym dodatkiem do mięs czy sałatek, ale znajdą się również amatorzy wyjadania ich prosto ze słoika.
Składniki:
- 1 kg nie do końca dojrzałych mirabelek,
- 150 g soli,
- 1,5 l wody,
- 100 ml oliwy,
- 1 papryczka chilli,
- kawałek imbiru,
- 2 duże łyżki cukru,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka sody.
Sposób przygotowania:
- Umyj mirabelki, osusz i wydryluj. Jeśli masz trudności z wydrylowaniem, delikatnie zmiażdż je dnem słoika.
- Przygotuj solankę, rozpuszczając sól w gorącej wodzie. Dodaj sodę i wymieszaj. Zalej mirabelki solanką i odstaw na około 7 dni.
- Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet, wodę, cukier, przyprawy, imbir, papryczkę chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około pół godziny.
- Odcedź mirabelki z solanki. Do każdego słoika włóż plaster cytryny ze skórką oraz kilka ząbków czosnku. Napełnij słoiki mirabelkami i zalej je gorącą marynatą.
- Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.
Ilość przypraw możesz dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Smacznego!