Niedojrzałe mirabelki zamieniam w oliwki. Brzmi jak kuchenna magia, ale to tylko sprytny przepis

Mirabelki często tworzą żółty dywan na chodnikach, gdy pospadają z drzew. Jest ich całkiem sporo, ale niekiedy brakuje już pomysłów na wykorzystanie tych owoców. Od kiedy znam ten przepis, rezerwuję półkę w spiżarni na kilka słoiczków mirabelek. Bynajmniej nie mam na myśli kompotu czy konfitury - stawiam na zupełnie nietypową odsłonę.

Mirabelki a'la oliwki - PysznościMirabelki a'la oliwki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mirabelki to owoce, które już za chwilę zaskoczą nas swoją obfitością. Jednym z patentów na wykorzystanie ich w kuchni jest zamienienie ich w oliwki. Brzmi jak zadanie rodem z lekcji zaklęć w Hogwarcie, ale to tylko pochwała kreatywności w kuchni. Składniki są łatwo dostępne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poeksperymentować w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Mirabelki à la oliwki - przepis na domowe przetwory

Po cukinii zamienionej w ananasa przyszedł czas na mirabelki podobne do oliwek. Warto zaplanować to już teraz, bo do tego przepisu potrzebne będę niedojrzałe lub jeszcze nie do końca miękkie mirabelki. Jeśli przegapisz czas na zbiory, możesz sięgnąć po owoce derenia jadalnego.

Mirabelki
Mirabelki © Adobe Stock

Marynowanie to wspaniały sposób na przetworzenie warzyw i owoców, których w sezonie mamy pod dostatkiem. Mirabelki à la oliwki będą świetnym dodatkiem do mięs czy sałatek, ale znajdą się również amatorzy wyjadania ich prosto ze słoika.

Składniki:

  • 1 kg nie do końca dojrzałych mirabelek,
  • 150 g soli,
  • 1,5 l wody,
  • 100 ml oliwy,
  • 1 papryczka chilli,
  • kawałek imbiru,
  • 2 duże łyżki cukru,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka sody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mirabelki, osusz i wydryluj. Jeśli masz trudności z wydrylowaniem, delikatnie zmiażdż je dnem słoika.
  2. Przygotuj solankę, rozpuszczając sól w gorącej wodzie. Dodaj sodę i wymieszaj. Zalej mirabelki solanką i odstaw na około 7 dni.
  3. Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet, wodę, cukier, przyprawy, imbir, papryczkę chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około pół godziny.
  4. Odcedź mirabelki z solanki. Do każdego słoika włóż plaster cytryny ze skórką oraz kilka ząbków czosnku. Napełnij słoiki mirabelkami i zalej je gorącą marynatą.
  5. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.

Ilość przypraw możesz dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik