Niedojrzałe mirabelki zamieniam w oliwki. Brzmi jak kuchenna magia, ale to tylko sprytny przepis

Mirabelki często tworzą żółty dywan na chodnikach, gdy pospadają z drzew. Jest ich całkiem sporo, ale niekiedy brakuje już pomysłów na wykorzystanie tych owoców. Od kiedy znam ten przepis, rezerwuję półkę w spiżarni na kilka słoiczków mirabelek. Bynajmniej nie mam na myśli kompotu czy konfitury - stawiam na zupełnie nietypową odsłonę.

Mirabelki a'la oliwki - PysznościMirabelki a'la oliwki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mirabelki to owoce, które już za chwilę zaskoczą nas swoją obfitością. Jednym z patentów na wykorzystanie ich w kuchni jest zamienienie ich w oliwki. Brzmi jak zadanie rodem z lekcji zaklęć w Hogwarcie, ale to tylko pochwała kreatywności w kuchni. Składniki są łatwo dostępne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poeksperymentować w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Mirabelki à la oliwki - przepis na domowe przetwory

Po cukinii zamienionej w ananasa przyszedł czas na mirabelki podobne do oliwek. Warto zaplanować to już teraz, bo do tego przepisu potrzebne będę niedojrzałe lub jeszcze nie do końca miękkie mirabelki. Jeśli przegapisz czas na zbiory, możesz sięgnąć po owoce derenia jadalnego.

Mirabelki
Mirabelki © Adobe Stock

Marynowanie to wspaniały sposób na przetworzenie warzyw i owoców, których w sezonie mamy pod dostatkiem. Mirabelki à la oliwki będą świetnym dodatkiem do mięs czy sałatek, ale znajdą się również amatorzy wyjadania ich prosto ze słoika.

Składniki:

  • 1 kg nie do końca dojrzałych mirabelek,
  • 150 g soli,
  • 1,5 l wody,
  • 100 ml oliwy,
  • 1 papryczka chilli,
  • kawałek imbiru,
  • 2 duże łyżki cukru,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka sody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mirabelki, osusz i wydryluj. Jeśli masz trudności z wydrylowaniem, delikatnie zmiażdż je dnem słoika.
  2. Przygotuj solankę, rozpuszczając sól w gorącej wodzie. Dodaj sodę i wymieszaj. Zalej mirabelki solanką i odstaw na około 7 dni.
  3. Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet, wodę, cukier, przyprawy, imbir, papryczkę chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około pół godziny.
  4. Odcedź mirabelki z solanki. Do każdego słoika włóż plaster cytryny ze skórką oraz kilka ząbków czosnku. Napełnij słoiki mirabelkami i zalej je gorącą marynatą.
  5. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.

Ilość przypraw możesz dopasować do swoich indywidualnych preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji