Jedne z najzdrowszych owoców rosnących w Polsce. Nie doceniamy ich, a wspierają jelita i serce
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często goszczą w naszym codziennym menu.
02.08.2024 | aktual.: 02.08.2024 15:24
Śliwki to pełne witamin i minerałów owoce, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm. Poza tym, że zawierają niewielką ilość kalorii - w 100 g jest około 45 kcal, mają również niski indeks glikemiczny (IG=35). Wartości odżywcze śliwki przedstawiają się następująco: 0,6 g stanowi białko, 0,2 g tłuszcz, 11,7 g węglowodany i 1,6 g błonnik. Te niewielkie owoce doceniane są za takie witaminy, jak witamina C, A, K, B6, C, E oraz cenne minerały: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor.
Śliwki nadają się do jedzenia w postaci surowej, można je gotować, a także suszyć, choć należy nadmienić, że suszone śliwki są zdecydowanie bardziej kaloryczne niż świeże, ale za to dostarczają kilkakrotnie więcej witaminy A. Śliwki w suszonej postaci mają w 100 g 267 kcal, 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów i 9,4 g błonnika.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Jedzenie śliwek niesie ze sobą wiele korzyści. Owoce te słyną przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu trawiennego. Poprawiają metabolizm i zapobiegają zaparciom. Jest to zasługa zawartości błonnika oraz kwasu sorbowego i sorbitolu, które wykazują działanie przeczyszczające. Suszone śliwki to jeden z bardziej sprawdzonych sposobów na trudności z wypróżnianiem. Ponadto, chronią przed wolnym rodnikami ze względu na bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Wzmacniają organizm i poprawiają nastrój. Spożywanie śliwek pozytywnie oddziałuje również na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu (źródło potasu i cennych pektyn).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rodzaje śliwek
Węgierka zwykła
Ta odmiana śliwek jest zdecydowanie najpopularniejsza w Polsce. Wyróżnia się fioletowym odcieniem z zewnątrz, zaś w środku skrywa żółto-zielony miąższ. Sezon na węgierki trwa od września do października. Na ich bazie przygotowuje się powidła i knedle ze śliwkami. Doskonałe są w surowej wersji.
Mirabelka
Mirabelka różni się od węgierki zarówno kolorem, jak i smakiem. Te niewielkie owoce o żółtym odcieniu - choć są słodkie i soczyste, to mają także wyraźnie kwaskowaty smak. Można się na nie natknąć na polach, przy drogach, w lesie na dziko, ale trafiają się także w miejskich parkach. Sezon na mirabelki przypada na przełomie sierpnia oraz września. Ich smak sprawia, że doskonale nadają się do powideł, dżemów, kompotów, wszelkich wypieków (np. do placka ze śliwkami). Stanowią także dobrą bazę do przyrządzenia śliwkowych napojów alkoholowych, m.in. wina, nalewki albo wódki. W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że wódka z mirabelek to napój popularny we Francji, w regionie Lotaryngii. W tej części Europy mirabelka jest symbolem dostatku.
Renklod
To kolejna odmiana śliwki, która pochodzi z Iranu. Nie od razu znalazła się w naszym kraju, z początku pojawiła się w Anglii, a dopiero później dotarła do innych europejskich miejsc. Tak naprawdę szacuje się, że na stałe zagościła w Polsce dopiero w XIX wieku.
Jest chętnie spożywana przez Francuzów, gdzie nazywana jest ,,Reine-Claude", na cześć francuskiej Królowej Klaudii, która żyła w XV wieku.
Śliwka Opal
Śliwka o nazwie Opal charakteryzuje się ciemnoczerwoną bądź fioletową, cienką skórką. Ten rodzaj wyróżnia soczysty i słodki smak. Odmiana pochodzi ze Szwecji, jej zaletą jest spora odporność na mróz. Doskonale smakuje jedzona na surowo, ale nadaje się także do rozmaitych przetworów (dżemów, konfitur, sosów) oraz mięs. Z uwagi na słodki smak, dość małe pestki, które bez problemu oddzielają się od miąższu, sprawdzają się także do wypieku ciast.
Śliwka Stanley
Śliwka Stanley jest pochodzenia amerykańskiego. Powstała na początku XX wieku i szybko trafiła do Polski, gdzie cieszy się dużą popularnością. Jeśli chodzi o jej wygląd, to na typowej dla tej odmiany ciemnogranatowej skórce widoczny jest intensywnie fioletowy nalot. W środku zaś śliwka ma zielonożółty odcień.
Dobrze toleruje niską temperaturę i jest raczej odporna na choroby. Można zajadać ją na surowo, a także zrobić z niej przetwory lub kompot.
Co można zrobić ze śliwek?
Kiszone śliwki
Kiszonki są nie tylko zdrowe, ale i bardzo modne w ostatnich latach. Najpopularniejsze wykonuje się z kapusty i ogórków, często sięgamy też po kiszonki z papryki, buraków, kalafiora, brokułów i rzodkiewek. Okazuje się jednak, że i śliwki świetnie nadają się do tego procesu.
Składniki:
- 1 kg śliwek – najlepsze będą węgierki lub renklody,
- 4 łyżeczki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 10 goździków,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- szczypta cynamonu, czubata łyżka gorczycy białej,
- Do przygotowania solanki: 1 łyżeczka soli na 1 l wody.
Przygotowanie:
Zagotuj 1 litr wody i dodaj do niej jedną łyżeczkę soli. W tym czasie przygotuj słoiki. Starannie umyj śliwki, pozbaw je pestek, a następnie ułóż ciasno w słoiku. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i składniki, a potem zalej całość gorącą solanką. Zakręć słoiki i pozostaw na kilka dni, by owoce się ukisiły.
Lody śliwkowe
Owocowe lody cieszą się ogromną popularnością. Truskawkowe, malinowe, cytrynowe i brzoskwiniowe to standard w dzisiejszych lodziarniach. Ale czy ktoś pomyślał o śliwkowych lodach? Warto zrobić je samemu, ponieważ mają intensywny kolor i wyjątkowy smak. To prosty deser, który orzeźwi i zachwyci kremową konsystencją.
Składniki:
- śliwki,
- cukier,
- jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Połącz śliwki z cukrem i jogurtem i zblenduj całość na gładką masę. Przygotowaną masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Zaglądaj tam co jakiś czas, by je zamieszać, aż całkiem zamarzną.
Ketchup śliwkowy
Ketchup śliwkowy może wydawać się nieco zaskakującą propozycją, ale naprawdę warto go spróbować. Jest tak smaczny, że można go jeść łyżeczkami. Doskonale komponuje się zarówno z mięsami, szczególnie grillowanymi, jak i kaszanką, kiełbasą czy zapiekankami z serem.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek węgierek,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 150 g cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- bazylia,
- słodka papryka w proszku,
- ostra papryka w proszku,
- pieprz ziołowy,
- sól,
- imbir.
Przygotowanie:
Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz czosnek ze skórki i przeciśnij przez praskę. Śliwki włóż do garnka, dolej do nich odrobinę wody i gotuj całość na małym ogniu. Po Kilku minutach dodaj ocet i cukier. Dalej gotuj całość aż do miękkości. Po tym czasie dopraw masę do smaku i gotuj jeszcze wszystko kilka minut. Przełóż ketchup do wyparzonych słoików, a potem rozpocznij proces pasteryzacji.