PrzepisPrzekąskiSkórki arbuza zalewam solanką i zakręcam. Po kilku dniach mam pyszne kiszonki

Skórki arbuza zalewam solanką i zakręcam. Po kilku dniach mam pyszne kiszonki

Skórki arbuza można ukisić  - Pyszności
Skórki arbuza można ukisić - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.05.2024 14:09, aktualizacja: 13.05.2024 14:26

Im cieplej na dworze, tym chętniej sięgamy po arbuzy. Latem szczególnie cenimy ich orzeźwiający smak. Okazuje się, że można wykorzystać nie tylko wodnisty miąższ, ale również twardą skórkę.

Arbuzy niekoniecznie należą do tanich owoców, chociaż latem można znaleźć je w atrakcyjnych cenach. Nie da się ukryć, że znaczącą część płacimy za skórkę, która ostatecznie trafia do kosza. Okazuje się jednak, że jest to błąd. Skórki z arbuza to nie tylko odpad, ale i pyszny i zdrowy produkt, z którego można zrobić wiele ciekawych potraw. Od kiedy poznałam przepis na skórki arbuza marynowane w solance, robię je za każdym razem, gdy kupuję ten owoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynowane skórki arbuza

Kiszone skórki arbuza o nieco słodkawym smaku i pięknym, różowym kolorze zaskoczą twoich bliskich. To świetny sposób na wykorzystanie resztek w duchu "zero waste", a przy okazji - na wzbogacenie swojej diety o cenne witaminy i minerały.

Bezpestkowe arbuzy
Bezpestkowe arbuzy© Canva

Klasyczne dodatki jak czosnek, chrzan i koper doskonale komponują się z arbuzem, ale jeśli szukasz czegoś bardziej eksperymentalnego, możesz dodać do słoika gwiazdki anyżu. Anyż nada kiszonym arbuzom słodki, korzenny aromat z nutą lukrecji i cynamonu, który doskonale uzupełni naturalną słodycz arbuza.

Składniki:

  • arbuz,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • łodygi kopru,
  • czosnek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Skórki arbuza dokładnie wyszoruj i pokrój na kawałki, odcinając najgrubszą, zieloną część.
  2. Ułóż w czystych, wyparzonych słoikach.
  3. Dodaj przyprawy: czosnek, chrzan, ziele angielskie, koper i opcjonalnie gwiazdki anyżu.
  4. Zalej arbuza z przyprawami zimną solanką (28-30 g soli kamiennej na litr wody) i dokładnie zakręć.
  5. Odstaw słoiki w ciepłe miejsce (około 20°C) na 3-4 dni, aby rozpoczął się proces kiszenia.
  6. Po upływie 3-4 dni przenieś słoiki do chłodnego miejsca i kiś arbuza przez kolejne 2-3 tygodnie.

Kiszone arbuzy z anyżem są gotowe do jedzenia. Możesz je jeść jako przekąskę, dodawać do sałatek, kanapek lub sosów. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także