Skórki arbuza zalewam solanką i zakręcam. Po kilku dniach mam pyszne kiszonki

Im cieplej na dworze, tym chętniej sięgamy po arbuzy. Latem szczególnie cenimy ich orzeźwiający smak. Okazuje się, że można wykorzystać nie tylko wodnisty miąższ, ale również twardą skórkę.

Skórki arbuza można ukisić  - PysznościSkórki arbuza można ukisić - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Arbuzy niekoniecznie należą do tanich owoców, chociaż latem można znaleźć je w atrakcyjnych cenach. Nie da się ukryć, że znaczącą część płacimy za skórkę, która ostatecznie trafia do kosza. Okazuje się jednak, że jest to błąd. Skórki z arbuza to nie tylko odpad, ale i pyszny i zdrowy produkt, z którego można zrobić wiele ciekawych potraw. Od kiedy poznałam przepis na skórki arbuza marynowane w solance, robię je za każdym razem, gdy kupuję ten owoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Marynowane skórki arbuza

Kiszone skórki arbuza o nieco słodkawym smaku i pięknym, różowym kolorze zaskoczą twoich bliskich. To świetny sposób na wykorzystanie resztek w duchu "zero waste", a przy okazji - na wzbogacenie swojej diety o cenne witaminy i minerały.

Bezpestkowe arbuzy
Bezpestkowe arbuzy © Canva

Klasyczne dodatki jak czosnek, chrzan i koper doskonale komponują się z arbuzem, ale jeśli szukasz czegoś bardziej eksperymentalnego, możesz dodać do słoika gwiazdki anyżu. Anyż nada kiszonym arbuzom słodki, korzenny aromat z nutą lukrecji i cynamonu, który doskonale uzupełni naturalną słodycz arbuza.

Składniki:

  • arbuz,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • łodygi kopru,
  • czosnek,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Skórki arbuza dokładnie wyszoruj i pokrój na kawałki, odcinając najgrubszą, zieloną część.
  2. Ułóż w czystych, wyparzonych słoikach.
  3. Dodaj przyprawy: czosnek, chrzan, ziele angielskie, koper i opcjonalnie gwiazdki anyżu.
  4. Zalej arbuza z przyprawami zimną solanką (28-30 g soli kamiennej na litr wody) i dokładnie zakręć.
  5. Odstaw słoiki w ciepłe miejsce (około 20°C) na 3-4 dni, aby rozpoczął się proces kiszenia.
  6. Po upływie 3-4 dni przenieś słoiki do chłodnego miejsca i kiś arbuza przez kolejne 2-3 tygodnie.

Kiszone arbuzy z anyżem są gotowe do jedzenia. Możesz je jeść jako przekąskę, dodawać do sałatek, kanapek lub sosów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę