Zwróć uwagę na jedną rzecz. Dzięki temu kupisz najlepszego arbuza

Arbuz jest chyba najbardziej wyczekiwanym letnim owocem. Jest idealny na upały, gdyż skutecznie gasi pragnienie i do tego jest smaczny. Nie zawsze jednak udaje nam się znaleźć idealną sztukę. Na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być w porządku, a gdy go rozkroimy, naszym oczom ukazuje się coś okropnego. Miąższ jest gąbczasty i smakuje okropnie. Jak uniknąć tej przykrej niespodzianki?

ObrazekArbuz (fot. Pysznosci)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Owoc pełen zdrowia

Arbuz składa się przede wszystkim z wody (92 procent), cukru oraz składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że orzeźwia i gasi pragnienie. Powinniśmy sięgać po niego podczas upałów, by zapobiec udarowi cieplnemu. Ma tylko 36 kcal w 100 gramach, więc możemy się nim zajadać na diecie. W owocu znajdziemy też potas, który reguluje gospodarkę elektrolitową.

Najważniejszy jest jednak czerwony barwnik, czyli likopen. Ma on właściwości przeciwutleniające, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie tętnicze. Arbuzy świetnie sprawdzają się jako składnik deserów, koktajli oraz sałatek owocowych z fetą.

Czasem zdarza się, że arbuz jest niedobry

Co robić, by kupić idealny owoc? Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na jego wielkość. Najlepsze będą średnie okazy. Małe są zazwyczaj mało słodkie, duże zaś - przejrzałe. Kolejny aspekt to waga. Im są cięższe, tym lepiej. Oznacza to, że są soczyste. Powinniśmy też zwrócić uwagę na kolor skórki - najlepsze okazy mają ciemnozieloną barwę oraz żółto-brązowe rysy.

Obrazek
Arbuz jest czasem niedobry, dlatego też trzeba wybrać odpowiedni okaz (fot. Pysznosci)

Przed nami jeszcze jeden krok - trzeba zastukać w arbuza. Jeśli usłyszymy dudnienie, śmiało możemy go kupić. Brak dźwięku jest oznaką tego, że owoc jeszcze nie dojrzał.

Co w przypadku, gdy chcemy kupić tylko kawałek? Wtedy musimy sprawdzić, czy arbuz ma intensywny, czerwony kolor i czarne pestki. Taki owoc musimy zjeść maksymalnie w ciągu dwóch dni od zakupu. Całego arbuza możemy przechowywać nawet przez 3 miesiące. Musimy jednak zapewnić mu odpowiednie warunki, czyli temperaturę pokojową oraz zacienione miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna