Co stanie się, jeśli połkniesz pestki arbuza? Dietetyk wyjaśnia krok po kroku

Rodzice często straszyli nas, że jak połkniemy pestki od tego owocu, to w brzuchu wyrośnie nam drugi arbuz. Jako dzieci często uznawaliśmy to jako prawdę objawioną. Na ten temat postanowił wypowiedzieć się Michał Wrzosek. Jakie były jego wnioski?

ObrazekCzy wyrośnie nam drugi arbuz (Tiktok, Pexels)
Paulina Hermann

Lato to sezon na arbuza. Często się nim zajadamy lub przygotowujemy orzeźwiające napoje. Czasem zdarza się, że połkniemy lub przegryziemy czarne ziarenka. Czy możemy się nimi otruć i być w niebezpieczeństwie? W przypadku pestek czereśni jest to możliwe. Co w takim razie z soczystym arbuzem? Dietetyk rozwiał wszelkie wątpliwości i obalił największy mit naszego dzieciństwa.

Drugi arbuz nie wyrośnie w żołądku. Michał Wrzosek wyjaśnia kwestię

Doktor dietetyki postanowił zbadać tę niecodzienną sprawę. W tym celu przypomniał o tym, czego potrzebuje roślina, by mogła rosnąć. Wymienił cztery najbardziej istotne rzeczy, czyli temperaturę, odpowiednią ilość wody, prawidłowa skala kwasowości i zasadowości oraz dostęp do światła. Co ciekawe, organizm człowieka ma odpowiednią ciepłotę i taką ilość wody, w której arbuz mógłby przeżyć.

- Co do ostatnich, czyli pH i dostępu do światła, obie te rzeczy w naszym organizmie nie sprzyjają rozwojowi roślin - mówi na filmiku.

Wniosek jest taki, że nowy arbuz na pewno nie wyrośnie nam w brzuchu.

Pestki z arbuza mogą być superfood?

Mało kto ma świadomość, że ziarenka są bogate w różne składniki odżywcze, w tym witaminy i sole mineralne. Jeśli upieczemy je w piekarniku i dodamy oliwę wraz z przyprawami, możemy zastąpić nimi słone przekąski. Arbuza, a szczególnie pestki z niego warto dołączyć do diety, ponieważ:

  • zawierają niewiele kalorii (w garści ziarenek mamy tylko 22 kcal),
  • są źródłem magnezu i żelaza - te składniki są niezbędne dla naszego organizmu, wspomagają najróżniejsze procesy życiowe, na przykład wspomagają pracę układu krwionośnego oraz odpornościowego,
  • mają w sobie dużo kwasu foliowego - suplementacja witaminy B9 potrzebna jest kobietom w ciąży i planującym ją,
  • znajdziemy w nich wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki.
Obrazek
Arbuz ma wiele właściwości (Pexels)

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę