Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę

Dziś nie lada gratka dla miłośników grzybobrania. Daria z ekipy Pyszności odwiedziła podkarpackie lasy, aby przekonać się, czy tegoroczny sezon grzybowy jest obfity. Ile grzybów zebrała? I jakie okazy trafiły do jej koszyka? Już za moment wszystko stanie się jasne.

Daria podczas wyprawy do lasu znalazła piękne grzybyDaria podczas wyprawy do lasu znalazła piękne grzyby
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Pogoda za oknem sprzyja wyprawom do lasu. A, że jednocześnie można połączyć przyjemne z pożytecznym, to wielu Polaków wybiera się do lasów z koszykiem. Jak wygląda sezon grzybowy w 2025 roku? Czy faktycznie grzybów jest sporo? A może wręcz przeciwnie, trudno wrócić do domu z pełnym koszykiem?

Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście

Daria sprawdza jak wygląda sezon grzybowy 2025

Sytuację na Podkarpaciu postanowiła sprawdzić Daria z ekipy Pyszności. Prywatnie uwielbia spacerować po lesie w poszukiwaniu grzybów. Oczywiście, jak na pasjonatkę gotowania przystało, zebrane okazy wykorzystuje w swojej kuchni, tworząc pyszne dania dla całej rodziny. 

Podczas ostatniego wypadu na grzybobranie postanowiła zrobić mały test. Chciała sprawdzić, ile grzybów zbierze w ciągu 60 minut. I trzeba przyznać, że efekt jest naprawdę imponujący. Daria ze swojej podróży wróciła z pełnym koszykiem. W ciągu godziny zebrała 25 grzybów. Wśród nich znalazły się podgrzybki, prawdziwki, kozaki oraz prawdziwki ceglastopore.

Wyprawa na grzyby była więc jak najbardziej udana. Daria od razu po powrocie z lasu dokładnie oczyściła i zasuszyła grzyby. O tym, jak to zrobiła, będziesz mógł przeczytać w kolejnych artykułach, bo dzisiejsza relacja to początek naszego małego reportażu o sezonie grzybowym 2025. 

Idziesz do lasu na grzyby? O tym nie możesz zapomnieć

Najważniejsza zasada podczas grzybobrania pozostaje bez zmian. Do domu wracasz tylko i wyłącznie z grzybami, które dobrze znasz i jesteś w 100 proc. pewny, że są jadalne. Jeśli w twojej głowie pojawi się choćby cień niepewności, lepiej zostawić grzyba w lesie. 

A skoro już o grzybach, których nie należy zabierać z lasu mowa, to pamiętaj, że pod żadnym pozorem nie wolno zrywać muchomorów, gorzkoborowików żółtoporowych i borowików szatańskich tzw. szatanów.

Zanim włożysz grzyba do koszyka, dobrze go obejrzyj. Do domu zabieraj tylko młode i zdrowe okazy. Pamiętaj, aby grzyby zawsze miały trzon w całości. Tylko wtedy możesz w pełni ocenić ich stan. Do lasu zabieraj wiklinowy koszyk, który zapewnia stały dostęp powietrza. Dzięki czemu grzyby nie zaparzą się. 

I na koniec jeszcze kwestia samego zbierania grzybów. Należy robić to ostrożnie, aby nie uszkodzić grzybni. Do tego celu możesz użyć małego nożyka, odcinając grzyba tuż przy ziemi. Ewentualnie możesz delikatnie wykręcić znaleziony okaz. Tak jak zrobiła to Daria w przypadku sporego prawdziwka.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥