Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata

W lesie znajduje się o wiele więcej grzybów jadalnych niż mamy w zwyczaju zbierać. A niektóre z nich mają przezabawne nazwy. Do takich należy gąsówka mglista, nazywana też lejkówką szarawą. W sosie ze śmietaną smakuje doskonale.

Lejkówka szarawa wygląda jak połączenie pieczarki z kurkąLejkówka szarawa wygląda jak połączenie pieczarki z kurką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lejkówka szarawa nie ma dobrej sławy. W wielu starych atlasach jest opisywana jako grzyb trujący. Jednak Ewald Gerhard w swoim przewodniku po grzybach podaje, że po wygotowaniu i odlaniu wody jest bezpieczna, jadalna i smaczna. W tym przypadku bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie grzybów, ponieważ bez tego mogą powodować problemy trawienne.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Jak rozpoznać gąsówkę mglistą?

Jest to grzyb z rzędu pieczarkowców i niektóre owocniki faktycznie przypominają pieczarki, tylko w nieco bardziej szarawym odcieniu. Często brzegi kapeluszy są wywinięte do góry jak u kurek, wtedy ukazują znajdujące się pod spodem blaszki. To one często odstraszają mniej doświadczonych grzybiarzy – i słusznie, jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, lepiej go nie zbieraj.

Gąsówki mgliste w Polsce pojawiają się od września do listopada. Można je spotkać w zaroślach w lasach mieszanych i liściastych. Zazwyczaj występują w grupkach, więc gdy zobaczysz jedną, od razu rozejrzyj się wokół – jest duża szansa na to, że uzbierasz ich więcej.

Jak przygotować sos grzybowy z lejkówką szarą?

Lejkówka szarawa wymaga osobnego przygotowania. Oczyść ją z piasku i igliwia i pokrój na kawałki, a następnie gotuj w osolonym wrzątku przez 5–10 minut. Odcedź wodę, a grzyby wrzuć na patelnię do innych grzybów leśnych.

Składniki:

  • 300 g lejkówki szarej – trzeba obgotować,
  • 300 g innych grzybów leśnych,
  • 1 duża cebula,
  • 2–3 łyżki masła,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc., jeśli lubisz bardziej kremowe sosy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub koperek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Lejkówkę ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  3. Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby leśne. Wrzuć kolejną łyżkę masła i obsmaż do zarumienienia.
  4. Dodaj ugotowaną lejkówkę szarawą i kolejną łyżkę masła. Zalej bulionem warzywnym. Gotuj przez kilka minut pod przykryciem, aż wszystkie grzyby będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Zabiel sos śmietaną – jeśli używasz osiemnastki, zahartuj ją wcześniej gorącym bulionem, a dopiero potem rozmieszaj w sosie.
  6. Zredukuj sos, gotując na wolnym ogniu bez pokrywki, aż uzyska odpowiednią gęstość.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa