Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
W lesie znajduje się o wiele więcej grzybów jadalnych niż mamy w zwyczaju zbierać. A niektóre z nich mają przezabawne nazwy. Do takich należy gąsówka mglista, nazywana też lejkówką szarawą. W sosie ze śmietaną smakuje doskonale.
Lejkówka szarawa nie ma dobrej sławy. W wielu starych atlasach jest opisywana jako grzyb trujący. Jednak Ewald Gerhard w swoim przewodniku po grzybach podaje, że po wygotowaniu i odlaniu wody jest bezpieczna, jadalna i smaczna. W tym przypadku bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie grzybów, ponieważ bez tego mogą powodować problemy trawienne.
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Jak rozpoznać gąsówkę mglistą?
Jest to grzyb z rzędu pieczarkowców i niektóre owocniki faktycznie przypominają pieczarki, tylko w nieco bardziej szarawym odcieniu. Często brzegi kapeluszy są wywinięte do góry jak u kurek, wtedy ukazują znajdujące się pod spodem blaszki. To one często odstraszają mniej doświadczonych grzybiarzy – i słusznie, jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, lepiej go nie zbieraj.
Gąsówki mgliste w Polsce pojawiają się od września do listopada. Można je spotkać w zaroślach w lasach mieszanych i liściastych. Zazwyczaj występują w grupkach, więc gdy zobaczysz jedną, od razu rozejrzyj się wokół – jest duża szansa na to, że uzbierasz ich więcej.
Jak przygotować sos grzybowy z lejkówką szarą?
Lejkówka szarawa wymaga osobnego przygotowania. Oczyść ją z piasku i igliwia i pokrój na kawałki, a następnie gotuj w osolonym wrzątku przez 5–10 minut. Odcedź wodę, a grzyby wrzuć na patelnię do innych grzybów leśnych.
Składniki:
- 300 g lejkówki szarej – trzeba obgotować,
- 300 g innych grzybów leśnych,
- 1 duża cebula,
- 2–3 łyżki masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc., jeśli lubisz bardziej kremowe sosy,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub koperek do posypania.
Sposób przygotowania:
- Lejkówkę ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby leśne. Wrzuć kolejną łyżkę masła i obsmaż do zarumienienia.
- Dodaj ugotowaną lejkówkę szarawą i kolejną łyżkę masła. Zalej bulionem warzywnym. Gotuj przez kilka minut pod przykryciem, aż wszystkie grzyby będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zabiel sos śmietaną – jeśli używasz osiemnastki, zahartuj ją wcześniej gorącym bulionem, a dopiero potem rozmieszaj w sosie.
- Zredukuj sos, gotując na wolnym ogniu bez pokrywki, aż uzyska odpowiednią gęstość.
- Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.