WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować

Choć nie są tak uwielbiane jak borowiki, te grzyby również zasługują na naszą uwagę. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób, by cieszyć się ich smakiem.

Opieńki są znacznie smaczniejsze niż mogłoby ci się wydawaćOpieńki są znacznie smaczniejsze niż mogłoby ci się wydawać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wrzesień i październik to czas, kiedy lasy zamieniają się w prawdziwe królestwo opieniek. Te niewielkie, choć niepozorne grzyby potrafią tworzyć gęste dywany na pniach drzew oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie.

Jeśli podczas leśnego spaceru natkniesz się na takie skupiska, możesz być pewien, że twój koszyk szybko wypełni się po brzegi. Opieńki to grzyby, które rosną niemal na wyciągnięcie ręki, szczególnie w wilgotnych lasach liściastych i mieszanych, wśród traw i zarośli, a także przy pniach buków, dębów czy topoli.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Jak przygotować opieńki?

Opieńki mają duży potencjał kulinarny, ale tylko pod warunkiem, że poświęcimy im odpowiednio dużo czasu i dobrze je przygotujemy. Surowe mogą nie tylko smakować gorzko, ale także wywoływać problemy żołądkowe. Dlatego zawsze zaczynamy od gotowania – najlepiej przez około 20 minut pod przykryciem.

W trakcie gotowania na powierzchni pojawi się piana, którą warto zebrać łyżką. Po ugotowaniu grzyby trzeba odcedzić i dokładnie przepłukać chłodną wodą, a dopiero potem osuszyć i przygotować do smażenia, duszenia lub marynowania.

Mnóstwo możliwości w kuchni

Gdy opieńki są już odpowiednio przygotowane, otwiera się przed nami prawdziwa paleta kulinarnych możliwości. Doskonale sprawdzają się w wielu potrawach – od sosów, przez zupy, aż po marynaty. Ich delikatny, lekko korzenny aromat nadaje daniom wyjątkowego charakteru, nie dominując jednak pozostałych składników.

Często trafiają do farszów, gulaszów i sosów do placków czy klusek, ale można przyrządzić z nich również przetwory. Po włożeniu do słoików, zalaniu marynatą, dodaniu kilku przypraw i zapasteryzowaniu otrzymamy pyszne grzybki - idealne jako dodatek do śniadania lub na kanapkę.

Opieńki to pasożyty drzew, które mogą wpływać na ich kondycję i dlatego leśnicy patrzą na nie z mieszanymi uczuciami. Dla nas jednak są prawdziwym skarbem, którym można cieszyć się w domowym zaciszu. Ważne, by zbierać je z umiarem i wrzucać do koszyka tylko tyle, ile jesteśmy w stanie przetworzyć i zjeść.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟