Uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Koszyk napełnia się w kilka chwil
Opieńki budzą emocje. Niektórzy je omijają, ale są też grzybiarze, którzy twierdzą, że nie ma lepszych grzybów w naszych lasach. Jaka jest prawda? Najlepiej się przekonać samemu. Podpowiadamy, jak wrócić do domu z zapasem tych uroczych grzybów.
18.10.2024 10:38
Opieńki, a precyzyjniej mówiąc opieńki miodowe, są dobrze znanymi jadalnymi grzybami, które występują w niemalże wszystkich polskich lasach. Nazwa tych grzybów wywodzi się od ich preferencji do zasiedlania pni drzew, zarówno żywych, jak i przewróconych. Szczyt sezonu na opieńki właśnie trwa. Są one idealne do gotowania, smażenia oraz marynowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwróć na to uwagę
Opieńki rosną w większych skupiskach. Znajdziemy trzy główne rodzaje opieniek: miodowe, ciemne oraz bezpierścieniowe. Najbardziej rozpowszechnioną z nich jest opieńka miodowa, znana również jako opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Mogą dorastać do 18 cm wysokości i mają małe kapelusze. Trzon opieńki miodowej jest zazwyczaj żółty lub jasnobrązowy.
Różnią je kapelusze
Opieńka ciemna ma kapelusz w kolorze czerwonobrązowym lub cielistym, osiągający do 8 cm średnicy, z charakterystycznymi łuskami na powierzchni. Rośnie wyłącznie w lasach iglastych, ma kremoworóżowe blaszki i mięsisty pierścień na trzonie. Opieńka bezpierścieniowa posiada rdzawobrązowy lub żółtokarmelowy kapelusz, który może być lekko wywinięty do dołu. Jest ona rzadziej spotykana i rośnie głównie w lasach bukowych.
Jak je przygotować
Nie zaleca się spożywania surowych opieniek, ponieważ mogą powodować zatrucia i inne nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ponadto mają one nieprzyjemny zapach. Zwykle wykorzystywane są jedynie kapelusze, gdyż trzony nie są zbyt smaczne.
Przyniesione do domu opieńki należy dokładnie oczyścić, usunąć trzonki, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie należy je odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby były gotowe do dalszej obróbki.
Opieńki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić, gotować, dodawać do aromatycznych zup i sosów. Większe okazy można panierować i smażyć jak kotlety schabowe. Świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów czy krokietów, a także jako dodatek do mięs, bigosu, sałatek czy jajecznicy. Opieńki nadają się także do marynowania.