Uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Koszyk napełnia się w kilka chwil

Opieńki budzą emocje. Niektórzy je omijają, ale są też grzybiarze, którzy twierdzą, że nie ma lepszych grzybów w naszych lasach. Jaka jest prawda? Najlepiej się przekonać samemu. Podpowiadamy, jak wrócić do domu z zapasem tych uroczych grzybów.

OpieńkiOpieńki te grzyby są często niedoceniane.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Emma Schmitz

Opieńki, a precyzyjniej mówiąc opieńki miodowe, są dobrze znanymi jadalnymi grzybami, które występują w niemalże wszystkich polskich lasach. Nazwa tych grzybów wywodzi się od ich preferencji do zasiedlania pni drzew, zarówno żywych, jak i przewróconych. Szczyt sezonu na opieńki właśnie trwa. Są one idealne do gotowania, smażenia oraz marynowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Zwróć na to uwagę

Opieńki rosną w większych skupiskach. Znajdziemy trzy główne rodzaje opieniek: miodowe, ciemne oraz bezpierścieniowe. Najbardziej rozpowszechnioną z nich jest opieńka miodowa, znana również jako opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Mogą dorastać do 18 cm wysokości i mają małe kapelusze. Trzon opieńki miodowej jest zazwyczaj żółty lub jasnobrązowy.

Różnią je kapelusze

Opieńka ciemna ma kapelusz w kolorze czerwonobrązowym lub cielistym, osiągający do 8 cm średnicy, z charakterystycznymi łuskami na powierzchni. Rośnie wyłącznie w lasach iglastych, ma kremoworóżowe blaszki i mięsisty pierścień na trzonie. Opieńka bezpierścieniowa posiada rdzawobrązowy lub żółtokarmelowy kapelusz, który może być lekko wywinięty do dołu. Jest ona rzadziej spotykana i rośnie głównie w lasach bukowych.

Jak je przygotować

Nie zaleca się spożywania surowych opieniek, ponieważ mogą powodować zatrucia i inne nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ponadto mają one nieprzyjemny zapach. Zwykle wykorzystywane są jedynie kapelusze, gdyż trzony nie są zbyt smaczne.

Opieńki
Opieńki © Adobe Stock

Przyniesione do domu opieńki należy dokładnie oczyścić, usunąć trzonki, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie należy je odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby były gotowe do dalszej obróbki.

Opieńki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić, gotować, dodawać do aromatycznych zup i sosów. Większe okazy można panierować i smażyć jak kotlety schabowe. Świetnie sprawdzają się jako farsz do pierogów czy krokietów, a także jako dodatek do mięs, bigosu, sałatek czy jajecznicy. Opieńki nadają się także do marynowania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej