Wrzuciłam tego niedocenianego grzyba na patelnię i usmażyłam na maśle. Zachwycała się cała rodzina

Wygląda zupełnie inaczej niż pozostałe grzyby, które trafiają do koszyka. Nie sposób go nie zauważyć, jednak wiele osób omija go i ignoruje, szukając tylko borowików i podgrzybków. Siedzuń sosnowy to pyszny skarb, który warto zaprosić do swojej kuchni.

Siedzuń sosnowy - PysznościSiedzuń sosnowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthijs Wetterauw
Ewa Malinowska

Jego nazwa wielu osobom nic nie mówi, ale już potoczne określenie "kozia broda" rozwiewa wątpliwości. Wygląda jak wielka gąbka porzucona w lesie, ale zdecydowanie nie można rozważać go jako grzyba drugiej kategorii. Siedzuń sosnowy to prawdziwy przysmak dla koneserów grzybów. Jego wyrazisty, lekko korzenny smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wykwintnych sosów, zup i farszów, ale można również po prostu obsmażać go na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Siedzuń sosnowy w lesie

Siedzuń sosnowy, nazywany również kozią brodą czy baraniochą, to grzyb o specyficznym wyglądzie. Przypomina gąbkę lub leśny kalafior, co sprawia, że bywa niedoceniany przez grzybiarzy. Rośnie głównie w lasach iglastych, szczególnie u pni sosen i świerków, od lipca do listopada.

Siedzun sosnowy, czyli kozia broda
Siedzun sosnowy, czyli kozia broda © pysznosci.pl

Przez wiele lat siedzuń sosnowy, ze względu na swoją unikalność i zagrożenie wyginięciem, znajdował się pod ścisłą ochroną prawną. Oznaczało to, że każdy, kto został przyłapany na jego zbieraniu, mógł spodziewać się poważnych konsekwencji prawnych. Sytuacja zmieniła się w 2014 roku. Dzięki przeprowadzonym badaniom i ocenie stanu populacji siedziunia podjęto decyzję o wykreśleniu go z listy gatunków chronionych. Oznacza to, że obecnie zbieranie tego grzyba jest legalne, co z pewnością ucieszyło wielu miłośników grzybobrania.

Jak przygotować kozią brodę?

Z koziej brody można zrobić zupę grzybową, dorzucić ją do sosów, czy zrobić wegańskie flaczki. W moim domu królowała kozia broda przede wszystkim w wersji smażonej na patelni. Wyzwaniem w przygotowaniu tego grzyba jest jego oczyszczenie, bo fałdowana, gąbkowata struktura potrafi skrywać wiele piasku i zanieczyszczeń.

Siedzuń sosnowy
Siedzuń sosnowy © Adobe Stock | Stéphane BOUILLAND

Składniki:

  • 500 g świeżego siedzunia sosnowego,
  • 100 g masła,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kozią brodę dokładnie oczyść, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Możesz ją delikatnie opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Pokrój szmaciaka na mniejsze kawałki, w zależności od preferencji.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę do złotego koloru.
  4. Dodaj pokrojonego szmaciaka do cebuli. Smaż na średnim ogniu, aby grzyby zdążyły się zrumienić, a jednocześnie nie przypalić.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowy szmaciak podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Możesz go również posypać świeżą natką pietruszki dla dodatkowego aromatu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej