Większość grzybiarzy nawet się nie schyla po te grzyby. W panierce smaczniejsze od kani

W lesie wypatrujemy przede wszystkim borowików i podgrzybków, ale warto schylać się również po inne gatunki. Wśród leśnych skarbów znaleźć można sarniaka, którego niesłusznie omijamy podczas spacerów. To jeden z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w Polsce, chociaż przez lata wszyscy go omijali.

Sarniak sosnowySarniak sosnowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Dawniej trzeba było uważać, bo zebranie go mogło skończyć się mandatem. Sytuacja zmieniła się wraz z nowelizacją przepisów w 2014 roku, która umożliwiła swobodne zbieranie tego gatunku. Odpowiednio przygotowany zamieni się w pyszne kotlety, które w niczym nie ustępują tym z kani. Niektórzy nawet twierdzą, że są jeszcze smaczniejsze. Najwyższa pora, by dać szansę sarniakom i zaprosić je do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Sarniak sosnowy - jak go szukać?

Sarniak sosnowy to grzyb, który rośnie głównie pod sosnami, stąd pochodzi jego nazwa. Należy do rodziny kolcownicowatych (Hydnaceae) i jest jednym z bardziej popularnych przedstawicieli tej grupy. Ma kapelusz o średnicy od 5 do 15 cm, koloru brązowego lub rdzawobrązowego. Jego trzon jest cylindryczny i pokryty drobnymi łuskami. Pod spodem kapelusza znajdują się charakterystyczne kolce, które są nieco krótsze niż u innych gatunków sarniaków. Są białe lub kremowe i łatwo odrywają się od miąższu.

Sarniak sosnowy
Sarniak sosnowy © Pyszności

Jest to grzyb mykoryzowy, co oznacza, że wchodzi w symbiozę z korzeniami drzew. Spotkać go można od lipca do października, więc warto wybrać się na zbiory, by nie przepuścić okazji. Znaleźć go można oczywiście w lasach sosnowych, ale szukać można również w mieszanych, gdzie sosny przeważają.

Pamiętaj - nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś pewien. W razie wątpliwości skontaktuj się z pobliskim Sanepidem.

Sarniak sosnowy w kuchni

Sarniak sosnowy jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Jego miąższ jest delikatny i ma przyjemny, lekko korzenny aromat. Grzyb ten doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, a także do suszenia. Z suszonych sarniaków można przygotować aromatyczne sosy i zupy.

Kotlety z sarniaka najlepiej smakują podane z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem oraz surówką. Można je również wykorzystać do przygotowania kanapek lub zapiekanek.

Składniki:

  • 10 sarniaków sosnowych,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Sarniaki dokładnie oczyść.
  2. Wrzuć sarniaki do osolonego wrzątku i gotuj przez 20 minut. Odcedzić i powtórzyć gotowanie.
  3. Jajka wymieszaj z solą oraz pieprzem, do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
  4. Panieruj kapelusze, zanurzając je w jajku, a następnie bułce.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

Pyszne, leśne kotlety są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej