Większość grzybiarzy nawet się nie schyla po te grzyby. W panierce smaczniejsze od kani
W lesie wypatrujemy przede wszystkim borowików i podgrzybków, ale warto schylać się również po inne gatunki. Wśród leśnych skarbów znaleźć można sarniaka, którego niesłusznie omijamy podczas spacerów. To jeden z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w Polsce, chociaż przez lata wszyscy go omijali.
14.10.2024 14:39
Dawniej trzeba było uważać, bo zebranie go mogło skończyć się mandatem. Sytuacja zmieniła się wraz z nowelizacją przepisów w 2014 roku, która umożliwiła swobodne zbieranie tego gatunku. Odpowiednio przygotowany zamieni się w pyszne kotlety, które w niczym nie ustępują tym z kani. Niektórzy nawet twierdzą, że są jeszcze smaczniejsze. Najwyższa pora, by dać szansę sarniakom i zaprosić je do swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sarniak sosnowy - jak go szukać?
Sarniak sosnowy to grzyb, który rośnie głównie pod sosnami, stąd pochodzi jego nazwa. Należy do rodziny kolcownicowatych (Hydnaceae) i jest jednym z bardziej popularnych przedstawicieli tej grupy. Ma kapelusz o średnicy od 5 do 15 cm, koloru brązowego lub rdzawobrązowego. Jego trzon jest cylindryczny i pokryty drobnymi łuskami. Pod spodem kapelusza znajdują się charakterystyczne kolce, które są nieco krótsze niż u innych gatunków sarniaków. Są białe lub kremowe i łatwo odrywają się od miąższu.
Jest to grzyb mykoryzowy, co oznacza, że wchodzi w symbiozę z korzeniami drzew. Spotkać go można od lipca do października, więc warto wybrać się na zbiory, by nie przepuścić okazji. Znaleźć go można oczywiście w lasach sosnowych, ale szukać można również w mieszanych, gdzie sosny przeważają.
Pamiętaj - nigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś pewien. W razie wątpliwości skontaktuj się z pobliskim Sanepidem.
Sarniak sosnowy w kuchni
Sarniak sosnowy jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Jego miąższ jest delikatny i ma przyjemny, lekko korzenny aromat. Grzyb ten doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, a także do suszenia. Z suszonych sarniaków można przygotować aromatyczne sosy i zupy.
Kotlety z sarniaka najlepiej smakują podane z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem oraz surówką. Można je również wykorzystać do przygotowania kanapek lub zapiekanek.
Składniki:
- 10 sarniaków sosnowych,
- 4 jajka,
- ½ szklanki bułki tartej,
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Sarniaki dokładnie oczyść.
- Wrzuć sarniaki do osolonego wrzątku i gotuj przez 20 minut. Odcedzić i powtórzyć gotowanie.
- Jajka wymieszaj z solą oraz pieprzem, do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
- Panieruj kapelusze, zanurzając je w jajku, a następnie bułce.
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.
Pyszne, leśne kotlety są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!