Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom

Czubajka kania to przepyszny grzyb odznaczający się zazwyczaj dużymi rozmiarami. Niekiedy jednak jego kapelusz nie jest w pełni rozwinięty. W konsekwencji ciężej jest nam przygotować z niego kultowy kotlet. Okazuje się jednak, że jest jest jeden prosty sposób, dzięki któremu otworzysz kapelusz tego pięknego grzyba.

ObrazekWłóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=IZRMkZeMCO8&ab_channel=ogrodniknewstv ; Canva.com
Agnieszka

Kania - pyszne i zdrowe grzyby

Obrazek
Czubajka kania - Pyszności; Foto: Canva.com

Kania to wyjątkowo smaczny grzyb, który zbieramy zazwyczaj od sierpnia do listopada. Okaz ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Niekiedy możemy go również znaleźć w parku, czy na łące. 

Kanię najczęściej wykorzystujemy w kuchni do przygotowania pysznych kotletów. W związku z tym kapelusze grzyba panierujemy w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety wspaniale smakują w towarzystwie sałatki.

Niekiedy jednak mamy do czynienia z młodym grzybem, który nie został w pełni rozwinięty. W związku z tym jak możemy otworzyć jego piękny kapelusz? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak otworzyć kapelusz?

Obrazek
Grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Kania wyróżnia się z reguły szerokim, pięknym kapeluszem. W przypadku młodych grzybów, odznacza się on nieco kulistym, jajowatym kształtem. Co możesz zrobić, aby się otworzył?

Na początku oczyść trzon grzyba ze zbędnego mchu, czy kawałków liści. Następnie przygotuj naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Świetnie sprawdzi się tutaj słoik lub zwykły kubek. Zanurz kanię w wodzie i odstaw ją na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz otworzy się i możesz przygotować z niego wspaniałe kotlety.

Usmażona kania wspaniale smakuje w towarzystwie surówki i ziemniaków. Stanowi ona wspaniałą alternatywę dla kotleta schabowego. Aby ją usmażyć wystarczy przygotować tylko jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Warto wspomnieć, że niektórzy moczą kapelusze kani w mleku, a po paru godzinach smażą je w cieście naleśnikowym.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z serem i surówką krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy