PoradyWłóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom

Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom

Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=IZRMkZeMCO8&ab_channel=ogrodniknewstv ; Canva.com
Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=IZRMkZeMCO8&ab_channel=ogrodniknewstv ; Canva.com
Agnieszka

12.10.2022 14:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czubajka kania to przepyszny grzyb odznaczający się zazwyczaj dużymi rozmiarami. Niekiedy jednak jego kapelusz nie jest w pełni rozwinięty. W konsekwencji ciężej jest nam przygotować z niego kultowy kotlet. Okazuje się jednak, że jest jest jeden prosty sposób, dzięki któremu otworzysz kapelusz tego pięknego grzyba.

Kania - pyszne i zdrowe grzyby

Czubajka kania - Pyszności; Foto: Canva.com
Czubajka kania - Pyszności; Foto: Canva.com

Kania to wyjątkowo smaczny grzyb, który zbieramy zazwyczaj od sierpnia do listopada. Okaz ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Niekiedy możemy go również znaleźć w parku, czy na łące. 

Kanię najczęściej wykorzystujemy w kuchni do przygotowania pysznych kotletów. W związku z tym kapelusze grzyba panierujemy w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety wspaniale smakują w towarzystwie sałatki.

Niekiedy jednak mamy do czynienia z młodym grzybem, który nie został w pełni rozwinięty. W związku z tym jak możemy otworzyć jego piękny kapelusz? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak otworzyć kapelusz?

Grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Kania wyróżnia się z reguły szerokim, pięknym kapeluszem. W przypadku młodych grzybów, odznacza się on nieco kulistym, jajowatym kształtem. Co możesz zrobić, aby się otworzył?

Na początku oczyść trzon grzyba ze zbędnego mchu, czy kawałków liści. Następnie przygotuj naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Świetnie sprawdzi się tutaj słoik lub zwykły kubek. Zanurz kanię w wodzie i odstaw ją na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz otworzy się i możesz przygotować z niego wspaniałe kotlety.

Usmażona kania wspaniale smakuje w towarzystwie surówki i ziemniaków. Stanowi ona wspaniałą alternatywę dla kotleta schabowego. Aby ją usmażyć wystarczy przygotować tylko jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Warto wspomnieć, że niektórzy moczą kapelusze kani w mleku, a po paru godzinach smażą je w cieście naleśnikowym.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z serem i surówką krok po kroku. Niebo w gębie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także