Włóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom

Czubajka kania to przepyszny grzyb odznaczający się zazwyczaj dużymi rozmiarami. Niekiedy jednak jego kapelusz nie jest w pełni rozwinięty. W konsekwencji ciężej jest nam przygotować z niego kultowy kotlet. Okazuje się jednak, że jest jest jeden prosty sposób, dzięki któremu otworzysz kapelusz tego pięknego grzyba.

ObrazekWłóż kanię do zimnej wody na noc. O poranku nie uwierzysz własnym oczom - Pyszności; Foto: https://www.youtube.com/watch?v=IZRMkZeMCO8&ab_channel=ogrodniknewstv ; Canva.com
Agnieszka

Kania - pyszne i zdrowe grzyby

Obrazek
Czubajka kania - Pyszności; Foto: Canva.com

Kania to wyjątkowo smaczny grzyb, który zbieramy zazwyczaj od sierpnia do listopada. Okaz ten rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Niekiedy możemy go również znaleźć w parku, czy na łące. 

Kanię najczęściej wykorzystujemy w kuchni do przygotowania pysznych kotletów. W związku z tym kapelusze grzyba panierujemy w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety wspaniale smakują w towarzystwie sałatki.

Niekiedy jednak mamy do czynienia z młodym grzybem, który nie został w pełni rozwinięty. W związku z tym jak możemy otworzyć jego piękny kapelusz? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak otworzyć kapelusz?

Obrazek
Grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Kania wyróżnia się z reguły szerokim, pięknym kapeluszem. W przypadku młodych grzybów, odznacza się on nieco kulistym, jajowatym kształtem. Co możesz zrobić, aby się otworzył?

Na początku oczyść trzon grzyba ze zbędnego mchu, czy kawałków liści. Następnie przygotuj naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Świetnie sprawdzi się tutaj słoik lub zwykły kubek. Zanurz kanię w wodzie i odstaw ją na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz otworzy się i możesz przygotować z niego wspaniałe kotlety.

Usmażona kania wspaniale smakuje w towarzystwie surówki i ziemniaków. Stanowi ona wspaniałą alternatywę dla kotleta schabowego. Aby ją usmażyć wystarczy przygotować tylko jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Warto wspomnieć, że niektórzy moczą kapelusze kani w mleku, a po paru godzinach smażą je w cieście naleśnikowym.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z serem i surówką krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥