Jest obłędnie pyszna. Większość grzybiarzy boi się ją zbierać

Czubajka kania, znana również jako sowa czy parasolnik, to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów rosnących w naszych lasach. Jej okazały kapelusz i delikatny miąższ sprawiają, że jest prawdziwym przysmakiem dla miłośników grzybów. Dlaczego jednak tak wiele osób obawia się jej zbioru? Czy słusznie?

Czubajka. Czy jest jadalna?Czubajka. Czy jest jadalna?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LFRabanedo
Marcin Michałowski

Czubajka kania to grzyb, który wzbudza wiele emocji wśród grzybiarzy. Z jednej strony uznawana jest za prawdziwy przysmak, z drugiej zaś wielu amatorów leśnych wędrówek boi się ją zbierać z obawy przed pomyleniem z trującymi grzybami. Nazywana popularnie sową lub parasolnikiem, wyróżnia się charakterystycznym wyglądem, który daje jej rozpoznawalność, ale czy jest jadalna i bezpieczna? Co więcej, jakie korzyści zdrowotne można czerpać z jej spożywania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Czubajka kania – charakterystyka

Czubajka kania to duży grzyb, który może osiągnąć imponujące rozmiary. Jej kapelusz, w młodości kulisty, z czasem rozpłaszcza się i przybiera kształt parasola. Blaszki pod kapeluszem są gęste i wolne. Trzon kani jest długi i smukły, z charakterystycznym pierścieniem.

Dlaczego warto zbierać kanię?

Czubajka kania to nie tylko atrakcyjny wizualnie grzyb, ale także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawiera wiele witamin z grupy B, minerałów takich jak potas, fosfor czy cynk, a także błonnik. Regularne spożywanie kani może korzystnie wpływać na nasze zdrowie, wspierając układ odpornościowy i poprawiając pracę jelit.

Czubajka kania w kuchni

Czubajka kania jest bardzo uniwersalnym grzybem i może być przyrządzana na wiele sposobów. Najpopularniejszym daniem z kani są oczywiście "kotlety" z kani, czyli usmażone w panierce kapelusze. Kanie można również dusić, smażyć, piec lub marynować. Doskonale smakują w sosach, zapiekankach i zupach.

Jak odróżnić kanię od trujących grzybów?

Chociaż czubajka kania jest grzybem jadalnym, istnieje ryzyko pomyłki z innymi, trującymi gatunkami, takimi jak muchomor sromotnikowy czy muchomor plamisty. Dlatego zbierając kanię, należy zwrócić szczególną uwagę na następujące cechy:

  • Kapelusz: U kani młodego owocnika jest kulisty, a u starszego – płaski, z charakterystycznym garbkiem pośrodku.
  • Blaszki: Blaszki pod kapeluszem są wolne i mają biały kolor.
  • Trzon: Trzon kani jest długi i smukły, z ruchomym pierścieniem.
  • Miąższ: Miąższ kani jest biały i nie zmienia koloru po uszkodzeniu.

Jak przygotować kanię?

Przed przyrządzeniem kani należy dokładnie ją oczyścić, usuwając ziemię i wszelkie zanieczyszczenia. Kapelusze można panierować i smażyć, jak kotlety, lub pokroić w plasterki i dusić z innymi warzywami. Kanie można również suszyć lub marynować.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni