Dodaj do zimnej wody i umieść w niej grzyby. Robale będą same uciekały

Okres jesieni mocno kojarzy się z sezonem grzybobrania. Aromat świeżo ciętych grzybów, smak marynowanych kapeluszy czy jajecznica ze smażonymi borowikami to niewątpliwe przysmaki tego czasu. Niestety plany mogą pokrzyżować małe stworzonka, które również chcą skorzystać z grzybowej uczty. Jak się ich pozbyć?

Tak pozbędziesz się robaków z grzybówTak pozbędziesz się robaków z grzybów
Źródło zdjęć: © Canva | ShabbyDatwin

Często bywa tak, że podczas czyszczenia zebranych grzybów okazuje się, że w środku są nieproszeni goście. Wiele osób zna ten scenariusz. Dla niektórych oznacza to, że grzyb musi zostać wyrzucony. Inni próbują znaleźć sposób na pozbycie się niechcianych lokatorów z grzybów. Istnieje pewna metoda, która pozwoli szybko usunąć robaki z grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Czy można jeść robaczywe grzyby?

Najpierw warto zastanowić się, czy spożywanie grzybów z robakami jest w ogóle bezpieczne. Specjaliści, w tym mykolodzy, nie rekomendują zbierania widocznie robaczywych grzybów. Te stare, miękkie, ogryzione przez robaki lub z dziurkami na kapeluszu, nie powinny lądować w naszych koszykach, ponieważ najpewniej stały się już posiłkiem dla owadów. Często jednak nie widać, by grzyb był "zamieszkały". Co wtedy?

Nie zbieraj widocznie robaczywych grzybów
Nie zbieraj widocznie robaczywych grzybów © Canva | Andrei Marchenko

Jak pozbyć się robaków z grzybów?

Jeśli grzyb jest tylko częściowo robaczywy, można odkroić zanieczyszczoną część i dla pewności zastosować metodę, która pozwoli pozbyć się ewentualnych niechcianych lokatorów. Wystarczy pokroić zebrane okazy i wrzucić do miski z zimną osoloną wodą (trzy łyżki soli na litr wody). Następnie pozostawiamy je w tej kąpieli na 2-3 minuty. W tym czasie robaki same powinny wyjść z grzybów, na dno naczynia opadnie także piasek i inne zanieczyszczenia.

Warto jednak pamiętać, że wyeliminowanie robaków nie rozwiązuje problemu całkowicie, ponieważ w grzybach mogą pozostać odchody żyjątek, które mogą zawierać szkodliwe dla ludzi substancje. Ponadto grzyby chłoną wodę jak gąbka, więc po takiej kąpieli nie będą nadawać się do smażenia, mrożenia i suszenia. Ta metoda sprawdzi się przed przygotowaniem grzybowych przetworów w słoikach.

Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser