Gdy nazbierasz kilogram grzybów, zrób z nich "leśny kawior". Wystarczy kilka prostych składników

Doskonały dodatek do zapiekanek, niezastąpiona przyprawa do zup, świetny składnik sosów, ale najlepiej smakuje jedzony łyżeczką prosto ze słoika. "Leśny kawior" jest niewymagający, a zaskakuje smakiem i aromatem. Każdy zapalony grzybiarz powinien mieć choć jeden słoiczek tego specjału w spiżarni.

"Leśny kawior" odmieni twoją kuchnię "Leśny kawior" odmieni twoją kuchnię
Źródło zdjęć: © Canva | nobtis

Dopadła cię klęska urodzaju? Myślałeś o kilku okazach na grzybowy sos, a z grzybobrania wróciłeś z koszem pełnym darów lasu? Grzybiarze zwracają uwagę, że sezon jest całkiem obfity, jednak nie każdy potrafi poradzić sobie z tą obfitością. Co zatem zrobić, jeśli marynowanych czy suszonych grzybów masz już wystarczająco? Koniecznie wypróbuj przepis na "leśny kawior".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

"Leśny kawior", czyli pasta z leśnych grzybów. Przepis

Pasta z leśnych grzybów, konsystencją przypominająca kawior (ze względu na bardzo drobno pokrojone składniki) będzie doskonałym składnikiem zapiekanek czy dodatkiem do zup. "Leśny kawior" można traktować też jak przyprawę, która wspaniale wzbogaci smak sosów, sup czy mięs. A przygotowanie specjału nie jest trudne.

Z jakich grzybów przygotować "leśnych kawior"? Tak naprawdę niemalże każdy gatunek może stanowić bazę grzybowej pasty. Można też wymieszać kilka różnych okazów. Sprawdzą się zarówno maślaki, podgrzybki, koźlaki, rydze, kurki, prawdziwki, jak boczniaki czy nawet pieczarki.

Leśny kawior będzie świetnym składnikiem kanapek i zapiekanek
Leśny kawior będzie świetnym składnikiem kanapek i zapiekanek © Canva | JackF

"Leśny kawior", czyli pasta z leśnych grzybów. Przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów,
  • 2 cebule,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z ziemi i innych zanieczyszczeń, a następnie pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości. Gotowe odcedź i ostudź.
  2. Następnie posiekaj grzyby bardzo drobno.
  3. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Kiedy warzywo zeszkli się, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane grzyby oraz sos sojowy.
  4. Dokładnie całość zamieszaj i dopraw pieprzem, ewentualnie też solą.
  5. Tak przygotowaną grzybową pastę przełóż do słoików i pasteryzuj przez 30 minut od momentu zagotowania wody.
  6. Następnie słoiki odstaw do wystudzenia do góry dnem. Po 24 godzinach przenieś je chłodne, zacienione miejsce.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje