Gdy nazbierasz kilogram grzybów, zrób z nich "leśny kawior". Wystarczy kilka prostych składników
Doskonały dodatek do zapiekanek, niezastąpiona przyprawa do zup, świetny składnik sosów, ale najlepiej smakuje jedzony łyżeczką prosto ze słoika. "Leśny kawior" jest niewymagający, a zaskakuje smakiem i aromatem. Każdy zapalony grzybiarz powinien mieć choć jeden słoiczek tego specjału w spiżarni.
08.10.2024 17:42
Dopadła cię klęska urodzaju? Myślałeś o kilku okazach na grzybowy sos, a z grzybobrania wróciłeś z koszem pełnym darów lasu? Grzybiarze zwracają uwagę, że sezon jest całkiem obfity, jednak nie każdy potrafi poradzić sobie z tą obfitością. Co zatem zrobić, jeśli marynowanych czy suszonych grzybów masz już wystarczająco? Koniecznie wypróbuj przepis na "leśny kawior".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Leśny kawior", czyli pasta z leśnych grzybów. Przepis
Pasta z leśnych grzybów, konsystencją przypominająca kawior (ze względu na bardzo drobno pokrojone składniki) będzie doskonałym składnikiem zapiekanek czy dodatkiem do zup. "Leśny kawior" można traktować też jak przyprawę, która wspaniale wzbogaci smak sosów, sup czy mięs. A przygotowanie specjału nie jest trudne.
Z jakich grzybów przygotować "leśnych kawior"? Tak naprawdę niemalże każdy gatunek może stanowić bazę grzybowej pasty. Można też wymieszać kilka różnych okazów. Sprawdzą się zarówno maślaki, podgrzybki, koźlaki, rydze, kurki, prawdziwki, jak boczniaki czy nawet pieczarki.
Zobacz także
"Leśny kawior", czyli pasta z leśnych grzybów. Przepis
Składniki:
- 1 kg grzybów,
- 2 cebule,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść z ziemi i innych zanieczyszczeń, a następnie pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości. Gotowe odcedź i ostudź.
- Następnie posiekaj grzyby bardzo drobno.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Kiedy warzywo zeszkli się, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane grzyby oraz sos sojowy.
- Dokładnie całość zamieszaj i dopraw pieprzem, ewentualnie też solą.
- Tak przygotowaną grzybową pastę przełóż do słoików i pasteryzuj przez 30 minut od momentu zagotowania wody.
- Następnie słoiki odstaw do wystudzenia do góry dnem. Po 24 godzinach przenieś je chłodne, zacienione miejsce.