PoradyWyglądają jak rydze, ale nimi nie są. Różnica w smaku jest kolosalna

Wyglądają jak rydze, ale nimi nie są. Różnica w smaku jest kolosalna

Nie każdy mleczaj to mleczaj rydz
Nie każdy mleczaj to mleczaj rydz
Źródło zdjęć: © Canva | Anticiclo

07.10.2024 15:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zacznijmy od tego, że nie każdy mleczaj puszczający pomarańczowe mleczko jest rydzem. Matka natura obdarowała nas kilkoma sobowtórami, które - na szczęście - są jadalne, jednak nie tak wyborne jak popularny rydz. Jak odróżnić je od siebie?

Rydz, a dokładniej mleczaj rydz, uchodzi za jednego z najsmaczniejszych grzybów z polskich lasów. To też niejako trofeum, bo nie każdemu grzybiarzowi przyszło trafić na rydzowy wysyp. Zanim jednak wybierzesz się w las z chęcią uzbierania kilku rydzów, zapamiętaj, że nie każdy mleczaj to mleczaj rydz, a pomarańczowe mleczko nie zawsze zwiastuje sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać rydza?

Mleczaj rydz rośnie w lasach iglastych na piaszczystym podłożu. Najlepiej jest szukać go pod sosną, bo właśnie z tym drzewem rydz tworzy mikoryzę, a także pod świerkami. Sezon na rydze trwa od sierpnia do listopada.

Istnieje kilka gatunków mleczaja podobnych do mleczaja rydza. To przede wszystkim mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy. Oba gatunki są jadalne, jednak nie tak smaczne, jak rydze - wyczywalna jest w nich delikatna goryczka. Mleczaj jodłowy, jak nazwa wskazuje, rośnie głównie w lasach i na łąkowych obrzeżach lasów jodłowych, z kolei mleczaj świerkowy - pod świerkami. Co istotne, często w sprzedaży znajduje się mleczaj świerkowy (rzadziej jodłowy) zamiast mleczaja rydza.

Mleczaj rydz
Mleczaj rydz© Canva | Foremniakowski

Jak rozróżnić mleczaja rydza od jego mniej smacznych braci?

KAPELUSZ:

  • mleczaj rydz ma kapelusz w odcieniu pomarańczowoceglastym, pomarańczowoszarym lub pomarańczowopłowym, czasami z zielonawym lub szarozielonawym odcieniem; kapelusze młodych owocników są płasko wypukłe, potem rozpościerają się; na środku kapeluszy widoczne jest wklęśnięcie, a nawet lejkowate zagłębienie; powierzchnia kapelusza jest czasami lekko oszroniona, z ciemniejszymi, koncentrycznymi pręgami i jamkowatymi wgłębieniami; brzeg dość długo podwinięty;
  • mleczaj jodłowy ma kapelusz koloru pomarańczowożółtego, łososiowego, z cienkimi, ciemniejszymi pręgami, bez zielonych odcieni; kapelusz na powierzchni jest delikatnie oszroniony; brzeg długo podwinięty;
  • mleczaj świerkowy ma kapelusz pomarańczowoczerwony, łososiowy, z zielonymi odcieniami szczególnie u starszych owocników; strefowanie jest bardzo słabo widoczne (lub zupełnie go brak); kapelusz jest na środku wklęsły, później lejkowato wgłębiony.

BLASZKI:

  • mleczaj rydz ma cielistopomarańczowe, ochrowopomarańczowe blaszki, które po uszkodzeniu zmieniają kolor na szarozielony;
  • mleczaj jodłowy ma gęste, jasnoochrowe blaszki, które z wiekiem stają się pomarańczowe;
  • mleczaj świerkowy ma blaszki pomarańczowoczerwone, łososiowe, kruche, a po uszkodzeniu nabierają zielonej barwy.
Mleczaj jodłowy
Mleczaj jodłowy © Canva | Igor Kramar


TRZON:

  • mleczaj rydz ma na powierzchni gładki trzon z pomarańczowymi jamkami i sinawym oszronieniem;
  • mleczaj jodłowy ma trzon w kolorze kapelusza z niekiedy widocznymi jamkowatymi plamkami;
  • mleczaj świerkowy ma pomarańczowy trzon, zazwyczaj bez jamek na powierzchni.

MIĄŻSZ:

  • mleczaj rydz ma ścisły, kremowy miąższ, pomarańczowy od mleczka; z czasem po przekrojeniu szarzeje;
  • mleczaj jodłowy ma niezbyt ścisły, ale dość gruby miąższ; po przekrojeniu w trzonie i przy blaszkach zabarwia się winnoczerwono;
  • mleczaj świerkowy ma niezbyt jędrny miąższ.

MLECZKO:

  • mleczaj rydz ma pikantne mleczko w kolorze marchwiowopomarańczowym, które zmienia kolor na zielony;
  • mleczaj jodłowy ma pomarańczowe, zwykle niezmieniające koloru mleczko, jedynie po wyschnięciu staje się bardziej brązowopomarańczowe;
  • mleczaj świerkowy ma ostre mleczko również w kolorze marchwiowopomarańczowym; po kilkunastu minutach przebarwia się na kolor winnoczerwony, a po kilku godzinach zielenieje.
Mleczaj świerkowy
Mleczaj świerkowy© Canva | adrianam13