Pomyłka może być śmiertelna! 7 trujących grzybów, które są łudząco podobne do jadalnych
Grzyby są bardzo smacznym produktem, który znajduje mnóstwo zastosowań w kuchni. Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków. Nie pozwól jednak, żeby skończyło się tragicznie!
25.09.2022 | aktual.: 25.09.2022 20:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bardzo dużo grzybów wygląda łudząco podobnie do siebie. Pomyłka może nas jednak sporo kosztować: od zatrucia pokarmowego, silnej biegunki po nawet śmierć. Nigdy, przenigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś pewien. Zostaw je lub skonsultuj się z sanepidem.
Przygotowaliśmy, ku przestrodze, kilka grzybów, które są łudząco podobne do innych, trujących gatunków.
Borowik szlachetny (jadalny) i goryczak żółciowy (niejadalny)
Cechą charakterystycznego borowika szlachetnego jest to, że po dotknięciu jego porów nie zostają przebarwienia. W przypadku goryczaka żółciowego po naciśnięciu na znajdujące się od spodu rurki zmieniają kolor na różowy.
Goryczak żółciowy jest grzybem niejadalnym, ze względu na jego obrzydliwy smak. Całe szczęście nie jest trujący! Nie zbieraj go jednak do koszyka: jeśli dodasz go do potrawy, zepsujesz cały jej smak.
Kurki (jadalny) i lisówka pomarańczowa (trujący)
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Hymenofor w postaci żylastych fałd zbiegających na trzon pozwala na odróżnienie go od trującej lisówki, której brzeg jest silnie podwinięty.
Lisówka pomarańczowa powoduje problemy gastryczne i lekkie zatrucia. Dlatego jest to gatunek trujący.
Pieczarka dwuzarodnikowa (jadalny) i pieczarka karbolowa (trujący)
Pieczarka pieczarce nierówna. Pierwsza z nich jest jadalna i bardzo popularna w Polsce. Druga jest trująca. Żeby je rozpoznać użyj nożyka - biały miąższ w trującym gatunku przebarwia się po przekrojeniu na intensywnie żółty kolor, pachnie bardzo nieprzyjemnie.
Pieczarka karbolowa jest grzybem silnie trującym! Zjedzenie jej powoduje mdłości, wymioty i problemy z trawieniem. Jeśli zostanie zjedzona, konieczna jest pomoc lekarza!
Mleczaj rydz (jadalny) i mleczaj wełnianka (niejadalny)
Miąższ prawdę Ci powie! Jadalny rydz ma miąższ bardziej marchewkowy niż różowy. Rozcięty miąższ wydziela marchewkowe mleczko. Uszkodzone blaszki zawsze zielenieją, jak porysowane ciemnozielonym tuszem. Mleczaj wełnianka jest różowy, a kapelusz pokryty wełnistymi wyrostkami.
Gąska (jadalny) i muchomor sromotnikowy (trujący)
Gąska ma blaszki niejednakowej długości, zawsze siarkowożółte, wąsko przyrośnięte lub wykrojone ząbkiem, ciasno ustawione. W przeciwieństwie do gąski, muchomor sromotnikowy posiada zawsze białe blaszki i pochwę u podstawy trzonu.
Muchomor sromotnikowy to najbardziej trujący grzyb w Polsce. Jego miąższ jest jak toksyczny dla człowieka, że po jego zjedzeniu występuje zgon.
Smardz jadalny (jadalny) i piestrzenica kasztanowata (trująca)
Smardze, podobnie jak piestrzenica kasztanowata, mają charakterystycznie pofałdowane główki. Warto jednak pamiętać, że w przypadku piestrzenicy są one bardziej pofałdowane i ciemniejsze.
Piestrzenica kasztanowata w niektórych książkach jest oznaczona jako "jadalna". Jednak w stanie surowym jest trująca! Wszystko przez gyromitrynę, która znajduje się w jej składzie. Niektóre osoby mogą być na nią uczulone. Pomimo, że składnik ten ulega rozpadowi po ugotowaniu, zanotowano wiele ciężkich, a nawet śmiertelnych zatruć po jej spożyciu.
Czubajka kania (jadalny) i muchomor plamisty
Owocnik kani ma na kapeluszu łuszczące się brązowawe elementy, podczas gdy owocnik muchomora plamistego zwykle jest gładki, chociaż zasami bywa lekko włóknisty, w kolorze zielonawym, żółtawym lub szarawym. Pod spodem kani znajduje się wyraźny, ruchomy pierścień, którego muchomor nie posiada.