W PRL-u babcie gotowały na okrągło. Dziś wielu krzywi się, gdy tylko usłyszy o tym gulaszu

Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, a odpowiednio zaopiekowane uraczą niezwykłą miękkością i soczystością. Ozory niesłusznie traktowane są jak produkt gorszej kategorii. Podane w aromatycznym gulaszu oczarują największych podrobowych sceptyków.

Gulasz z ozorów może podbić podniebieniaGulasz z ozorów może podbić podniebienia
Źródło zdjęć: © Canva | fotek

Ozorki zasługują na szczególną uwagę w kuchni. Serwowane w aromatycznym gulaszu mają wyjątkowy smak i dosłownie rozpływają się w ustach. I właśnie między innymi dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Nasze babcie wiedziały, co dobre.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jak przygotować ozorki, żeby były miękkie?

Ozorki, czyli języki zwierząt, zaliczają się do podrobów. Wiele osób podchodzi do nich z nieufnością, zupełnie niesłusznie. Przy odpowiednim przygotowaniu mogą stanowić prawdziwy przysmak. Często podaje się je z sosem chrzanowym i tłuczonymi ziemniakami, ale istnieje wiele innych sposobów ich przygotowania. To na przykład aromatyczny gulasz, który podbije serca domowników.

W sklepach można kupić ozory wieprzowe, wołowe, baranie i cielęce. Te ostatnie słyną z najlepszego smaku. Najlepiej wybierać surowe ozorki o beżowo-różowej skórce i bezwonnym zapachu. Przed gotowaniem konieczne jest ich dokładne oczyszczenie. Należy je umyć i usunąć gruczoły ślinowe znajdujące się u ich nasady. Potem ozorki należy moczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie (zmieniamy ją minimum raz na 30 minut). Następnie wrzuca się je do wody i długo gotuje, co zapewnia ich delikatność. Gotowanie trwa od półtorej do nawet trzech godzin. Po ugotowaniu ozorki obiera ze skóry.

Z ozorów przygotujesz aromatyczny gulasz
Z ozorów przygotujesz aromatyczny gulasz © Canva | frederique wacquier

Gulasz z ozorków wieprzowych. Przepis

Składniki:

  • 4 ozorki wieprzowe,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy
  • papryka słodka i ostra mielona,
  • sól, pieprz,
  • cząber, majeranek,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki śmietany.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i wymoczone ozory umieść w dużym garnku i zalej wodą.
  2. Dodaj obrane i pokrojone marchewkę i pietruszkę, a także sól i pieprz.
  3. Gotuj całość przez ok. 60 minut (zanim zakończysz gotowanie, sprawdź, czy ozory są miękkie, nakłuwając je widelcem).
  4. Miękkie ozory odstaw do wystudzenia.
  5. Powstały wywar odcedź.
  6. Gdy ozory ostygną, zdejmij z nich skórkę, odkrawając zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią.
  7. Oczyszczone mięso pokrój w kostkę.
  8. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojone ozory, a potem czosnek przeciśnięty przez praskę.
  9. Podlej całość wywarem z gotowania ozorów, by przykrył on zawartość patelni.
  10. Dopraw całość solą i pieprzem, a także papryką mieloną, cząbrem i majerankiem. Gotuj ok. 20 minut.
  11. Gulasz zaciągnij na końcu kwaśną śmietaną i posyp świeżą natką pietruszki.
  12. Serwuj z ziemniakami lub kaszą gryczaną z dodatkiem kiszonego ogórka lub surówki z kiszonej kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀