W PRL-u babcie gotowały na okrągło. Dziś wielu krzywi się, gdy tylko usłyszy o tym gulaszu

Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, a odpowiednio zaopiekowane uraczą niezwykłą miękkością i soczystością. Ozory niesłusznie traktowane są jak produkt gorszej kategorii. Podane w aromatycznym gulaszu oczarują największych podrobowych sceptyków.

Gulasz z ozorów może podbić podniebieniaGulasz z ozorów może podbić podniebienia
Źródło zdjęć: © Canva | fotek
SKOMENTUJ

Ozorki zasługują na szczególną uwagę w kuchni. Serwowane w aromatycznym gulaszu mają wyjątkowy smak i dosłownie rozpływają się w ustach. I właśnie między innymi dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Nasze babcie wiedziały, co dobre.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jak przygotować ozorki, żeby były miękkie?

Ozorki, czyli języki zwierząt, zaliczają się do podrobów. Wiele osób podchodzi do nich z nieufnością, zupełnie niesłusznie. Przy odpowiednim przygotowaniu mogą stanowić prawdziwy przysmak. Często podaje się je z sosem chrzanowym i tłuczonymi ziemniakami, ale istnieje wiele innych sposobów ich przygotowania. To na przykład aromatyczny gulasz, który podbije serca domowników.

W sklepach można kupić ozory wieprzowe, wołowe, baranie i cielęce. Te ostatnie słyną z najlepszego smaku. Najlepiej wybierać surowe ozorki o beżowo-różowej skórce i bezwonnym zapachu. Przed gotowaniem konieczne jest ich dokładne oczyszczenie. Należy je umyć i usunąć gruczoły ślinowe znajdujące się u ich nasady. Potem ozorki należy moczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie (zmieniamy ją minimum raz na 30 minut). Następnie wrzuca się je do wody i długo gotuje, co zapewnia ich delikatność. Gotowanie trwa od półtorej do nawet trzech godzin. Po ugotowaniu ozorki obiera ze skóry.

Z ozorów przygotujesz aromatyczny gulasz
Z ozorów przygotujesz aromatyczny gulasz © Canva | frederique wacquier

Gulasz z ozorków wieprzowych. Przepis

Składniki:

  • 4 ozorki wieprzowe,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy
  • papryka słodka i ostra mielona,
  • sól, pieprz,
  • cząber, majeranek,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki śmietany.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone i wymoczone ozory umieść w dużym garnku i zalej wodą.
  2. Dodaj obrane i pokrojone marchewkę i pietruszkę, a także sól i pieprz.
  3. Gotuj całość przez ok. 60 minut (zanim zakończysz gotowanie, sprawdź, czy ozory są miękkie, nakłuwając je widelcem).
  4. Miękkie ozory odstaw do wystudzenia.
  5. Powstały wywar odcedź.
  6. Gdy ozory ostygną, zdejmij z nich skórkę, odkrawając zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią.
  7. Oczyszczone mięso pokrój w kostkę.
  8. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojone ozory, a potem czosnek przeciśnięty przez praskę.
  9. Podlej całość wywarem z gotowania ozorów, by przykrył on zawartość patelni.
  10. Dopraw całość solą i pieprzem, a także papryką mieloną, cząbrem i majerankiem. Gotuj ok. 20 minut.
  11. Gulasz zaciągnij na końcu kwaśną śmietaną i posyp świeżą natką pietruszki.
  12. Serwuj z ziemniakami lub kaszą gryczaną z dodatkiem kiszonego ogórka lub surówki z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu