Litwini jedzą na kilogramy. Polacy mają ciarki na samą myśl

Podroby przez wiele lat były uznawane za jedzenie dla najuboższych. Obecnie zyskują na popularności wśród szefów kuchni. Wątróbka, serduszka oraz móżdżek nie budzą już większych kontrowersji, jednak świńskie uszy nadal często wzbudzają niechęć. Zupełnie niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowane mogą stać się prawdziwą kulinarną ucztą.

Uszy wieprzowe to na Litwie przysmakUszy wieprzowe to na Litwie przysmak
Źródło zdjęć: © Canva | jonnysek

Podroby to przysmak nie dla wszystkich, choć w kuchniach świata mają one swoje specjalne miejsce. Niewielu zdaje sobie sprawę, że przykładowo Litwini od dawna delektują się wieprzowymi uszami. Uznają je za wyjątkowy przysmak i świetną przekąskę do piwa. Po pokrojeniu w cienkie paski i odpowiednim przygotowaniu mają słonawy smak przypominający wędzonkę. Największym atutem według smakoszy jest jednak ich chrupkość, wynikająca z obecności chrząstki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Uszy wieprzowe z cebulą. Przepis

Joanna, prowadząca blog kulinarny "Królestwo garów", często sięga po nieco zapomniane przepisy. Tym razem postanowiła przyrządzić wieprzowe uszy z kapustą i ziemniakami. Jeśli macie na to ochotę, warto wypróbować jej przepis.

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych krojonych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi smalec),
  • sól,
  • 100 ml bulionu wieprzowego.

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój w półplasterki, a kapustę najpierw podziel na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę pokrój na cztery części.
  2. Ziemniaki obierz, a potem wrzuć do wrzącej, osolonej wody na dziesięć minut. Po ugotowaniu wyjmij je i pokrój w grube plastry.
  3. Kapustę zanurz na dwie minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
  4. W międzyczasie cebulę lekko podduś na tłuszczu, po czym dodaj do niej świńskie uszy, ziele angielskie oraz liść laurowy.
  5. Całość duś razem jeszcze przez dwie minuty.
  6. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż połowę kapusty, następnie połowę ziemniaków, duszoną cebulę z uszami, a na to resztę ziemniaków i kapusty.
  7. Zalej wszystko bulionem, przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na godzinę.
Uszy wieprzowe to świetna przekąska
Uszy wieprzowe to świetna przekąska © Canva | JackF

Uszy wieprzowe nadają się do gotowania, pieczenia oraz duszenia. Świetnie sprawdzają się do przyrządzania bogatych i aromatycznych wywarów oraz zup. Dobrze komponują się z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, miodem oraz olejem sezamowym. Są bogate w kolagen i białko, które wspomagają zdrowie stawów, skóry i układu odpornościowego.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀