Litwini jedzą na kilogramy. Polacy mają ciarki na samą myśl

Podroby przez wiele lat były uznawane za jedzenie dla najuboższych. Obecnie zyskują na popularności wśród szefów kuchni. Wątróbka, serduszka oraz móżdżek nie budzą już większych kontrowersji, jednak świńskie uszy nadal często wzbudzają niechęć. Zupełnie niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowane mogą stać się prawdziwą kulinarną ucztą.

Uszy wieprzowe to na Litwie przysmakUszy wieprzowe to na Litwie przysmak
Źródło zdjęć: © Canva | jonnysek

Podroby to przysmak nie dla wszystkich, choć w kuchniach świata mają one swoje specjalne miejsce. Niewielu zdaje sobie sprawę, że przykładowo Litwini od dawna delektują się wieprzowymi uszami. Uznają je za wyjątkowy przysmak i świetną przekąskę do piwa. Po pokrojeniu w cienkie paski i odpowiednim przygotowaniu mają słonawy smak przypominający wędzonkę. Największym atutem według smakoszy jest jednak ich chrupkość, wynikająca z obecności chrząstki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Uszy wieprzowe z cebulą. Przepis

Joanna, prowadząca blog kulinarny "Królestwo garów", często sięga po nieco zapomniane przepisy. Tym razem postanowiła przyrządzić wieprzowe uszy z kapustą i ziemniakami. Jeśli macie na to ochotę, warto wypróbować jej przepis.

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych krojonych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi smalec),
  • sól,
  • 100 ml bulionu wieprzowego.

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój w półplasterki, a kapustę najpierw podziel na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę pokrój na cztery części.
  2. Ziemniaki obierz, a potem wrzuć do wrzącej, osolonej wody na dziesięć minut. Po ugotowaniu wyjmij je i pokrój w grube plastry.
  3. Kapustę zanurz na dwie minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
  4. W międzyczasie cebulę lekko podduś na tłuszczu, po czym dodaj do niej świńskie uszy, ziele angielskie oraz liść laurowy.
  5. Całość duś razem jeszcze przez dwie minuty.
  6. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż połowę kapusty, następnie połowę ziemniaków, duszoną cebulę z uszami, a na to resztę ziemniaków i kapusty.
  7. Zalej wszystko bulionem, przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na godzinę.
Uszy wieprzowe to świetna przekąska
Uszy wieprzowe to świetna przekąska © Canva | JackF

Uszy wieprzowe nadają się do gotowania, pieczenia oraz duszenia. Świetnie sprawdzają się do przyrządzania bogatych i aromatycznych wywarów oraz zup. Dobrze komponują się z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, miodem oraz olejem sezamowym. Są bogate w kolagen i białko, które wspomagają zdrowie stawów, skóry i układu odpornościowego.

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u