PrzepisPrzekąskiLitwini jedzą na kilogramy. Polacy mają ciarki na samą myśl

Litwini jedzą na kilogramy. Polacy mają ciarki na samą myśl

Uszy wieprzowe to na Litwie przysmak
Uszy wieprzowe to na Litwie przysmak
Źródło zdjęć: © Canva | jonnysek

21.09.2024 11:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podroby przez wiele lat były uznawane za jedzenie dla najuboższych. Obecnie zyskują na popularności wśród szefów kuchni. Wątróbka, serduszka oraz móżdżek nie budzą już większych kontrowersji, jednak świńskie uszy nadal często wzbudzają niechęć. Zupełnie niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowane mogą stać się prawdziwą kulinarną ucztą.

Podroby to przysmak nie dla wszystkich, choć w kuchniach świata mają one swoje specjalne miejsce. Niewielu zdaje sobie sprawę, że przykładowo Litwini od dawna delektują się wieprzowymi uszami. Uznają je za wyjątkowy przysmak i świetną przekąskę do piwa. Po pokrojeniu w cienkie paski i odpowiednim przygotowaniu mają słonawy smak przypominający wędzonkę. Największym atutem według smakoszy jest jednak ich chrupkość, wynikająca z obecności chrząstki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uszy wieprzowe z cebulą. Przepis

Joanna, prowadząca blog kulinarny "Królestwo garów", często sięga po nieco zapomniane przepisy. Tym razem postanowiła przyrządzić wieprzowe uszy z kapustą i ziemniakami. Jeśli macie na to ochotę, warto wypróbować jej przepis.

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych krojonych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi smalec),
  • sól,
  • 100 ml bulionu wieprzowego.

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój w półplasterki, a kapustę najpierw podziel na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę pokrój na cztery części.
  2. Ziemniaki obierz, a potem wrzuć do wrzącej, osolonej wody na dziesięć minut. Po ugotowaniu wyjmij je i pokrój w grube plastry.
  3. Kapustę zanurz na dwie minuty we wrzącej, osolonej wodzie.
  4. W międzyczasie cebulę lekko podduś na tłuszczu, po czym dodaj do niej świńskie uszy, ziele angielskie oraz liść laurowy.
  5. Całość duś razem jeszcze przez dwie minuty.
  6. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż połowę kapusty, następnie połowę ziemniaków, duszoną cebulę z uszami, a na to resztę ziemniaków i kapusty.
  7. Zalej wszystko bulionem, przykryj i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na godzinę.
Uszy wieprzowe to świetna przekąska
Uszy wieprzowe to świetna przekąska © Canva | JackF

Uszy wieprzowe nadają się do gotowania, pieczenia oraz duszenia. Świetnie sprawdzają się do przyrządzania bogatych i aromatycznych wywarów oraz zup. Dobrze komponują się z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, miodem oraz olejem sezamowym. Są bogate w kolagen i białko, które wspomagają zdrowie stawów, skóry i układu odpornościowego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także