W Pyrlandii niepodzielnie króluje ziemniak. Gospodynie zdradziły swoje przepisy

Polska ziemniakami stoi, a w Wielkopolsce to już zdecydowanie nie można zapomnieć o tym warzywie. Jest jak podziemny kameleon, który przybiera różne kształty, kusząc zgłodniałych Polaków. Swoje sprawdzone przepisy na dania z bulw przygotowali mieszkańcy Ferdynandowa i okolic.

Tego dnia królowały ziemniaki - PysznościTego dnia królowały ziemniaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Gdyby ziemniak miał swoje królestwo, to Poznań zdecydowanie byłby stolicą. Wielkopolska stoi i żyje ziemniakami, co udowodniono podczas Pyrlandii, czyli wielkiego święta w osadzie Ferdynandowo. Było powitanie królewskiej pary, orszak i oczywiście multum dań z ziemniaka, które kusiły zapachami. To impreza z wieloletnią tradycją, z której nikt nie wychodzi głodny. Trochę jak na obiedzie u babci, gdzie bez dokładki po prostu się nie obędzie, a o dietetycznych czy niskotłuszczowych daniach można zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pyrlandia" w Ferdynandowie – Święto Ziemniaka 2024

Szare kluski to pozycja obowiązkowa

W bogatym menu Pyrlandii znalazły się zarówno tradycyjne dania, takie jak kluski czy placki ziemniaczane, jak i nowocześniejsze interpretacje tego składnika. Kopytka, kotlety ziemniaczane i zupy kusiły zapachem i smakiem, przyciągając tłumy smakoszy.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Pyszności

Jednym z największych hitów były szare kluski, podawane tradycyjnie z dodatkiem chrupiącego boczku. To danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa i nigdy nie wychodzi z mody. Prostota i smak to dwa słowa, które najlepiej opisują tę potrawę. Pierwsza oficjalna receptura na szare kluski pojawiła się już w 1933 roku w popularnym wówczas podręczniku kulinarnym, ale śmiało możemy uznać, że wielkopolskie gospodynie przygotowywały je znacznie wcześniej. Szarymi kluskami zajadały się zarówno dzieci wracające ze szkoły, jak i mężczyźni strudzeni ciężką pracą na polu.

Szare kluski z ziemniaków
Szare kluski z ziemniaków © Pyszności

A jak je zrobić? Tutaj większej filozofii nie ma. Ziemniaki trzemy na tarce z cebulką, zagęszczamy mąką i gotujemy. Do tego skwarki i osobno kwaśna kapusta, również ze skwarkami, bo tego w kuchniach regionalnych nigdy dość. Jest prosto, szybko, tanio i przy tym naprawdę smacznie.

Sekret idealnej zapiekanki ziemniaczanej

Zwycięskim daniem w zorganizowanym podczas Pyrlandii konkursie okazała się zapiekanka ziemniaczana, która zdeklasowała tradycyjne smaki. Pani sołtys Ferdynandowa, która przygotowała zwycięską zapiekankę, zdradziła nam swój sekretny przepis. Zdecydowanie jest warty odtworzenia nie tylko w wielkopolskich domach. Wideo i zdjęcia nie oddają aromatu, ale musicie uwierzyć nam na słowo - pachniała po prostu obłędnie. To jedno z dań, które na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kulinarne dzieło sztuki, ale po spróbowaniu zachwyca smakiem.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana © Pyszności
- Trzeba cztery ziemniaki oskrobać i zetrzeć na drobnych oczkach. Zrobić polędwiczki - papryczka, majeranek i cebula. Łyżka majonezu, kubek śmietany 18 proc. kwaszonej. Do tego czosnek, sól, pieprz i jedno jajko. I oczywiście ser żółty. To wszystko mieszamy i zapiekamy - tłumaczy sołtys.

Piękna i smaczna tradycja

Ziemniak to warzywo proste, ale zdecydowanie nie można powiedzieć, że brakuje mu polotu. Wystarczy trochę kreatywności, odrobina tradycji i mądrości z zapisków babć, które są cennym dziedzictwem i świadectwem tego, jak dawniej gotowano w polskich domach. Ziemniak od zawsze był i jest jednym z najważniejszych składników w kuchni wielkopolskiej. Nie ma się co dziwić, że doczekał się swojego święta.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej