Dawniej używano zamiast oleju. Można na nim smażyć i nacierać bolące miejsca
Przed laty obowiązkowo gościł w domu każdej zaradnej gospodyni, jednak z upływem czasu ustąpił innymi tłuszczom. Zastosowań miał wiele, od tych kulinarnych, na zdrowotnych kończąc. Niektórzy do dziś sięgają po ten specyfik.
23.07.2024 | aktual.: 23.07.2024 14:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smalec gęsi warto mieć w swoim domu, jednak nie można przesadzać z ilością. To produkt, który od lat cieszy się popularnością w kuchni i medycynie naturalnej. Jedni mówią, że po natarciu bolesnego miejsca ból znika, inni stosują go na przeziębienie, a i amatorów konfitowania nie brakuje. Jak jest naprawdę i gdzie można wykorzystać gęsi smalec?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smalec gęsi - właściwości
Smalec gęsi, jak sama nazwa wskazuje, wytapiany jest z gęsiego sadła. W porównaniu do smalcu wieprzowego zawiera on mniej tłuszczów nasyconych, a więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i mają działanie prozdrowotne. Dzięki temu smalec gęsi staje się lepszym wyborem niż popularniejszy smalec z wieprzowiny.
Smalec gęsi bogaty jest w witaminy A, E, z grupy B, a także cynk, żelazo i witaminę D. Zawiera tokoferole, które mają właściwości przeciwutleniające.
W medycynie naturalnej używany jest jako środek na bóle stawów i problemy z kręgosłupem. Nasze babcie stosowały go również na przeziębienie, mieszając z miodem i gorącym mlekiem. Jak podkreśla lekarz Łukasz Durajewski na swoim profilu na Facebooku, naukowych dowodów na działanie nie ma. Są za to przekazy medycyny ludowej i patenty babć, które do dziś twierdzą, że smalec gęsi pomógł im na przeziębienie.
Jak wykorzystać smalec gęsi?
Smalec gęsi ma niską temperaturę topnienia i wysoki punkt dymienia, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do smażenia, duszenia oraz pieczenia.
Jest idealny do przygotowywania kotletów, placków ziemniaczanych czy jajek sadzonych. Smalec gęsi nadaje potrawom charakterystyczny, lekko słodkawy smak i aromat, który podkreśli walory smakowe dania. We Francji smalec gęsi wykorzystuje się do konfitowania, czyli powolnego gotowania mięsa w temperaturze nie wyższej niż 100 st. Celsjusza.
Jak przechowywać smalec gęsi?
Smalec gęsi powinno się przechowywać w szczelnym pojemniku lub szklanym słoiku. Dzięki temu unikniemy ryzyka pochłonięcia przez tłuszcz lodówkowych aromatów. W odpowiednich warunkach, w lodówce, może być przechowywany nawet przez rok.
Na smalec gęsi trzeba uważać
Chociaż to produkt o cennych właściwościach, warto zachować umiar. Jest produktem wysokokalorycznym - 100 gramów zawiera aż 900 kcal. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć jego spożycie, ponieważ zawiera także duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co może sprzyjać rozwojowi miażdżycy.