PoradyDawniej używano zamiast oleju. Można na nim smażyć i nacierać bolące miejsca

Dawniej używano zamiast oleju. Można na nim smażyć i nacierać bolące miejsca

Przed laty obowiązkowo gościł w domu każdej zaradnej gospodyni, jednak z upływem czasu ustąpił innymi tłuszczom. Zastosowań miał wiele, od tych kulinarnych, na zdrowotnych kończąc. Niektórzy do dziś sięgają po ten specyfik.

Smalec gęsi - Pyszności
Smalec gęsi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

23.07.2024 | aktual.: 23.07.2024 14:12

Smalec gęsi warto mieć w swoim domu, jednak nie można przesadzać z ilością. To produkt, który od lat cieszy się popularnością w kuchni i medycynie naturalnej. Jedni mówią, że po natarciu bolesnego miejsca ból znika, inni stosują go na przeziębienie, a i amatorów konfitowania nie brakuje. Jak jest naprawdę i gdzie można wykorzystać gęsi smalec?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smalec gęsi - właściwości

Smalec gęsi, jak sama nazwa wskazuje, wytapiany jest z gęsiego sadła. W porównaniu do smalcu wieprzowego zawiera on mniej tłuszczów nasyconych, a więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i mają działanie prozdrowotne. Dzięki temu smalec gęsi staje się lepszym wyborem niż popularniejszy smalec z wieprzowiny.

Gęsi smalec
Gęsi smalec© Pixabay

Smalec gęsi bogaty jest w witaminy A, E, z grupy B, a także cynk, żelazo i witaminę D. Zawiera tokoferole, które mają właściwości przeciwutleniające.

W medycynie naturalnej używany jest jako środek na bóle stawów i problemy z kręgosłupem. Nasze babcie stosowały go również na przeziębienie, mieszając z miodem i gorącym mlekiem. Jak podkreśla lekarz Łukasz Durajewski na swoim profilu na Facebooku, naukowych dowodów na działanie nie ma. Są za to przekazy medycyny ludowej i patenty babć, które do dziś twierdzą, że smalec gęsi pomógł im na przeziębienie.

Jak wykorzystać smalec gęsi?

Smalec gęsi ma niską temperaturę topnienia i wysoki punkt dymienia, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do smażenia, duszenia oraz pieczenia.

Smalec gęsi - Pyszności
Smalec gęsi - Pyszności© Pyszności

Jest idealny do przygotowywania kotletów, placków ziemniaczanych czy jajek sadzonych. Smalec gęsi nadaje potrawom charakterystyczny, lekko słodkawy smak i aromat, który podkreśli walory smakowe dania. We Francji smalec gęsi wykorzystuje się do konfitowania, czyli powolnego gotowania mięsa w temperaturze nie wyższej niż 100 st. Celsjusza.

Jak przechowywać smalec gęsi?

Smalec gęsi powinno się przechowywać w szczelnym pojemniku lub szklanym słoiku. Dzięki temu unikniemy ryzyka pochłonięcia przez tłuszcz lodówkowych aromatów. W odpowiednich warunkach, w lodówce, może być przechowywany nawet przez rok.

Smalec
Smalec© getty images | zeleno

Na smalec gęsi trzeba uważać

Chociaż to produkt o cennych właściwościach, warto zachować umiar. Jest produktem wysokokalorycznym - 100 gramów zawiera aż 900 kcal. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć jego spożycie, ponieważ zawiera także duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co może sprzyjać rozwojowi miażdżycy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradysmalecgęsi smalec
Wybrane dla Ciebie