Kiedyś zajadaliśmy na potęgę. Dziś wielu nawet nie wie, czym są

Cynaderki zaliczane są do podrobów
Cynaderki zaliczane są do podrobów
Źródło zdjęć: © Canva | huasui

24.09.2024 16:18, aktual.: 24.09.2024 17:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podroby są jednym z tych produktów spożywczych, które budzą skrajne emocje – mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Mimo to odpowiednio przyrządzone mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Doskonałym przykładem są cynaderki, które były popularne wśród wcześniejszych pokoleń.

Cynaderki to nerki, a więc zaliczane są do podrobów, a najbardziej popularne są nerki wieprzowe oraz cielęce. Cynaderki cieszyły się dużą popularnością w okresie międzywojennym oraz w czasach PRL-u. Były one częstym składnikiem jadłospisu zarówno w tanich barach, jak i eleganckich restauracjach. W domach były chętnie przyrządzane ze względu na łatwą dostępność, zwłaszcza na lokalnych targowiskach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popularność cynaderek była również widoczna w XIX-wiecznych poradnikach kulinarnych napisanych przez Lucynę Ćwierczakiewiczową. Jej książki, takie jak "365 obiadów za 5 złotych" z 1865 r., zawierały liczne przepisy na przyrządzanie nerek. W jednym z przepisów autorka poleca obgotowanie wieprzowych cynaderek, pokrojenie ich na cienkie plasterki, a następnie duszenie w sosie na bazie bulionu i madery. Gotowe cynaderki sugerowała serwować w elegancki sposób – na talerzu z rantu ciasta kruchego lub maślanego.

Czy cynaderki są zdrowe?

Dziś nerki cielęce czy wieprzowe są niemal zapomniane, choć mogą stanowić bazę smacznych i wartościowych potraw. Niezależnie od pochodzenia nerki dostarczają wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. Dzięki temu cynaderki mogą neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników.

Cynaderki są bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym B3, B5 i B12. Witamina B3 wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także pomaga w syntezie hormonów płciowych. Witamina B5 bierze udział w przemianach białek i tłuszczów, obniża poziom "złego" cholesterolu, a także uczestniczy w syntezie hormonów. Witamina B12 przeciwdziała niedokrwistości, a także wspomaga produkcję czerwonych krwinek.

Nerki są również bogate w składniki mineralne, takie jak potas, cynk oraz fosfor. Fosfor jest kluczowy dla zdrowych i mocnych kości oraz zębów, wspiera przewodzenie bodźców nerwowych i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Cynaderki niegdyś były cenionym składnikiem dań
Cynaderki niegdyś były cenionym składnikiem dań © Canva | frederique wacquier

Cynaderki w kuchni. Jak je przyrządzić?

Cynaderki, zwłaszcza wieprzowe, wymagają wcześniejszego przygotowania. Należy je dokładnie oczyścić, przekroić na pół, usunąć nadmiar tłuszczu, żyły i błony. Następnie trzeba je moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, zmieniając wodę co jakiś czas. Na koniec można dodać płaską łyżeczkę soli, żeby cynaderki były miększe.

Najłatwiejszym sposobem na przetworzenie cynaderek jest obtoczenie ich w mące, obsmażenie na maśle klarowanym, a następnie duszenie w bulionie mięsnym. Gdy nerki zmiękną, do wywaru można dodać śmietanę i wino madera, a następnie doprawić solą i pieprzem. Cynaderki można przyrządzić na wiele sposobów, np. z sosem ze śmietany, cebuli i musztardy francuskiej. Mogą być także smaczne w wersji azjatyckiej, z mleczkiem kokosowym i curry.