Najsmaczniejsza wątróbka. Jest mięciutka i ma bardzo mało tłuszczu

Podroby? Choć kiedyś były bardzo popularne, teraz wielu z nas krzywi się na samo wspomnienie o nich. Jednak może to wynikać faktu, że kiedyś były nie najlepiej przygotowywane. Ważny też jest ich wybór. Podpowiadamy, czym się kierować w przypadku wątróbki.

Najlepsza wątróbkaNajlepsza wątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shinji Hyodo
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Zarówno wątróbka wieprzowa, jak i drobiowa mają swoje zalety zdrowotne i warto czasami uwzględniać je w posiłkach. Wątróbka drobiowa jest bogata w kwas foliowy, natomiast wieprzowa zawiera dużo żelaza. Jest jeszcze jedna istotna różnica między nimi, chodzi o cholesterol.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Co zrobić, aby wątróbka była smaczna?

Podroby nie cieszą się wielką popularnością, ale kiedy już po nie sięgamy, to jest to najczęściej wątróbka. Ostatnio znajoma opowiadała mi, że smak wątróbki bardzo źle się jej kojarzył, bo podawano ją w stołówce szkolnej. Teraz zrobiła ją po swojemu. Przede wszystkim całą noc moczyła ją w mleku, a potem usmażyła z cebulą i jabłkiem. I tak przygotowana wątróbka drobiowa bardzo jej smakowała. Dlatego lepiej nie skreślać podrobów i spróbować jeszcze raz odkryć ich smak. Wątróbka jest także bogatym źródłem białka, witaminy A i witamin z grupy B.

Jaką wątróbkę wybrać?

Wątróbka drobiowa zawiera więcej cholesterolu niż wieprzowa czy wołowa. To może być dla wielu osób nieoczekiwane, ale właśnie ten rodzaj podrobów jest prawdziwą bombą cholesterolową. Wątróbka wołowa ma z kolei najmniej cholesterolu, co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjnym wyborem. Każdy z rodzajów wątróbki ma swoje unikalne właściwości odżywcze.

Wątróbka jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera także wiele witamin, takich jak witamina A oraz witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają odporność. Wątróbka jest również bogata w żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jej kolejny ważny składnik to kwas foliowy, szczególnie dużo jest go w wątróbce drobiowej.

Wątróbka wołowa z patelni

Składniki:

  • 700 g wątróbki wołowej,
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła,
  • mąka pszenna,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 szklanki mleka lub maślanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę wymocz przez około 60 minut w mleku z kilkoma kroplami cytryny.
  2. Potem ją osusz i pokrój w plastry, następnie obtocz w mące i bez przyprawiania smaż ją na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Po kilku minutach smażenia, gdy wątróbka się lekko przyrumieni dodaj masło, śmietanę, obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smaż aż cebula zmięknie.
  4. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerze i dopiero posól i popieprz ją do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇