Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom

Nieraz przesypiasz całą noc, a innym razem wiele razy się wybudzasz. Rano czujesz się ciężko i nie masz energii do działania. Zmęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje, więc wpadasz w błędne koło obniżonej odporności. Możesz z niego wyjść, sięgając po wieczorną herbatkę.

Po tej herbatce na noc poranek jest dużo lepszyPo tej herbatce na noc poranek jest dużo lepszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nawet nie przypuszczasz, jak wiele zależy od zdrowej pracy jelit – jeśli proces trawienia przebiega sprawnie, więcej składników odżywczych, witamin i minerałów przenika do krwi. W efekcie możesz cieszyć się większą odporność i po prostu czujesz się lepiej.

Dobrze funkcjonujący układ pokarmowy wspiera nie tylko układ immunologiczny, ale także gospodarkę hormonalną i nastrój. Dieta oraz wartościowy wypoczynek mają ogromny wpływ na kondycję organizmu. Herbatka na dobry sen może pomóc odzyskać komfort i równowagę.

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Co wart zaparzyć wieczorem?

Przed oddaniem się w objęcia Morfeusza sięgnij po zioła, które wspomagają pracę jelit i jednocześnie działają łagodząco na układ nerwowy. Doskonale sprawdzają się mieszanki zawierające rumianek i miętę pieprzową. Rumianek łagodzi stany zapalne i rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a mięta pieprzowa pomaga przy wzdęciach i uczuciu ciężkości po posiłku.

Korzystnie działają także melisa i lawenda, które słyną z właściwości uspokajających. Tym samym wspierają tzw. oś jelitowo-mózgową, która ma niebagatelny wpływ na trawienie. Warto również sięgnąć po koper włoski lub anyż. Koper włoski, czyli fenkuł, jest znany z właściwości rozkurczających, więc wspomaga usuwanie gazów i poprawia perystaltykę jelit.

Jak przygotować wieczorną herbatkę?

Napar ziołowy należy wypić ok. 30 minut przed snem, mniej więcej 1 godzinę po ostatnim posiłku. Do przygotowania herbaty ziołowej możesz używać zarówno świeżych, jak i suszonych ziół. Chociaż na wielu opakowaniach jest napisane, że wystarczy je parzyć przez ok. 10–15 minut, niektóre zioła (na przykład lipa), potrzebują więcej czasu, aby nabrać właściwości prozdrowotnych – wspomina o tym Aleksandra Ziober, autorka książek dla dzieci o ziołach.

Do zaparzacza lub bezpośrednio do szklanki wsyp łyżeczkę mięty pieprzowej i pół łyżeczki kopru włoskiego. Zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą i pozostaw pod przykryciem na 15–20 minut. W przypadku tych ziół to wystarczy, aby obudzić olejki eteryczne, które działają uspokajająco i łagodzą skurcze jelit. Nasiona kopru włoskiego warto rozgnieść przed zaparzeniem, aby wspomóc uwalnianie olejków.

Środki ostrożności

Wypicie herbatki ziołowej wieczorem to nawyk, który warto pielęgnować. Jednak nawet w przypadku takiej prozdrowotnej rutyny potrzebna jest przerwa, która pozwoli organizmowi uniknąć przyzwyczajenia do składników aktywnych. Po trzech tygodniach ziołowej kuracji zalecana jest tygodniowa przerwa. Dobrą praktyką jest zaparzanie różnych ziół naprzemiennie, aby organizm nie przyzwyczaił się do jednej substancji.

W jednym tygodniu możesz pić miętę z fenkułem, w kolejnym – melisę z rumiankiem, a w następnym – z lawendą. W ten sposób zadbasz o zdrowe jelita i spokojny sen. Rano po przebudzeniu poczujesz się lekko, a kłody napotkane na drodze w ciągu dnia okażą się wiele łatwiejsze do przeskoczenia.

Podczas regularnego spożywania ziół uważnie obserwuj swój organizm, a gdy zauważysz niepojące objawy, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson