Ta herbata ziołowa to las w filiżance. Oczyszcza, relaksuje i dodaje lekkości

Ta herbata ziołowa pachnie lasem, łagodzi podrażnienia, wspiera trawienie i oczyszcza organizm. Przygotowana przez zielarkę z pokolenia na pokolenie, jest naparem, który smakuje jak spacer po łące i wprowadza spokój w codziennym chaosie.

Ziołowa herbata uspokaja i wspomaga zdrowieZiołowa herbata uspokaja i wspomaga zdrowie
Źródło zdjęć: © Materiały własne | P. Hermann
Paulina Hermann

W świecie, w którym króluje kawa i ekspresowe herbaty, dobrze wrócić do czegoś prostego i naturalnego. Ta herbata ziołowa to mieszanka prawoślazu, bzu czarnego, jasnoty, przytulii i owoców leśnych, suszonych i przygotowanych przez doświadczoną zielarkę. Każdy składnik ma swoje zadanie. Jedne łagodzą, inne oczyszczają, a wszystkie razem wspierają organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Ta herbata ziołowa czyni cuda

Prawoślaz


Prawoślaz to jeden z najcenniejszych składników tej mieszanki. Zawiera śluzy roślinne, które powlekają błony śluzowe gardła, przełyku i żołądka, chroniąc je przed podrażnieniem. Taka warstwa ochronna łagodzi kaszel, chrypkę, a także objawy refluksu czy nadkwasoty. W herbacie ziołowej prawoślaz odpowiada za komfort trawienny i szybką ulgę, zwłaszcza gdy układ pokarmowy jest wrażliwy.

Czarny bez


Kwiaty bzu czarnego od wieków stosowane są w domowych kuracjach. To naturalny środek wspierający odporność – zawiera witaminę C, flawonoidy i kwasy organiczne o działaniu przeciwzapalnym i napotnym. Pomaga szybciej zwalczać infekcje, usuwać toksyny, a przy okazji nadaje naparowi delikatnej, słodkiej nuty. W tej herbacie ziołowej bez czarny to wsparcie dla organizmu w sezonie przeziębień.

Jasnota biała


Jasnota biała jest niedocenianym zielem, ale świetnie wspiera przewód pokarmowy. Działa lekko rozkurczowo, łagodzi bóle brzucha, pomaga przy wzdęciach i wspiera pracę wątroby. W mieszance z innymi roślinami jasnota wzmacnia efekt lekkości i komfortu po posiłku. Dzięki niej ta herbata ziołowa działa nie tylko oczyszczająco, ale też poprawia trawienie.

Przytulia


Przytulia pospolita to roślina, która wspiera nerki i układ limfatyczny. Pomaga usuwać nadmiar wody i szkodliwe metabolity, działa jak delikatny detoks. Regularne picie naparów z przytulii jest polecane osobom, które chcą oczyścić organizm i dodać sobie lekkości. W tej herbacie ziołowej przytulia odpowiada za efekt "odciążenia" i wspomaga codzienne procesy oczyszczania.

Owoce leśne


Suszone jagody, maliny, borówki czy jeżyny to nie tylko ozdoba mieszanki. Dodają jej koloru, naturalnej słodyczy i owocowego aromatu, a przy tym dostarczają witamin A i C oraz silnych przeciwutleniaczy. Dzięki nim ta herbata ziołowa wzmacnia odporność, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i po prostu świetnie smakuje.

Lipa


Napar z lipy działa napotnie, co jest szczególnie przydatne przy przeziębieniach i stanach podgorączkowych, ale to nie wszystko. Zawiera olejki eteryczne, flawonoidy i śluzy roślinne, które łagodzą kaszel, nawilżają gardło i wspierają drogi oddechowe. Lipa pomaga rozluźnić mięśnie gładkie, obniża napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie. W tej herbacie ziołowej lipa pełni rolę naturalnego "uspokajacza" idealnego na wieczór lub w okresach wzmożonego stresu.

Jak przygotować tę herbatę ziołową?

Wsyp do kubka łyżkę suszu, zalej wrzątkiem i koniecznie przykryj, by zatrzymać aromat i składniki aktywne. Po 10 minutach napar jest gotowy. Pij codziennie rano, by pobudzić trawienie lub wieczorem, by się wyciszyć. Regularne picie takiej herbaty oczyszcza organizm, wspiera odporność i wprowadza spokój.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć