Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na Wszystkich Świętych proponuję proste ciasto na biszkopcie, przełożone lekkim kremem z ziarenkami prawdziwej wanilii. Ta pozornie banalna kompozycja zachwyca głębokim smakiem i aromatem. Całość wieńczy spora warstwa polewy z roztopionej czekolady.
Biszkopt przełożony kremem mascarpone to przepis, który możesz podrzucić nastolatkowi. Jeśli zachowasz odpowiednią kolejność dodawania składników, biszkopt ładnie wyrośnie. Również przygotowanie kremu nie powinno przysporzyć trudności. Zadbaj o jakościowe dodatki, takie jak ziarenka z laski wanilii i dobra czekolada, a deser będzie smakował jak z przytulnej kawiarenki.
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Jaki poncz do biszkoptu?
Nie zapomnij nasączyć blatów ponczem, inaczej mogą wyjść suche i odchodzić od warstwy kremu. Poncz jest niezbędny do tego, żeby wszystko tworzyło spójny i pełen smaku deser. Do nasączenia biszkoptu kakaowego świetnie pasuje czarna kawa – wtedy otrzymasz ciasto, które smakiem będzie przypominało włoskie tiramisu. Możesz także zaparzyć herbatę – czarną (warto lekko posłodzić) lub owocową. Do ponczu dodaj odrobinę likieru kawowego, czekoladowego lub amaretto, jeśli chcesz, aby deser nabrał bardziej wytwornych nut.
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem mascarpone
Do ciasta możesz opcjonalnie dodać prażone orzechy włoskie lub migdały. Blaty nasącz ponczem z herbaty, kawy, wody wymieszanej z sokiem z cytryny lub rumem.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Krem:
- 300 ml śmietanki 36 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone,
- 1 laska wanilii.
Polewa:
- 100 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 tabliczki czekolady deserowej.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj cukier i mąkę wymieszaną z kakao. Na koniec wymieszaj łyżką z żółtkami.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 30–35 min. Piecz do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na trzy równe blaty.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj łyżką z serkiem mascarpone i ziarenkami z laski wanilii. Odstaw na 15 minut do lodówki.
- Blaty nasącz ponczem z kawy lub herbaty. Przełóż kremem.
- Śmietankę podgrzej w rondelku. Zdejmij z kuchenki i dodaj do niej pokruszoną czekoladą. Odstaw na 2–3 minuty, po czym wymieszaj do uzyskania konsystencji gładkiej polewy.
- Po lekkim przestudzeniu przykryj polewą ciasto. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny.