Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada

To stary, chociaż mało znany trik cukierniczy. Nieoczywisty dodatek do sernika sprawia, że ciasto nie opada po upieczeniu i pozostaje wilgotne nawet przez kilka dni. Oczywiście trudno to sprawdzić, bo zazwyczaj znika zaraz po ostygnięciu.

Puszysty i wilgotny sernik budzi najprzyjemniejsze wspomnieniaPuszysty i wilgotny sernik budzi najprzyjemniejsze wspomnienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób dodaje do sernika budyń w proszku, aby ustabilizować strukturę ciasta. W ten sposób wypiek ładnie wyrasta i nie opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jednak nasze babcie znały też inny sposób – zamiast proszku, wystarczyło sięgnąć po podstawowe warzywo, które znajduje się w każdej kuchni.

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Trzymaj się odpowiedni proporcji

Jeśli chcesz, aby sernik ładnie wyrósł, a jednocześnie pozostał kremowy i dodaj do masy serowej ugotowane ziemniaki. Kluczem do sukcesu jest ich odpowiednia ilość – wystarczą 2 średnie ziemniaki na 1 kilogram sera. Dodane w takich proporcjach nie będą wyczuwalne w smaku, a dzięki nim ciasto zyska odpowiednią wilgotność i delikatniejszą strukturę.

Ziemniaki są bogate w skrobię, która podczas pieczenia wiąże wodę i tłuszcz z masy serowej. Dzięki temu sernik nie wysycha, nie pęka i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Skrobia działa jak naturalny "stabilizator" – zatrzymuje wilgoć w cieście, a jednocześnie nadaje mu puszystość i lekkość.

Przepis na sernik z ziemniakiem

Do masy możesz dodać także ziarenka z laski wanilii, skórkę pomarańczową lub rodzynki (niektórzy lubią), aby sernik był bardziej aromatyczny lub ciekawszy wizualnie.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 6 jajek,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przestudź i zmiel z twarogiem. Przepuść przez maszynkę trzy razy.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli.
  3. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Dużą drewnianą łyżką wymieszaj twaróg (zmielony z ziemniakami) z kremem maślanym. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubitą pianę.
  5. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny