Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
To stary, chociaż mało znany trik cukierniczy. Nieoczywisty dodatek do sernika sprawia, że ciasto nie opada po upieczeniu i pozostaje wilgotne nawet przez kilka dni. Oczywiście trudno to sprawdzić, bo zazwyczaj znika zaraz po ostygnięciu.
Wiele osób dodaje do sernika budyń w proszku, aby ustabilizować strukturę ciasta. W ten sposób wypiek ładnie wyrasta i nie opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jednak nasze babcie znały też inny sposób – zamiast proszku, wystarczyło sięgnąć po podstawowe warzywo, które znajduje się w każdej kuchni.
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie
Trzymaj się odpowiedni proporcji
Jeśli chcesz, aby sernik ładnie wyrósł, a jednocześnie pozostał kremowy i dodaj do masy serowej ugotowane ziemniaki. Kluczem do sukcesu jest ich odpowiednia ilość – wystarczą 2 średnie ziemniaki na 1 kilogram sera. Dodane w takich proporcjach nie będą wyczuwalne w smaku, a dzięki nim ciasto zyska odpowiednią wilgotność i delikatniejszą strukturę.
Ziemniaki są bogate w skrobię, która podczas pieczenia wiąże wodę i tłuszcz z masy serowej. Dzięki temu sernik nie wysycha, nie pęka i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Skrobia działa jak naturalny "stabilizator" – zatrzymuje wilgoć w cieście, a jednocześnie nadaje mu puszystość i lekkość.
Przepis na sernik z ziemniakiem
Do masy możesz dodać także ziarenka z laski wanilii, skórkę pomarańczową lub rodzynki (niektórzy lubią), aby sernik był bardziej aromatyczny lub ciekawszy wizualnie.
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 6 jajek,
- 150 g masła,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przestudź i zmiel z twarogiem. Przepuść przez maszynkę trzy razy.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli.
- Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawaj żółtka.
- Dużą drewnianą łyżką wymieszaj twaróg (zmielony z ziemniakami) z kremem maślanym. Na koniec ostrożnie wmieszaj ubitą pianę.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.