Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina

Kiedy masz mało czasu, a chcesz przygotować pełnowartościowy obiad dla całej rodziny, sięgnij po przepis na danie jednogarnkowe. W ten sposób zrobisz mięso od razu w zestawie z warzywami lub ryżem. Włożenie wszystkich składników do worka zajmie ci niecałe 10 minut.

Kurczak z warzywami pieczony w rękawieKurczak z warzywami pieczony w rękawie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najszybciej zrobi się kurczak, ale w rękawie możesz przygotować także schab lub karkówkę. Wystarczy pokroić mięso na plastry, obtoczyć w marynacie, dodać warzywa i wrzucić do piekarnika. Do takiego obiadu nie potrzeba nawet surówki.

Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika

Inne pomysły na danie jednogarnkowe z rękawa

Zmieniaj składniki, które wrzucasz do worka, a obiad z piekarnika nigdy nie będzie nudny. W ten sposób możesz przygotować udka kurczaka z ziemniakami, marchewką i papryką albo karkówkę z cebulą i ziemniakami. Świetnie wychodzi także schab z ziemniakami i białą kapustą, doprawiony tylko solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.

Masz ochotę zrobić w piekarniku gulasz, a nie posiadasz naczynia żaroodpornego z pokrywką? Wykorzystaj rękaw, wrzuć do środka pokrojoną na kawałki wołowinę, ziemniaki, pieczarki i cebulę. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zawiąż worek i połóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny – wołowina potrzebuje więcej czasu niż kurczak, aby mięso rozpadało się pod widelcem.

Przepis na pieczonego w rękawie kurczaka z warzywami

Danie podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli chcesz, aby wszystko były przygotowane razem, surowy ryż możesz również wsypać do rękawa – 1 szklanka wystarczy na obiad dla 3–4 osób. W tym przypadku dodaj także 2 szklanki bulionu warzywnego, inaczej ryż może nie zrobić się wystarczająco miękki.

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka lub 2 duże piersi,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 brokuł pokrojony na różyczki,
  • marynata: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli chcesz zrobić piersi, pokrój je na mniejsze kawałki (jak na stripsy), pałki zostaw w całości. Mięso przełóż do rękawa.
  2. Wrzuć do środka również pokrojone na kawałki warzywa: paprykę, cukinię i brokuł.
  3. Dodaj 3 łyżki oleju i przyprawy: sól, pieprz, mieloną słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie.
  4. Zawiąż rękaw i dokładnie obtocz znajdujące się w środku składniki, tak aby mięso i warzywa w całości pokryły się marynatą.
  5. Worek ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50–60 minut (w przypadku piersi) lub 70 minut (gdy robisz pałki z kurczaka).
  6. Rozetnij worek na 10 minut przed końcem pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate