Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Kiedy masz mało czasu, a chcesz przygotować pełnowartościowy obiad dla całej rodziny, sięgnij po przepis na danie jednogarnkowe. W ten sposób zrobisz mięso od razu w zestawie z warzywami lub ryżem. Włożenie wszystkich składników do worka zajmie ci niecałe 10 minut.
Najszybciej zrobi się kurczak, ale w rękawie możesz przygotować także schab lub karkówkę. Wystarczy pokroić mięso na plastry, obtoczyć w marynacie, dodać warzywa i wrzucić do piekarnika. Do takiego obiadu nie potrzeba nawet surówki.
Ziemniaczana babka z kurczakiem i pieczarkami. Pomysł na obiad prosto z piekarnika
Inne pomysły na danie jednogarnkowe z rękawa
Zmieniaj składniki, które wrzucasz do worka, a obiad z piekarnika nigdy nie będzie nudny. W ten sposób możesz przygotować udka kurczaka z ziemniakami, marchewką i papryką albo karkówkę z cebulą i ziemniakami. Świetnie wychodzi także schab z ziemniakami i białą kapustą, doprawiony tylko solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Masz ochotę zrobić w piekarniku gulasz, a nie posiadasz naczynia żaroodpornego z pokrywką? Wykorzystaj rękaw, wrzuć do środka pokrojoną na kawałki wołowinę, ziemniaki, pieczarki i cebulę. Dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zawiąż worek i połóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny – wołowina potrzebuje więcej czasu niż kurczak, aby mięso rozpadało się pod widelcem.
Przepis na pieczonego w rękawie kurczaka z warzywami
Danie podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli chcesz, aby wszystko były przygotowane razem, surowy ryż możesz również wsypać do rękawa – 1 szklanka wystarczy na obiad dla 3–4 osób. W tym przypadku dodaj także 2 szklanki bulionu warzywnego, inaczej ryż może nie zrobić się wystarczająco miękki.
Składniki:
- 6 pałek kurczaka lub 2 duże piersi,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- 1 brokuł pokrojony na różyczki,
- marynata: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Jeśli chcesz zrobić piersi, pokrój je na mniejsze kawałki (jak na stripsy), pałki zostaw w całości. Mięso przełóż do rękawa.
- Wrzuć do środka również pokrojone na kawałki warzywa: paprykę, cukinię i brokuł.
- Dodaj 3 łyżki oleju i przyprawy: sól, pieprz, mieloną słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie.
- Zawiąż rękaw i dokładnie obtocz znajdujące się w środku składniki, tak aby mięso i warzywa w całości pokryły się marynatą.
- Worek ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50–60 minut (w przypadku piersi) lub 70 minut (gdy robisz pałki z kurczaka).
- Rozetnij worek na 10 minut przed końcem pieczenia.