Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża

Pieczeń ze schabu po raz kolejny smakuje średnio i jest zdecydowanie zbyt sucha? Zainspiruj się kuchnią śląską, której wieprzowina stanowi jeden z kluczowych elementów. Pieczona z konkretnym farszem zawsze wychodzi soczysta i pełna smaku.

Schab po sztygarsku możesz zapiec w towarzystwie cebuliSchab po sztygarsku możesz zapiec w towarzystwie cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Schab po sztygarsku, obok rolady i kapusty modrej, to sztandarowa potrawa kuchni śląskiej. Pieczeń pojawiała się na stołach w świąteczne dni, na przykład na Wielkanoc. Dlatego obiad w dzień Wszystkich Świętych również jest świetną okazją do tego, aby przygotować to danie. Tym bardziej że nie ma z nim zbyt wiele pracy. Warto pamiętać o tym, żeby dzień wcześniej zamarynować mięso – wtedy wychodzi idealne.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Krótka historia schabu sztygarskiego

Potrawa pochodzi ze Śląska, gdzie sztygarem nazywano brygadzistę, nadzorującego pracę górników – stad nazwa tej treściwej i soczystej pieczeni. Być może górnicy zabierali ze sobą mięso do pracy, prawdopodobnie takie, które zostało z niedzielnego obiadu. W drugiej połowie XX wieku wieprzowina stale gościła na stołach. Świnie hodowano nawet w małych gospodarstwach, a co najmniej raz w roku, najczęściej jesienią, następowało świniobicie, na które zjeżdżała się cała rodzina.

Wtedy robiono zapasy przetworów mięsnych na kolejny rok. Mięso zamarynowane w soli, kiełbasy, wędzonki i kaszanki przechowywano w piwnicach, a później w zamrażarkach – te rozpowszechniły się dopiero w latach 80. Schab pieczony po sztygarsku był częstą potrawą przygotowywaną na niedzielny obiad lub uroczystości rodzinne. Zazwyczaj podawany był z ziemniakami i surówką z kapusty.

Jak zrobić schab po sztygarsku?

Dodatkowo możesz obwiązać schab sznurkiem bawełnianym, aby mięso lepiej otulało znajdującą się w środku kiełbasę.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości w kawałku,
  • 1–2 kiełbasy wędzone (razem o długości schabu),
  • marynata: 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, mielona papryka słodka i ostra, sól, kolorowy pieprz, 1 łyżka musztardy,
  • 5–6 cebul,
  • 200 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. W środek mięsu wbij nóż, tak aby wzdłuż porcji schabu powstał tunel. Lekko rozszerz otwór, aby zmieściła się kiełbasa. Obierz ją z osłonki i włóż do środka schabu.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na marynatę: olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką i ostrą paprykę, sól, kolorowy pieprz i musztardę. Dokładnie natrzyj mięso z każdej strony. Miskę z zamarynowanym schabem przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wyjmij schab i obsmaż go na rozgrzanej patelni – tylko tak, aby zamknąć włókna.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną w cząstki cebulą, dodaj 100 ml bulionu i piecz po przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
  6. Zdejmij pokrywę i pozostaw jeszcze na 10 minut w rozgrzanym piekarniku, aby schab po sztygarsku nabrał rumieńców.
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce