Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża

Pieczeń ze schabu po raz kolejny smakuje średnio i jest zdecydowanie zbyt sucha? Zainspiruj się kuchnią śląską, której wieprzowina stanowi jeden z kluczowych elementów. Pieczona z konkretnym farszem zawsze wychodzi soczysta i pełna smaku.

Schab po sztygarsku możesz zapiec w towarzystwie cebuliSchab po sztygarsku możesz zapiec w towarzystwie cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Schab po sztygarsku, obok rolady i kapusty modrej, to sztandarowa potrawa kuchni śląskiej. Pieczeń pojawiała się na stołach w świąteczne dni, na przykład na Wielkanoc. Dlatego obiad w dzień Wszystkich Świętych również jest świetną okazją do tego, aby przygotować to danie. Tym bardziej że nie ma z nim zbyt wiele pracy. Warto pamiętać o tym, żeby dzień wcześniej zamarynować mięso – wtedy wychodzi idealne.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Krótka historia schabu sztygarskiego

Potrawa pochodzi ze Śląska, gdzie sztygarem nazywano brygadzistę, nadzorującego pracę górników – stad nazwa tej treściwej i soczystej pieczeni. Być może górnicy zabierali ze sobą mięso do pracy, prawdopodobnie takie, które zostało z niedzielnego obiadu. W drugiej połowie XX wieku wieprzowina stale gościła na stołach. Świnie hodowano nawet w małych gospodarstwach, a co najmniej raz w roku, najczęściej jesienią, następowało świniobicie, na które zjeżdżała się cała rodzina.

Wtedy robiono zapasy przetworów mięsnych na kolejny rok. Mięso zamarynowane w soli, kiełbasy, wędzonki i kaszanki przechowywano w piwnicach, a później w zamrażarkach – te rozpowszechniły się dopiero w latach 80. Schab pieczony po sztygarsku był częstą potrawą przygotowywaną na niedzielny obiad lub uroczystości rodzinne. Zazwyczaj podawany był z ziemniakami i surówką z kapusty.

Jak zrobić schab po sztygarsku?

Dodatkowo możesz obwiązać schab sznurkiem bawełnianym, aby mięso lepiej otulało znajdującą się w środku kiełbasę.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości w kawałku,
  • 1–2 kiełbasy wędzone (razem o długości schabu),
  • marynata: 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, mielona papryka słodka i ostra, sól, kolorowy pieprz, 1 łyżka musztardy,
  • 5–6 cebul,
  • 200 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. W środek mięsu wbij nóż, tak aby wzdłuż porcji schabu powstał tunel. Lekko rozszerz otwór, aby zmieściła się kiełbasa. Obierz ją z osłonki i włóż do środka schabu.
  2. W miseczce wymieszaj składniki na marynatę: olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką i ostrą paprykę, sól, kolorowy pieprz i musztardę. Dokładnie natrzyj mięso z każdej strony. Miskę z zamarynowanym schabem przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wyjmij schab i obsmaż go na rozgrzanej patelni – tylko tak, aby zamknąć włókna.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną w cząstki cebulą, dodaj 100 ml bulionu i piecz po przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
  6. Zdejmij pokrywę i pozostaw jeszcze na 10 minut w rozgrzanym piekarniku, aby schab po sztygarsku nabrał rumieńców.
Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇