Przepis prosto ze Śląska. Idealna do obiadu, syci na długo i poprawia trawienie
Kapusta modra stanowi tradycyjny dodatek do dań kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Chociaż w obu regionach wygląda podobnie, jest przygotowywana nieco inaczej. Ta z Wielkopolski podawana jest ze słodkimi składnikami, zawiera też domieszkę przypraw korzennych. Na Śląsku popularna jest nieco bardziej sycąca wersja. Obydwie są świetnym dodatkiem do obiadu.
Wybierając warzywa do obiadu, warto postawić na zróżnicowane składniki. Naturalnie zimą chętniej sięgamy po ciepłe dodatki. W tej roli modro kapusta ze Śląska sprawdza się znakomicie. Wzbogacona o chrupiące skwarki z wędzonego boczku dostarcza więcej energii, która jest potrzebna, by ogrzać zmarznięte ciało.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Jak czerwona kapusta działa na organizm?
W porównaniu z białą kapustą, czerwona zawiera nieco mniej witaminy C, ale za to jest cennym źródłem antocyjanów. Te przeciwutleniacze zapewniają jej intensywny kolor, ale też pomagają obniżyć cholesterol. Regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do powstawania chorób nowotworowych.
Kapusta modra wykazuje również działanie przeciwzapalne, więc warto po nią sięgać w przypadku infekcji. Zawarty w niej błonnik reguluje pracę jelit, podtrzymuje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Co prawda w wersji po Wielkopolsku, jest bardziej lekkostrawna, ale również ta śląska ma wiele zalet. Nic więc dziwnego, że jest podawana nie tylko do rolady i klusek śląskich.
Jak zrobić kapustę modrą po śląsku?
Bazą jest czerwona kapusta, która przed gotowaniem musisz obrać z zewnętrznych liści. Następnie przekrój ją na 2 połówki, wytnij głąb i poszatkuj kapustę w paski.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 150 g boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 30 ml octu spirytusowego,
- pół łyżeczki cukru.
Wykonanie:
- Poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka z 2 litrami gorącej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj przez ok. 30 min do miękkości.
- Na patelni podsmaż na skwarki pokrojony w kostkę wędzony boczek.
- Ugotowaną kapustę odcedź, dodaj do niej skwarki z tłuszczem, drobno posiekaną surową cebulę, ocet i cukier do smaku.
- Całość gotuj przez ok. 5 minut mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Jak zrobić modrą kapustę zasmażaną?
Kapustę możesz przygotować w wersji z zasmażką. Na patelni podgrzej 100 g mąki pszennej i rozmieszaj z 2 dużymi łyżkami masła. Dodaj kapustę z dodatkami i podgrzewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kapusta modra świetnie smakuje z pieczoną karkówką lub świątecznym schabem ze śliwką. Dobrze komponuje się z ciemnym sosem pieczeniowym, kopytkami, kluskami lub ziemniakami z piekarnika. Sprawdzi się także do wytrawnych pierogów z mięsem lub kaszą gryczaną.