Jakiego mięsa najlepiej użyć do pierogów z mięsem? Ten rodzaj wybieraj za każdym razem

Pierogi to danie, które lubimy spożywać przez cały rok, nie tylko podczas Wigilii. Najczęściej decydujemy się na pierogi ruskie lub z mięsem. Odnosząc się do tego drugiego przypadku, czy wiesz, jakie mięso do pierogów warto użyć?

ObrazekJakie mięso do pierogów - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jakie mięso do pierogów? Ten wybór będzie najlepszy

Wołowina, drób, a może wieprzowina? Mamy kilka rodzajów mięs, ale które z nich będzie właściwe, gdy zastanowimy się nad tym, jakie mięso do pierogów warto użyć. Okazuje się, że z powodzeniem możemy wykorzystać każde z nich. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od tego, jaki efekt zamierzamy uzyskać. Na pewno, rzadziej polecanym mięsem będzie tu wieprzowina. Dlaczego? Wieprzowina jest tłustym i ciężkim mięsem, a po obróbce termicznej stanie się sucha, a nasze pierogi niezbyt smaczne.

Obrazek
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Najlepsze mięsa do pierogów to:

  • mięso wołowe - najlepiej użyć tu mięsa, na którym gotowaliśmy rosół; wystarczy, że do zmielonego mięsa dodamy cebulę, sól i pieprz świeżo zmielony; wyrobiona masa powinna być zwarta i grupa i możemy faszerować nasze pierogi;
  • mięso drobiowe - tu mamy do czynienia z tą samą zasadą, co w przypadku wołowiny - najlepiej jest wykorzystać mięso z rosołu; mielimy je, doprawiamy solą, pieprzem, podsmażoną cebulą i opcjonalnie zmielonymi suszonymi grzybami;
  • jeśli chcesz wykorzystać mimo wszystko mięso wieprzowe, to pamiętaj, by było ono chude; po ugotowaniu i zmieleniu, przesmażamy je z cebulą i przyprawami.

Jakie mięso do pierogów wybrać - surowe czy gotowane?

Skoro już wiemy, jakie mięso do pierogów wybrać, to pozostaje nam kwestia tego, czy użyć surowego, czy może gotowanegomięsa. Trzeba podkreślić, że z powodzeniem można zdecydować się na oba kroki. Najpopularniejsze jest mięso gotowane, chociażby ze wspomnianego rosołu. Jednak i surowe mięso jest bardzo często wykorzystywane do pierogów. Świetnym przykładem są tu, chociażby dzyndzałki, które przygotowuje się na Warmii i Mazurach. Surowe mięso doprawia się posiekaną cebulą, majerankiem, czosnkiem i mieszamy z roztrzepanym jajkiem.

Obrazek
Zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze - Pyszności; foto: Canva

Co prawda, smak takich pierogów jest nieco inny i gotuje się je zdecydowanie dłużej, ale efekt, na pewno będzie wyjątkowy. Smacznego!

Lubisz polskie klasyki? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę jarzynową z majonezem w kształcie wieńca:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟