PoradyJakiego mięsa najlepiej użyć do pierogów z mięsem? Ten rodzaj wybieraj za każdym razem

Jakiego mięsa najlepiej użyć do pierogów z mięsem? Ten rodzaj wybieraj za każdym razem

Pierogi to danie, które lubimy spożywać przez cały rok, nie tylko podczas Wigilii. Najczęściej decydujemy się na pierogi ruskie lub z mięsem. Odnosząc się do tego drugiego przypadku, czy wiesz, jakie mięso do pierogów warto użyć?

Jakie mięso do pierogów - Pyszności; Foto Canva.com
Jakie mięso do pierogów - Pyszności; Foto Canva.com

18.12.2022 02:05

Jakie mięso do pierogów? Ten wybór będzie najlepszy

Wołowina, drób, a może wieprzowina? Mamy kilka rodzajów mięs, ale które z nich będzie właściwe, gdy zastanowimy się nad tym, jakie mięso do pierogów warto użyć. Okazuje się, że z powodzeniem możemy wykorzystać każde z nich. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od tego, jaki efekt zamierzamy uzyskać. Na pewno, rzadziej polecanym mięsem będzie tu wieprzowina. Dlaczego? Wieprzowina jest tłustym i ciężkim mięsem, a po obróbce termicznej stanie się sucha, a nasze pierogi niezbyt smaczne.

Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Najlepsze mięsa do pierogów to:

  • mięso wołowe - najlepiej użyć tu mięsa, na którym gotowaliśmy rosół; wystarczy, że do zmielonego mięsa dodamy cebulę, sól i pieprz świeżo zmielony; wyrobiona masa powinna być zwarta i grupa i możemy faszerować nasze pierogi;
  • mięso drobiowe - tu mamy do czynienia z tą samą zasadą, co w przypadku wołowiny - najlepiej jest wykorzystać mięso z rosołu; mielimy je, doprawiamy solą, pieprzem, podsmażoną cebulą i opcjonalnie zmielonymi suszonymi grzybami;
  • jeśli chcesz wykorzystać mimo wszystko mięso wieprzowe, to pamiętaj, by było ono chude; po ugotowaniu i zmieleniu, przesmażamy je z cebulą i przyprawami.

Jakie mięso do pierogów wybrać - surowe czy gotowane?

Skoro już wiemy, jakie mięso do pierogów wybrać, to pozostaje nam kwestia tego, czy użyć surowego, czy może gotowanegomięsa. Trzeba podkreślić, że z powodzeniem można zdecydować się na oba kroki. Najpopularniejsze jest mięso gotowane, chociażby ze wspomnianego rosołu. Jednak i surowe mięso jest bardzo często wykorzystywane do pierogów. Świetnym przykładem są tu, chociażby dzyndzałki, które przygotowuje się na Warmii i Mazurach. Surowe mięso doprawia się posiekaną cebulą, majerankiem, czosnkiem i mieszamy z roztrzepanym jajkiem.

Zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze - Pyszności; foto: Canva
Zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze - Pyszności; foto: Canva

Co prawda, smak takich pierogów jest nieco inny i gotuje się je zdecydowanie dłużej, ale efekt, na pewno będzie wyjątkowy. Smacznego!

Lubisz polskie klasyki? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę jarzynową z majonezem w kształcie wieńca:

Wybrane dla Ciebie