PoradyJakiego mięsa najlepiej użyć do pierogów z mięsem? Ten rodzaj wybieraj za każdym razem

Jakiego mięsa najlepiej użyć do pierogów z mięsem? Ten rodzaj wybieraj za każdym razem

Jakie mięso do pierogów - Pyszności; Foto Canva.com
Jakie mięso do pierogów - Pyszności; Foto Canva.com

18.12.2022 02:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierogi to danie, które lubimy spożywać przez cały rok, nie tylko podczas Wigilii. Najczęściej decydujemy się na pierogi ruskie lub z mięsem. Odnosząc się do tego drugiego przypadku, czy wiesz, jakie mięso do pierogów warto użyć?

Jakie mięso do pierogów? Ten wybór będzie najlepszy

Wołowina, drób, a może wieprzowina? Mamy kilka rodzajów mięs, ale które z nich będzie właściwe, gdy zastanowimy się nad tym, jakie mięso do pierogów warto użyć. Okazuje się, że z powodzeniem możemy wykorzystać każde z nich. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od tego, jaki efekt zamierzamy uzyskać. Na pewno, rzadziej polecanym mięsem będzie tu wieprzowina. Dlaczego? Wieprzowina jest tłustym i ciężkim mięsem, a po obróbce termicznej stanie się sucha, a nasze pierogi niezbyt smaczne.

Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Najlepsze mięsa do pierogów to:

  • mięso wołowe - najlepiej użyć tu mięsa, na którym gotowaliśmy rosół; wystarczy, że do zmielonego mięsa dodamy cebulę, sól i pieprz świeżo zmielony; wyrobiona masa powinna być zwarta i grupa i możemy faszerować nasze pierogi;
  • mięso drobiowe - tu mamy do czynienia z tą samą zasadą, co w przypadku wołowiny - najlepiej jest wykorzystać mięso z rosołu; mielimy je, doprawiamy solą, pieprzem, podsmażoną cebulą i opcjonalnie zmielonymi suszonymi grzybami;
  • jeśli chcesz wykorzystać mimo wszystko mięso wieprzowe, to pamiętaj, by było ono chude; po ugotowaniu i zmieleniu, przesmażamy je z cebulą i przyprawami.

Jakie mięso do pierogów wybrać - surowe czy gotowane?

Skoro już wiemy, jakie mięso do pierogów wybrać, to pozostaje nam kwestia tego, czy użyć surowego, czy może gotowanegomięsa. Trzeba podkreślić, że z powodzeniem można zdecydować się na oba kroki. Najpopularniejsze jest mięso gotowane, chociażby ze wspomnianego rosołu. Jednak i surowe mięso jest bardzo często wykorzystywane do pierogów. Świetnym przykładem są tu, chociażby dzyndzałki, które przygotowuje się na Warmii i Mazurach. Surowe mięso doprawia się posiekaną cebulą, majerankiem, czosnkiem i mieszamy z roztrzepanym jajkiem.

Zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze - Pyszności; foto: Canva
Zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze - Pyszności; foto: Canva

Co prawda, smak takich pierogów jest nieco inny i gotuje się je zdecydowanie dłużej, ale efekt, na pewno będzie wyjątkowy. Smacznego!

Lubisz polskie klasyki? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę jarzynową z majonezem w kształcie wieńca:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także