Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Chyba każdy zna to sławne powiedzenie polskich mam, czyli "mięso zjedz, ziemniaczki zostaw". W tym przypadku nie będziesz musiała tego powtarzać, bo kotlety po kowalsku znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Już sam kotlet schabowy to absolutna klasyka polskiej kuchni – dla wielu prawdziwy, domowy obiad, podawany regularnie co niedzielę. Mimo że w podstawowej wersji jest smaczny i uwielbiany, warto spróbować go w wersji na bogato, czyli tzw. schabowego po kowalsku. Podawany jest z duszoną cebulą z pieczarkami i zapieczonym serem, co tworzy pyszny i bardzo sycący posiłek.
Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować
Kotlety po kowalsku
Mimo że podstawą są tradycyjne kotlety schabowe, w tym przepisie wprowadzono kilka zmian, które sprawiają, że smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Smarowanie mięsa ostrą musztardą nadaje im delikatnej pikanterii, a duszona cebula na wierzchu wnosi słodycz i podkreśla smak mięsa. Z kolei zapieczony ser tworzy apetyczną, ciągnącą się warstwę, która dopełnia całość. Tak przygotowane schabowe po kowalsku świetnie pasują na klasyczny, polski obiad w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny.
Przepis na schabowego po kowalsku
Składniki:
- 1,2 kg schabu,
- 2 duże cebule,
- 250 g pieczarek,
- 200 g tartego sera (np. mozzarella),
- 20 g ostrej musztardy,
- mąka, jajko i bułka tarta do panierowania kotletów,
- olej do smażenia,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój na 8 równych kotletów i dokładnie rozbij je tłuczkiem.
- Następnie posmaruj je z obu stron ostrą musztardą i odstaw na 20 minut albo przynajmniej dopraw solą i pieprzem.
- W tym czasie obierz cebule i pokrój je w piórka lub krążki. Pieczarki pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dorzuć pieczarki, a gdy zaczną się rumienić dopraw do smaku i odstaw na bok.
- Kotlety dokładnie obtocz w mące, zanurz w rozkłóconym jajku, a na końcu opanieruj w bułce tartej.
- Ponownie rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż uzyskają złoty kolor – powinno to zająć około 3-4 minut na stronę.
- Po usmażeniu ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym.
- Na każdym kotlecie rozłóż porcję wcześniej przygotowanej cebuli z pieczarkami. Następnie posyp wszystko obficie tartym serem.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, tworząc apetyczną warstwę.
- Podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami.