Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek

Chyba każdy zna to sławne powiedzenie polskich mam, czyli "mięso zjedz, ziemniaczki zostaw". W tym przypadku nie będziesz musiała tego powtarzać, bo kotlety po kowalsku znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Na obiad robię schabowe po kowalskuNa obiad robię schabowe po kowalsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Danica Chang

Już sam kotlet schabowy to absolutna klasyka polskiej kuchni – dla wielu prawdziwy, domowy obiad, podawany regularnie co niedzielę. Mimo że w podstawowej wersji jest smaczny i uwielbiany, warto spróbować go w wersji na bogato, czyli tzw. schabowego po kowalsku. Podawany jest z duszoną cebulą z pieczarkami i zapieczonym serem, co tworzy pyszny i bardzo sycący posiłek.

Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować

Kotlety po kowalsku

Mimo że podstawą są tradycyjne kotlety schabowe, w tym przepisie wprowadzono kilka zmian, które sprawiają, że smak staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Smarowanie mięsa ostrą musztardą nadaje im delikatnej pikanterii, a duszona cebula na wierzchu wnosi słodycz i podkreśla smak mięsa. Z kolei zapieczony ser tworzy apetyczną, ciągnącą się warstwę, która dopełnia całość. Tak przygotowane schabowe po kowalsku świetnie pasują na klasyczny, polski obiad w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny.

Przepis na schabowego po kowalsku

Składniki:

  • 1,2 kg schabu,
  • 2 duże cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella),
  • 20 g ostrej musztardy,
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania kotletów,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na 8 równych kotletów i dokładnie rozbij je tłuczkiem.
  2. Następnie posmaruj je z obu stron ostrą musztardą i odstaw na 20 minut albo przynajmniej dopraw solą i pieprzem.
  3. W tym czasie obierz cebule i pokrój je w piórka lub krążki. Pieczarki pokrój w plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dorzuć pieczarki, a gdy zaczną się rumienić dopraw do smaku i odstaw na bok.
  5. Kotlety dokładnie obtocz w mące, zanurz w rozkłóconym jajku, a na końcu opanieruj w bułce tartej.
  6. Ponownie rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż uzyskają złoty kolor – powinno to zająć około 3-4 minut na stronę.
  7. Po usmażeniu ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym.
  8. Na każdym kotlecie rozłóż porcję wcześniej przygotowanej cebuli z pieczarkami. Następnie posyp wszystko obficie tartym serem.
  9. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, tworząc apetyczną warstwę.
  10. Podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!