To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba

Kotlety schabowe to pozycja obowiązkowa na niedzielnym obiedzie. Chociaż mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie mamy w małym palcu, to wiele osób boryka się z odpadającą panierką. Ten problem można jednak łatwo wyeliminować.

Kotlet schabowyKotlet schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiąca, złocista i idealnie przylegająca panierka to znak rozpoznawczy perfekcyjnego kotleta schabowego. Czasem jednak po chwili smażenia odchodzi od mięsa niczym stara farba ze ściany. Nie ma co jednak płakać nad odpanierowanym kotletem, wystarczy wyeliminować problem. Głównymi winowajcami są wilgoć oraz niewłaściwa temperatura tłuszczu.

Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka

Dlaczego panierka odpada?

Najważniejszą zasadą panierowania jest stworzenie bariery, która trwale przylgnie do mięsa. Rolę kleju pełni tutaj rozkłócone jajko. Jeśli na powierzchni schabu jest wilgoć, na przykład woda z mycia, soki z rozmrożonego mięsa, czy resztki mleka z marynaty, uniemożliwia ona jajku solidne przyczepienie się do mięsa. Przez to panierka nasiąka i staje się ciężka. Zamiast przytulić się do włókien, zaczyna się ślizgać i odpadać.

Rozwiązanie jest proste: przed panierowaniem po prostu osusz mięso ręcznikiem papierowym. Delikatne odciśnięcie schabu z obu stron zajmuje kilka chwil, a może znacząco poprawić końcowy efekt. Mięso ma być suche w dotyku, dzięki czemu mąka i jajko będą mogły stworzyć trwałą, mocną bazę.

Kotlety schabowe - Pyszności
Kotlety schabowe - Pyszności © Canva

Nie powinno się także panierować na zapas. Jajko i bułka tarta wchłaniają soki wypływające z rozbitego mięsa, co prowadzi do rozmiękczenia panierki. Panieruj kotlety bezpośrednio przed wrzuceniem ich na patelnię.

Jak smażyć schabowe?

Kiedy wrzucisz kotlet na zbyt zimny tłuszcz, panierka nie ścina się natychmiast. Zamiast szybko się uszczelnić i utworzyć chrupiącą powłokę, zachowuje się jak gąbka. Wchłania olej, staje się ciężka, nasiąknięta i z łatwością oddziela się od mięsa pod wpływem ciężaru i ruchów podczas przewracania. Dodatkowo schab będzie tłusty i ciężkostrawny, straci swoje walory.

Tłuszcz na patelni musi być dobrze rozgrzany. Najlepiej sprawdzić to, wrzucając odrobinę bułki tartej. Gdy zacznie się rumienić i skwierczeć to znak, że tłuszcz jest już gotowy do smażenia. Nie wykładaj też za dużo mięsa jednocześnie, aby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Dociskanie kotleta podczas smażenia wypycha soki z mięsa, co wysusza schab i jednocześnie odrywa panierkę. Daj schabowym trochę miejsca i odrobinę cierpliwości, a odwdzięczą się wyjątkowym smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą