Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety

Piątkowe obiady to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentowania. Chociaż klasyczne kotlety z pewnością mają rzesze fanów, to ten przepis równie mocno podbija kubki smakowe.

Chrupiące kotlety z boczniakóChrupiące kotlety z boczniakó
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety z boczniaków to hit, który zadowoli zarówno wegetarian, jak i zagorzałych mięsożerców. Ich tekstura i smak są tak satysfakcjonujące, a do złudzenia przypominają tradycyjne schabowe. Przyjemnie chrupiąca panierka i miękkie wnętrze sprawią, że nawet piątkowe obiady nie będą wiały nudą.

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Kotlety z boczniaków

Boczniak ma gęsty, mięsisty miąższ i grubą, sprężystą strukturę. W przeciwieństwie do wielu grzybów, po usmażeniu zachowuje swoją formę i nie rozpada się, a jego tekstura staje się włóknista, przypominająca nieco kurczaka. Chociaż jego smak jest delikatny, to jest bogaty w naturalne umami (piąty smak), które pogłębia się podczas smażenia.

Zamiast moczyć boczniaki, należy je jedynie delikatnie oczyścić, na przykład przy pomocy wilgotnej szmatki. Do przygotowania chrupiących kotletów najlepiej wybierać duże kapelusze lub całe, zbite kępy, które pozwalają na wycięcie dużych, płaskich kawałków. Aby panierka była chrupiąca, po zanurzeniu w jajku, należy ją dokładnie docisnąć do grzyba, by nie odpadała w trakcie smażenia.

Składniki:

  • 500 g dużych kapeluszy boczniaków,
  • 3 jajka.
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki bułki tartej lub panko,
  • olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i odetnij twarde końcówki trzonów.
  2. Delikatnie dociśnij kapelusze, aby były nieco cieńsze i bardziej płaskie.
  3. W głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem oraz wędzoną papryką.
  4. Boczniaki najpierw obtocz w mące, strzepując jej nadmiar.
  5. Następnie dokładnie zanurz w mieszance jajecznej
  6. Na koniec włóż do bułki tartej. Bułkę starannie dociśnij dłonią do całej powierzchni grzyba.
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Powinien przykrywać kotlety do połowy wysokości.
  8. Smaż kotlety z obu stron na złoty, głęboko brązowy kolor.
  9. Usmażone kotlety wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Kotlety z boczniaków smakują świetnie z ziemniakami z koperkiem i surówką, np. z kapusty kiszonej lub mizerią. Idealnie imituje klasyczny, mięsny obiad. Możesz zaserwować je także w formie przekąski, podają obok ulubiony sos. Świetnie sprawdzi się tutaj klasyczny czosnkowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki