Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Piątkowe obiady to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i eksperymentowania. Chociaż klasyczne kotlety z pewnością mają rzesze fanów, to ten przepis równie mocno podbija kubki smakowe.
Kotlety z boczniaków to hit, który zadowoli zarówno wegetarian, jak i zagorzałych mięsożerców. Ich tekstura i smak są tak satysfakcjonujące, a do złudzenia przypominają tradycyjne schabowe. Przyjemnie chrupiąca panierka i miękkie wnętrze sprawią, że nawet piątkowe obiady nie będą wiały nudą.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Kotlety z boczniaków
Boczniak ma gęsty, mięsisty miąższ i grubą, sprężystą strukturę. W przeciwieństwie do wielu grzybów, po usmażeniu zachowuje swoją formę i nie rozpada się, a jego tekstura staje się włóknista, przypominająca nieco kurczaka. Chociaż jego smak jest delikatny, to jest bogaty w naturalne umami (piąty smak), które pogłębia się podczas smażenia.
Zamiast moczyć boczniaki, należy je jedynie delikatnie oczyścić, na przykład przy pomocy wilgotnej szmatki. Do przygotowania chrupiących kotletów najlepiej wybierać duże kapelusze lub całe, zbite kępy, które pozwalają na wycięcie dużych, płaskich kawałków. Aby panierka była chrupiąca, po zanurzeniu w jajku, należy ją dokładnie docisnąć do grzyba, by nie odpadała w trakcie smażenia.
Składniki:
- 500 g dużych kapeluszy boczniaków,
- 3 jajka.
- pół szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki bułki tartej lub panko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i odetnij twarde końcówki trzonów.
- Delikatnie dociśnij kapelusze, aby były nieco cieńsze i bardziej płaskie.
- W głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem, czosnkiem oraz wędzoną papryką.
- Boczniaki najpierw obtocz w mące, strzepując jej nadmiar.
- Następnie dokładnie zanurz w mieszance jajecznej
- Na koniec włóż do bułki tartej. Bułkę starannie dociśnij dłonią do całej powierzchni grzyba.
- Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Powinien przykrywać kotlety do połowy wysokości.
- Smaż kotlety z obu stron na złoty, głęboko brązowy kolor.
- Usmażone kotlety wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Kotlety z boczniaków smakują świetnie z ziemniakami z koperkiem i surówką, np. z kapusty kiszonej lub mizerią. Idealnie imituje klasyczny, mięsny obiad. Możesz zaserwować je także w formie przekąski, podają obok ulubiony sos. Świetnie sprawdzi się tutaj klasyczny czosnkowy. Smacznego!