Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie

Przekąski w wydaniu mini mają w sobie coś wyjątkowego. Połącz ser halloumi z chrupiącą panierką i podawaj go w towarzystwie wyrazistego sosu z dodatkiem sezamu. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni taką kombinacją smaków. Lista składników na serowe pyszności czeka poniżej. Dokładną instrukcję na zrobienie serowych przekąsek i domowego sosu znajdziesz w wideo.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 60 g startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 3/4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka (roztrzepane),
  • 500 g sera halloumi (podzielonego na małe kawałki).

Sos sojowo-miodowy:

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka sezamu.

Przydatne informacje:

  1. Serowe kąski (tzw. cheese bites) łączą w sobie ser oraz chrupiącą panierkę.
  2. Ich znakiem szczególnym są niewielkie rozmiary - tak, aby można było zjeść je w szybki i prosty sposób. Dlatego też świetnie sprawdzają się przede wszystkim w trakcie spotkań towarzyskich. Oczywiście możesz przygotować je również jako dodatek do jesiennych zup kremów i podawać zamiast pieczywa. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je podczas spokojnego seansu filmowego z rodziną.
  3. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest podzielenie sera na mniejsze kawałki. Możesz pokroić go w cienkie paski lub małe kwadraty - wielkość do 3 cm maksymalnie.
  4. Gotowe kąski smaż w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Czas smażenia każdej porcji wynosi ok. 2-3 minut. Do chwili, aż panierka zrobi się idealnie złocista.
  5. Aby odsączyć serowe przekąski z nadmiaru tłuszczu, zaraz po smażeniu odłóż je na papierowym ręczniku, a w szybki i prosty sposób wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Serowe kąski podawaj z domowej roboty sosem. Aby łatwiej było skonsumować przekąskę, w każdy kawałek wbij małą wykałaczkę. Smacznego.
Więcej wideo
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszekCiasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki