Przekąski w wydaniu mini mają w sobie coś wyjątkowego. Połącz ser halloumi z chrupiącą panierką i podawaj go w towarzystwie wyrazistego sosu z dodatkiem sezamu. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni taką kombinacją smaków. Lista składników na serowe pyszności czeka poniżej. Dokładną instrukcję na zrobienie serowych przekąsek i domowego sosu znajdziesz w wideo.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych,
- 60 g startego parmezanu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 3/4 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka (roztrzepane),
- 500 g sera halloumi (podzielonego na małe kawałki).
Sos sojowo-miodowy:
- 1/4 szklanki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu sriracha,
- sok z 1/2 limonki,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżka sezamu.
Przydatne informacje:
- Serowe kąski (tzw. cheese bites) łączą w sobie ser oraz chrupiącą panierkę.
- Ich znakiem szczególnym są niewielkie rozmiary - tak, aby można było zjeść je w szybki i prosty sposób. Dlatego też świetnie sprawdzają się przede wszystkim w trakcie spotkań towarzyskich. Oczywiście możesz przygotować je również jako dodatek do jesiennych zup kremów i podawać zamiast pieczywa. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je podczas spokojnego seansu filmowego z rodziną.
- Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest podzielenie sera na mniejsze kawałki. Możesz pokroić go w cienkie paski lub małe kwadraty - wielkość do 3 cm maksymalnie.
- Gotowe kąski smaż w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Czas smażenia każdej porcji wynosi ok. 2-3 minut. Do chwili, aż panierka zrobi się idealnie złocista.
- Aby odsączyć serowe przekąski z nadmiaru tłuszczu, zaraz po smażeniu odłóż je na papierowym ręczniku, a w szybki i prosty sposób wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Serowe kąski podawaj z domowej roboty sosem. Aby łatwiej było skonsumować przekąskę, w każdy kawałek wbij małą wykałaczkę. Smacznego.