Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Zamień ser w chrupiące kąski. Z tym sosem smakują po prostu obłędnie

Przekąski w wydaniu mini mają w sobie coś wyjątkowego. Połącz ser halloumi z chrupiącą panierką i podawaj go w towarzystwie wyrazistego sosu z dodatkiem sezamu. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni taką kombinacją smaków. Lista składników na serowe pyszności czeka poniżej. Dokładną instrukcję na zrobienie serowych przekąsek i domowego sosu znajdziesz w wideo.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 60 g startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 3/4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka (roztrzepane),
  • 500 g sera halloumi (podzielonego na małe kawałki).

Sos sojowo-miodowy:

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżka sezamu.

Przydatne informacje:

  1. Serowe kąski (tzw. cheese bites) łączą w sobie ser oraz chrupiącą panierkę.
  2. Ich znakiem szczególnym są niewielkie rozmiary - tak, aby można było zjeść je w szybki i prosty sposób. Dlatego też świetnie sprawdzają się przede wszystkim w trakcie spotkań towarzyskich. Oczywiście możesz przygotować je również jako dodatek do jesiennych zup kremów i podawać zamiast pieczywa. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je podczas spokojnego seansu filmowego z rodziną.
  3. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest podzielenie sera na mniejsze kawałki. Możesz pokroić go w cienkie paski lub małe kwadraty - wielkość do 3 cm maksymalnie.
  4. Gotowe kąski smaż w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Czas smażenia każdej porcji wynosi ok. 2-3 minut. Do chwili, aż panierka zrobi się idealnie złocista.
  5. Aby odsączyć serowe przekąski z nadmiaru tłuszczu, zaraz po smażeniu odłóż je na papierowym ręczniku, a w szybki i prosty sposób wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Serowe kąski podawaj z domowej roboty sosem. Aby łatwiej było skonsumować przekąskę, w każdy kawałek wbij małą wykałaczkę. Smacznego.
Więcej wideo
Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten samLangosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatkiChrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowymPolędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym
Przemek Klima o sędziowaniu w "MasterChefie" i kulisach show. Jak utrzymują temperatury potraw przed degustacją?Przemek Klima o sędziowaniu w "MasterChefie" i kulisach show. Jak utrzymują temperatury potraw przed degustacją?
Szarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiejSzarpany kurczak w kukurydzianych tacos domowej roboty. Z wyrazistym sosem jogurtowym smakuje najlepiej
Jak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmakiJak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmaki
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotowaćPapryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Wybrane dla Ciebie

Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory