W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis

W PRL-u po Panią Walewską ustawiały się kolejki do kawiarni. Ciasto, nazywane również Pychotką, często było przygotowywane na specjalne okazje. Trzeba przyznać, że prezentuje się okazale i zaskakuje nieoczywistym połączeniem smaków. Każda łyżeczka sprawia, że kubki smakowe szaleją.

Ciasto Pani Walewska to klasyk z PRL-u na specjalne okazjeCiasto Pani Walewska to klasyk z PRL-u na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto Pani Walewska, albo inaczej Pychotka, to pyszny przekładaniec na kruchym cieście, który możesz zrobić także bez pieczenia – na herbatnikach. W środku znajduje się dżem z czarnej porzeczki, masa bezowa i krem budyniowy. Ale to nie wszystkie dodatki – wyjątkowy smak tworzą prażone płatki migdałów i odrobina likieru amaretto.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Ciasto, któremu nie sposób się oprzeć

Nazwa Pani Walewska powstała na część Marii Walewskiej, z domu Łączyńskiej, która została oficjalną kochanką Napoleona Bonaparte. Polską szlachciankę, żyjącą na przełomie XVIII i XIX wieku, cesarz Francji poznał podczas balu na Zamku Królewskim w Warszawie (albo w Jabłonnie). Chociaż kobieta była żoną Anastazego Walewskiego, wyjechała za Napoleonem do pałacu w Prusach Wschodnich (dzisiejszy Kamieniec w województwie warmińsko-mazurskim), gdzie stacjonował podczas działań wojennych.

Po śmierci cesarza Maria Walewska miała jeszcze romans z jego kuzynem, Filipem Antonim d'Ornano. Można więc przypuszczać, żeby była kobietą, której urok nie pozostawał obojętny dla mężczyzn. Być może takim kluczem kierowano się również, wybierając nazwę kultowego deseru z PRL-u.

Przepisy na Pychotkę

Jeśli nie posiadasz dwóch blach w tym samym rozmiarze, upiecz dwie warstwy kruchego ciasta jedno po drugim. Wtedy przygotuj również najpierw jedną, a potem drugą bezę z połowy porcji. Bezę należy ubić na chwilę przed wstawieniem do pieczenia, inaczej piana się rozwarstwi.

Składniki na kruche ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g zimnego masła,
  • 6 żółtek,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli,

Beza:

  • 8 białek,
  • 300 g cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • aromat migdałowy lub 2 łyżki amaretto.

Dodatki:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • 120 g płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj mocno schłodzone masło i posiekaj zimnym nożem. Zgarnij w stożek i zrób wgłębienie w środku. Dodaj żółtka, cukier, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Podziel na dwie równe części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. W misce ubij białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem na bezę. Na koniec wmiksuj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  3. Wyjmij z lodówki obydwie kule ciasta i rozwałkuj na dwa placki wielkości blachy do pieczenia. Przełóż na dwie formy w tym samym rozmiarze wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
  4. Każdy placek posmaruj dżemem, na wierzch połóż przygotowaną bezę i posyp płatkami migdałów. Wstaw placki do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 40 minut. Placki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  5. W tym czasie możesz już przygotować składniki na krem. Zagotuj 250 ml mleka z 3 łyżkami cukru. Zimne mleko zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Następnie masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Wmiksuj także odrobinę aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto.
  7. Blaty kruchego ciasta przełóż kremem. Gotową pychotkę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate