Wielu zastanawia się, czy można jeść robaczywe grzyby. Odpowiedź zaskakuje
Sezon na grzyby wciąż trwa i przynosi wiele owoców. Jednak nie każdy spacer po lesie kończy się zbiorem zdrowych okazów, ponieważ często trafiają się robaczywe grzyby. Sprawdź więc, czy spożywanie takich grzybów jest bezpieczne.
11.10.2024 07:44
Obecny sezon grzybowy można uznać za wyjątkowo owocny. Lasy pełne są grzybów, co zawdzięczamy korzystnym warunkom pogodowym, obfitującym w deszcz. Dla wielu osób grzybobranie to ulubiona forma spędzania wolnego czasu, szczególnie w gronie rodziny. Istnieje jednak kilka zasad, których warto przestrzegać podczas zbierania grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyglądają robaczywe grzyby?
Robaczywy grzyb zazwyczaj ma dziurki na kapeluszu, jest miękki, a miąższ wydaje się pusty w środku. Dodatkowym wskaźnikiem może być nieprzyjemny zapach wydobywający się z jego wnętrza.
W miąższu grzyba mogą znajdować się białe larwy muchówek, które składają w nim jaja. Oprócz nich napotkać można larwy drutowców, które wgryzają się w grzyby po wylęgnięciu z podłoża. Często pojawia się też czwórzębiec bielański – robak o niebieskiej lub fioletowej barwie, którego obecność zdradzają obgryzione kapelusze grzybów.
Ponadto grzyby są chętnie spożywane przez żuki oraz ślimaki. Ślady obecności tych zwierząt można zauważyć w postaci dużych dziur w grzybach, a w przypadku ślimaków także zaschniętego śluzu. Dodatkowo grzybami żywią się takie zwierzęta jak wiewiórki, myszy, dziki, sarny i jelenie, zostawiając na nich ślady swojej działalności.
Czy można jeść robaczywe grzyby?
Specjaliści, w tym mykolodzy, przestrzegają przed zbieraniem grzybów widocznie robaczywych. Zalecają, by unikać okazów starych, miękkich w dotyku, ogryzionych, z dziurkami na kapeluszu lub takich, które "ruszają się". Takie grzyby stały się już ucztą dla innych organizmów.
Niestety nie zawsze da się ocenić na pierwszy rzut oka to, czy grzyby są robaczywe. Często widać to dopiero przy obieraniu ich lub krojeniu. Wiele osób opiera się wtedy na kryterium ilościowym i kiedy robaków jest rzeczywiście niewiele, odkrawa zanieczyszczoną cześć. Kolejni stosują różne patenty na wykurzenie larw z grzybów, np. moczenie okazów w soli.
Warto jednak wiedzieć, że nawet gdy uda się nam wypędzić larwy, problemem pozostają ich odchody, które mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Warto również obalić popularny mit, sugerujący, że jeśli grzyb jest robaczywy lub nadgryziony przez jakieś zwierzę, oznacza to, że jest jadalny. To nieprawda. Zwierzęta zjadają nie tylko grzyby jadalne, ale i trujące, ponieważ ich układ pokarmowy i wrażliwość na toksyny nie są takie same jaku ludzi.