Grzybiarze przed nim ostrzegają i nazywają "szatanem". Nie truje, ale może zepsuć całą potrawę

"Szatan" budzi przerażenie, zwłaszcza wśród początkujących amatorów grzybobrania. Tak potocznie nazywa się między innymi goryczka żółciowego. Trzeba na niego uważać, bo może przypominać prawdziwka. Co warto wiedzieć o tym grzybie i czy rzeczywiście jest trujący?

Goryczak żółciowy trochę przypomina prawdziwka. Trzeba uważać. Goryczak żółciowy trochę przypomina prawdziwka. Trzeba uważać.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

"Szatan" to potoczna nazwa, która może odnosić się do wielu gatunków grzybów. Określenie przylgnęło przede wszystkim do grzybów trujących. Często też tak mówi się o goryczaku żółciowym. Jednak w jego przypadku wygląda to trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Występuje powszechnie

Goryczaka żółciowego bardzo łatwo spotkać w naszych lasach. Często rośnie w tych samych miejscach co borowik szlachetny, czyli prawdziwek. Jest też do niego trochę podobny, a szczególnie łatwo o pomyłkę w przypadku młodych egzemplarzy. Starsze z kolei można pomylić z koźlarzem babką.

Co wyróżnia żółciaka?

  • Kapelusz - brązowy, oliwkowobrązowy lub szaro-brązowy, matowy, czasem z delikatnymi włókienkami;
  • Trzon - pełny, u młodych beczułkowaty, u starszych maczugowaty, jaśniejszy od kapelusza, z wyraźną brunatną siateczką;
  • Rurki i pory - białe u młodych okazów, później bladoróżowe, uszkodzone zmieniają kolor na brudnowinny, łatwo oddzielają się od miąższu;
  • Miąższ - biały do kremowego, po przekrojeniu nie zmienia koloru.

Ważną cechą różnicującą jest wyraźna ciemna gruba siateczka, o dużych oczkach, na trzonie [goryczaka żółciowego - przyp. red.]. Skórka kapelusza goryczaka jest wyraźnie matowa, zamszowa" - możemy przeczytać na stronie grzyby.pl.

Goryczak żółciowy
Goryczak żółciowy © Adobe Stock

Trzeba też pamiętać, że dorosłe owocniki goryczaka żółciowego pory i rurki mają różowe, u prawdziwków natomiast białawe, później żółte, żółtozielone, aż po oliwkowozielone, ale nigdy różowe.

Popsuje całą potrawę

Ten grzyb nie jest trujący, ale niejadalny. Absolutnie nie można go zbierać i jeść. Goryczak, zgodnie z oficjalną nazwą, jest okropnie gorzki. Nawet gdy doda się go do jadalnych grzybów, całkowicie zepsuje smak potrawy. Goryczy nie zlikwiduje ani gotowanie grzyba (nawet kilkukrotne, z odlaniem wody), ani suszenie, ani inne zabiegi.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki