Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Zupa, która jest wizytówką regionu Vichy, podobno powstała przez przypadek. Dziś uchodzi za jeden z największych przysmaków francuskiej kuchni. Delikatna, kremowa i wyrazista w smaku. Niektórzy twierdzą, że na ciepło jest nawet lepsza niż w oryginalnej wersji.
Krem z ziemniaków i porów został wymyślony wcale nie we Francji, tylko w Nowym Jorku, ale przez francuskiego szefa kuchni, Louisa Diata. Jak sam przyznaje w wywiadzie dla "New Yorkera" (wywiad z 1950 roku) w tej potrawie wraca do wspomnień z dzieciństwa we Francji. Latem jego mama i babcia schładzały prostą zupę warzywną zimnym mlekiem i smakowała doskonale. Na jej wzór kucharz w 1917 roku postanowił przygotować zimny krem z porów i ziemniaków, który w jego wersji był zabielany śmietaną.
Inne źródła podają, że Louis Diat miał mało czasu na podanie zupy gościom hotelu Ritz, więc zdecydował, by zaserwować ją na zimno. Bez względu na to, która wersja jest prawdziwa, zimna wersja vichyssoise jest obecnie bardziej popularna we Francji i francuskich restauracjach na całym świecie. Ale na ciepło smakuje równie dobrze – Polacy nawet wolą ten jesienny wariant.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Przepis na francuską zupę z porów i ziemniaków na ciepło
Do kremu potrzebny jest bulion warzywny lub delikatny bulion z kurczaka. Możesz go ugotować na świeżo lub wykorzystać zapasy z zamrażalnika. Gotowy krem podawaj z wyrazistym serem – możesz sięgnąć również po produkty farmerskie z Polski, które są nagradzane na światowych konkursach serów rzemieślniczych.
Składniki:
- 3 duże pory,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pory oczyść z zewnętrznych liści. Pozostałe części pokrój w krążki. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę.
- Na 2 łyżkach masłach podsmaż pokrojone pory, przykryj pokrywką i duś, aż będą miękkie.
- Następnie dodaj ziemniaki i duś razem z porami przez kilka minut, po czym zalej gorącym bulionem. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem oraz zmiksuj blenderem do konsystencji kremu.
- Podawaj z pokruszonym serem fetą, serem kozim, startym serem dojrzewającym lub grzanką czosnkową.