Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem

Zupa, która jest wizytówką regionu Vichy, podobno powstała przez przypadek. Dziś uchodzi za jeden z największych przysmaków francuskiej kuchni. Delikatna, kremowa i wyrazista w smaku. Niektórzy twierdzą, że na ciepło jest nawet lepsza niż w oryginalnej wersji.

Francuzi uwielbiają zupę porową w wersji na ciepło i na zimnoFrancuzi uwielbiają zupę porową w wersji na ciepło i na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krem z ziemniaków i porów został wymyślony wcale nie we Francji, tylko w Nowym Jorku, ale przez francuskiego szefa kuchni, Louisa Diata. Jak sam przyznaje w wywiadzie dla "New Yorkera" (wywiad z 1950 roku) w tej potrawie wraca do wspomnień z dzieciństwa we Francji. Latem jego mama i babcia schładzały prostą zupę warzywną zimnym mlekiem i smakowała doskonale. Na jej wzór kucharz w 1917 roku postanowił przygotować zimny krem z porów i ziemniaków, który w jego wersji był zabielany śmietaną.

Inne źródła podają, że Louis Diat miał mało czasu na podanie zupy gościom hotelu Ritz, więc zdecydował, by zaserwować ją na zimno. Bez względu na to, która wersja jest prawdziwa, zimna wersja vichyssoise jest obecnie bardziej popularna we Francji i francuskich restauracjach na całym świecie. Ale na ciepło smakuje równie dobrze – Polacy nawet wolą ten jesienny wariant.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Przepis na francuską zupę z porów i ziemniaków na ciepło

Do kremu potrzebny jest bulion warzywny lub delikatny bulion z kurczaka. Możesz go ugotować na świeżo lub wykorzystać zapasy z zamrażalnika. Gotowy krem podawaj z wyrazistym serem – możesz sięgnąć również po produkty farmerskie z Polski, które są nagradzane na światowych konkursach serów rzemieślniczych.

Składniki:

  • 3 duże pory,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pory oczyść z zewnętrznych liści. Pozostałe części pokrój w krążki. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę.
  2. Na 2 łyżkach masłach podsmaż pokrojone pory, przykryj pokrywką i duś, aż będą miękkie.
  3. Następnie dodaj ziemniaki i duś razem z porami przez kilka minut, po czym zalej gorącym bulionem. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 20–25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem oraz zmiksuj blenderem do konsystencji kremu.
  5. Podawaj z pokruszonym serem fetą, serem kozim, startym serem dojrzewającym lub grzanką czosnkową.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni