Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić

Na największym konkursie serowarskim na świecie zdobyliśmy 10 medali, w tym trzy złote. Bartosz Wilczyński, zajmujący się promocją polskich serów rzemieślniczych, mówi, gdzie można dostać nagrodzone sery.

Polskie sery zdobyły 10 medali na World Cheese Awards 2025Polskie sery zdobyły 10 medali na World Cheese Awards 2025
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Promotor Kulinarny
Anna Galuhn

We wrześniu pisałam o sukcesie polskich serowarów na Mondial du Fromage we Francji. Nie trzeba było długo czekać na kolejne nagrody. Podczas 37. edycji World Cheese Awards, która odbyła się 13 listopada 2025 w szwajcarskim Bernie, polskie sery zdobyły 10 medali – 3 złote, 4 srebrne i 3 brązowe. Na miejscu był Bartosz Wilczyński, z którym rozmawiałam o zwycięskiej trójce.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Polski oscypek robi furorę za granicą

Jednym z najbardziej docenionych polskich serów jest oscypek, wykonany w bacówce Wojtka Komperdy na Hali Majerz w Gorcach. To tradycyjny, klasyczny, sezonowy oscypek, wykonany z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego rasy czerwonej polskiej. Ser jest wędzony w naturalny sposób w bacówce. Zapytałam Bartosza Wilczyńskiego, eksperta od polskich serów rzemieślniczych, po czym rozpoznać, że oscypek jest dobry.

– Przede wszystkim pierwsza podstawowa rzecz: nie kupujemy oscypków na przypadkowej ulicy, ponieważ jest wiele podrabianych produktów. […] Drugą rzeczą jest balans pomiędzy słonością a uwędzeniem. Oscypek musi być elastyczny, a z czasem staje się zdecydowanie bardziej dojrzewający – tłumaczy Bartosz Wilczyński.
Oscypek z bacówki na Hali Majerz
Oscypek z bacówki na Hali Majerz © Materiały prasowe

Znawca dobrych serów i wina zawsze trzyma kilka oscypków w zapasie, które z miesiąca na miesiąc stają się coraz bardziej dojrzałe. Są idealne do deski serów.

– Mam u siebie w takiej małej, prywatnej dojrzewalni oscypki, które mają rok i to są fantastyczne rzeczy. Oczywiście one są już w zupełnie innym stanie. […] Po pół roku oscypek nadaje się tylko do ścierania, ale za to ma bardzo głęboki i fantastyczny smak – opowiada ekspert.

Polskie sery zamiast klasyków włoskich

Kolejne dwa złote medale zdobyły sery dojrzewające – Siwy Kazik z serowarni Golęczewo w Wielkopolsce i Ser Hrabiego z serowarni Ser Dobry z województwa mazowieckiego. Siwy Kazik to ser trzymiesięczny, półtwardy, ręcznie pielęgnowany na szlachetną pleśń.

Ser Siwy Kazik z Golęczewa
Ser Siwy Kazik z Golęczewa © Materiały prasowe
– Jest do dostania na terenie Poznania w różnych punktach, a w Warszawie na przykład w sieci "Smaki regionów". Z tego, co mam zapisane w swoich notatkach, ser kosztuje około 120-130 złotych za kilogram – podaje Bartosz Wilczyński.

Drugi to Ser Hrabiego Starzeńskiego z serowarni Ser Dobry pod Warszawą. Jest to ser twardy, długo dojrzewający o bardzo bogatym smaku. Idealny na deskę serów, jak również do posypania makaronu. Ekspert twierdzi, że tym serem można z powodzeniem zastąpić włoskie i francuskie sery długo dojrzewające.

– On jest na razie do kupienia tylko w soboty na targowisku miejskim w Mińsku Mazowieckim. Targ działa od 6.30 do 13.00 w każdą sobotę – mówi seroznawca.

Na targu w Mińsku Mazowieckim można spotkać i porozmawiać z wytwórcami Sera Hrabiego, Pawłem i Mileną Katanami. Cena za kilogram wynosi również 130 złotych, czyli mniej więcej tyle, co kosztuje parmezan lub grana padano w markecie.

Inne polskie sery nagrodzone w Szwajcarii

Na konkursie w Szwajcarii srebrne medale otrzymały cztery sery: Kozi grzbiet z Wańczykówki (woj. dolnośląskie), Koza górska z Serowarni Swoboda (woj. podkarpackie), Ser spod lady oraz Ser gospodarza z gospodarstwa Rolne KozieŁawy (woj. kujawsko-pomorskie).

Brązowe medale powędrowały do serowarni Jasiurkowscy (woj. kujawsko-pomorskie) za Twaróg pałucki oraz do Wańczykówki za Blu Wańczyk i Old Wańczyk. Ogromnym sukcesem na World Cheese Awards jest docenienie polskich serów farmerskich. Szczególnie cieszy dowartościowanie naszego górskiego sera – oscypka.

– Jesteśmy rękami i nogami za oscypkiem. On budzi absolutne zaskoczenie i zainteresowanie za granicą. Kiedy go pokazujemy, jest absolutnie doceniany – podsumowuje Bartosz Wilczyński.
Największy na świecie konkurs serów farmerskich 2025
Największy na świecie konkurs serów farmerskich 2025 © Materiały prasowe | Promotor Kulinarny

Anna Galuhn, dziennikarka Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni