WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak

Ten ser to wielka duma Podlasia, która powoli zdobywa serca smakoszy w całym kraju. Ów wyjątkowy produkt wyróżnia się bogactwem białka i niepowtarzalnym smakiem, a jego tradycja sięga XVII wieku.

SerSer koryciński ma dużo białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Parinya.Agsararattananont
Paulina Hermann

Na sklepowych półkach widzimy zwykle sery z zagranicy, a tymczasem tuż pod nosem mamy perełkę, czyli ser koryciński. Powstaje w niewielkiej gminie Korycin i od lat jest chlubą Podlasia. Jego historia sięga XVII wieku, ale dopiero niedawno znów zaczęto o nim mówić głośno. Dlaczego? Bo to ser, który smakuje jak domowe jedzenie – prosty w składzie, bez chemii, a jednocześnie pełen wartości odżywczych. Dziś zyskuje fanów w całej Polsce, a kucharze chętnie podają go w nowoczesnych wariacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Skąd się wziął ser koryciński?

Mówi się, że wszystko zaczęło się w czasie potopu szwedzkiego. Do Korycina trafili szwajcarscy żołnierze, którzy podzielili się z miejscowymi sekretem serowarstwa. Gospodynie zaczęły robić ser dojrzewający na słomie w chłodnych piwnicach. Tak powstał ser koryciński. Był wyjątkowy, aromatyczny i szybko stał się wizytówką regionu. Choć dziś produkuje się go nieco inaczej, nadal zachowuje tę samą prostotę i charakter.

Jak powstaje ser koryciński?

Do jednego krążka potrzeba całego wiadra mleka (10 litrów na kilogram sera) i to dosłownie. Świeże mleko krowie miesza się z solą i podpuszczką, a następnie formuje w charakterystyczne, spłaszczone kule. Zależnie od tego, jak długo dojrzewa (zazwyczaj od 2 do 4 dni), ser koryciński może być delikatny i kremowy albo wyrazisty, lekko orzechowy. Dziś chętnie wzbogaca się go dodatkami, na przykład czosnkiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, orzechami, a nawet żurawiną. Dzięki temu każdy krążek może smakować inaczej, a kucharze mają ogromne pole do popisu.

Dlaczego warto go jeść?

Świeży ser koryciński jest miękki, śmietankowy i wilgotny. Świetnie smakuje w prostych kanapkach. Po kilku dniach leżakowania nabiera charakteru: staje się żółtawy, twardszy i bardziej pikantny. To właśnie wtedy potrafi zaskoczyć głębią aromatu.

Pod względem odżywczym jest równie imponujący. W 100 g kryje się tyle białka co w porcji kurczaka, do tego solidna dawka zdrowych tłuszczów i wapnia. Ma 280 kcal, czyli tyle, co porządna kanapka lub lekka owsianka. Do tego brak konserwantów i sztucznych dodatków sprawia, że to nabiał naprawdę czysty i naturalny.

Do czego używać sera korycińskiego?

Ser koryciński można jeść bez niczego, gdyż wtedy najlepiej czuć jego oryginalny smak. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach, na ciepłych grzankach czy w zapiekankach. W wersji z ziołami lub czosnkiem niedźwiedzim nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Pasuje zarówno do domowych śniadań, jak i do eleganckiej deski serów podanej z winem.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona