Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak

Ten ser to wielka duma Podlasia, która powoli zdobywa serca smakoszy w całym kraju. Ów wyjątkowy produkt wyróżnia się bogactwem białka i niepowtarzalnym smakiem, a jego tradycja sięga XVII wieku.

SerSer koryciński ma dużo białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Parinya.Agsararattananont
Paulina Hermann

Na sklepowych półkach widzimy zwykle sery z zagranicy, a tymczasem tuż pod nosem mamy perełkę, czyli ser koryciński. Powstaje w niewielkiej gminie Korycin i od lat jest chlubą Podlasia. Jego historia sięga XVII wieku, ale dopiero niedawno znów zaczęto o nim mówić głośno. Dlaczego? Bo to ser, który smakuje jak domowe jedzenie – prosty w składzie, bez chemii, a jednocześnie pełen wartości odżywczych. Dziś zyskuje fanów w całej Polsce, a kucharze chętnie podają go w nowoczesnych wariacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Skąd się wziął ser koryciński?

Mówi się, że wszystko zaczęło się w czasie potopu szwedzkiego. Do Korycina trafili szwajcarscy żołnierze, którzy podzielili się z miejscowymi sekretem serowarstwa. Gospodynie zaczęły robić ser dojrzewający na słomie w chłodnych piwnicach. Tak powstał ser koryciński. Był wyjątkowy, aromatyczny i szybko stał się wizytówką regionu. Choć dziś produkuje się go nieco inaczej, nadal zachowuje tę samą prostotę i charakter.

Jak powstaje ser koryciński?

Do jednego krążka potrzeba całego wiadra mleka (10 litrów na kilogram sera) i to dosłownie. Świeże mleko krowie miesza się z solą i podpuszczką, a następnie formuje w charakterystyczne, spłaszczone kule. Zależnie od tego, jak długo dojrzewa (zazwyczaj od 2 do 4 dni), ser koryciński może być delikatny i kremowy albo wyrazisty, lekko orzechowy. Dziś chętnie wzbogaca się go dodatkami, na przykład czosnkiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, orzechami, a nawet żurawiną. Dzięki temu każdy krążek może smakować inaczej, a kucharze mają ogromne pole do popisu.

Dlaczego warto go jeść?

Świeży ser koryciński jest miękki, śmietankowy i wilgotny. Świetnie smakuje w prostych kanapkach. Po kilku dniach leżakowania nabiera charakteru: staje się żółtawy, twardszy i bardziej pikantny. To właśnie wtedy potrafi zaskoczyć głębią aromatu.

Pod względem odżywczym jest równie imponujący. W 100 g kryje się tyle białka co w porcji kurczaka, do tego solidna dawka zdrowych tłuszczów i wapnia. Ma 280 kcal, czyli tyle, co porządna kanapka lub lekka owsianka. Do tego brak konserwantów i sztucznych dodatków sprawia, że to nabiał naprawdę czysty i naturalny.

Do czego używać sera korycińskiego?

Ser koryciński można jeść bez niczego, gdyż wtedy najlepiej czuć jego oryginalny smak. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach, na ciepłych grzankach czy w zapiekankach. W wersji z ziołami lub czosnkiem niedźwiedzim nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Pasuje zarówno do domowych śniadań, jak i do eleganckiej deski serów podanej z winem.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯