Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak

Ten ser to wielka duma Podlasia, która powoli zdobywa serca smakoszy w całym kraju. Ów wyjątkowy produkt wyróżnia się bogactwem białka i niepowtarzalnym smakiem, a jego tradycja sięga XVII wieku.

SerSer koryciński ma dużo białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Parinya.Agsararattananont
Paulina Hermann

Na sklepowych półkach widzimy zwykle sery z zagranicy, a tymczasem tuż pod nosem mamy perełkę, czyli ser koryciński. Powstaje w niewielkiej gminie Korycin i od lat jest chlubą Podlasia. Jego historia sięga XVII wieku, ale dopiero niedawno znów zaczęto o nim mówić głośno. Dlaczego? Bo to ser, który smakuje jak domowe jedzenie – prosty w składzie, bez chemii, a jednocześnie pełen wartości odżywczych. Dziś zyskuje fanów w całej Polsce, a kucharze chętnie podają go w nowoczesnych wariacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Skąd się wziął ser koryciński?

Mówi się, że wszystko zaczęło się w czasie potopu szwedzkiego. Do Korycina trafili szwajcarscy żołnierze, którzy podzielili się z miejscowymi sekretem serowarstwa. Gospodynie zaczęły robić ser dojrzewający na słomie w chłodnych piwnicach. Tak powstał ser koryciński. Był wyjątkowy, aromatyczny i szybko stał się wizytówką regionu. Choć dziś produkuje się go nieco inaczej, nadal zachowuje tę samą prostotę i charakter.

Jak powstaje ser koryciński?

Do jednego krążka potrzeba całego wiadra mleka (10 litrów na kilogram sera) i to dosłownie. Świeże mleko krowie miesza się z solą i podpuszczką, a następnie formuje w charakterystyczne, spłaszczone kule. Zależnie od tego, jak długo dojrzewa (zazwyczaj od 2 do 4 dni), ser koryciński może być delikatny i kremowy albo wyrazisty, lekko orzechowy. Dziś chętnie wzbogaca się go dodatkami, na przykład czosnkiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, orzechami, a nawet żurawiną. Dzięki temu każdy krążek może smakować inaczej, a kucharze mają ogromne pole do popisu.

Dlaczego warto go jeść?

Świeży ser koryciński jest miękki, śmietankowy i wilgotny. Świetnie smakuje w prostych kanapkach. Po kilku dniach leżakowania nabiera charakteru: staje się żółtawy, twardszy i bardziej pikantny. To właśnie wtedy potrafi zaskoczyć głębią aromatu.

Pod względem odżywczym jest równie imponujący. W 100 g kryje się tyle białka co w porcji kurczaka, do tego solidna dawka zdrowych tłuszczów i wapnia. Ma 280 kcal, czyli tyle, co porządna kanapka lub lekka owsianka. Do tego brak konserwantów i sztucznych dodatków sprawia, że to nabiał naprawdę czysty i naturalny.

Do czego używać sera korycińskiego?

Ser koryciński można jeść bez niczego, gdyż wtedy najlepiej czuć jego oryginalny smak. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach, na ciepłych grzankach czy w zapiekankach. W wersji z ziołami lub czosnkiem niedźwiedzim nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Pasuje zarówno do domowych śniadań, jak i do eleganckiej deski serów podanej z winem.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm