Uduś ziemniaki w mleku i dorzuć ser. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie

Czasem najprostsze składniki potrafią stworzyć danie, które zaskakuje smakiem i aromatem. Tak właśnie jest z serowymi ziemniakami z patelni, czyli potrawą, która powstaje chwilę, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, by zwykłe ziemniaki zamieniły się w coś wyjątkowego.

Pyszne danie z ziemniaków, które zrobisz na patelniPyszne danie z ziemniaków, które zrobisz na patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekret tkwi w sposobie przygotowania. Ziemniaki podduszone w mleku na patelni nabierają przyjemną konsystencję. Dodatek sera, który rozpuszcza się pod wpływem ciepła, tworzy aksamitną, aromatyczną warstwę, otulającą każdy kawałek. To połączenie prostoty z głębią smaku, które powoduje, że trudno poprzestać na jednej porcji.

Ziemniaki to nie tylko podstawa wielu dań, ale też źródło potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i niemal wszystkich witamin z grupy B. Co ważne, najwięcej wartości odżywczych kryje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej dusić je i podsmażać cienko obrane lub w ogóle w mundurkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowa szynka w aromatycznym sosie. Mięso tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach

Ser żółty, który nadaje całości wyraz, dostarcza białko, wapń i witaminę A, D oraz K. W połączeniu z ziemniakami tworzy pełnowartościowe danie, które może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do mięsa, ryb czy sałatek.

Przepis na serowe ziemniaki z patelni

Proste, szybkie i zaskakująco smaczne serowe ziemniaki z patelni to dowód na to, że w kuchni wcale nie trzeba wielu składników ani skomplikowanych przepisów, by uzyskać efekt, który zachwyci całą rodzinę.

Składniki:

  • 2-3 małe ziemniaki (250 g),
  • 1 kawałek sera żółtego (30 g),
  • niecałe 1/2 szkl. mleka 2 proc. (100 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sól,
  • chilli,
  • kurkuma,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Pokrój składniki

Krok 1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno pokrój.

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Wymieszaj mleko z przyprawami

Krok 2. W szklance umieść mleko. Dopraw szczyptą soli, chilli, kurkumy, curry i wędzonej słodkiej papryki. 

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Podsmaż cebulę

Krok 3. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Rozłóż ziemniaki

Krok 4. Usmażoną cebulę równomiernie rozłóż na całej powierzchni patelni. Na cebuli ułóż plasterki ziemniaków.

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Wlej mleko i wodę

Krok 5. Zalej mlekiem z dodatkami i wodą (ilość wody dostosuj tak, aby płyny były mniej więcej 0,5-1 cm ponad zawartością patelni). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu do miękkości i odparowania płynów, czyli przez około 20-30 minut. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. 

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Pod koniec dodaj ser

Krok 6. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Pod koniec posyp startym serem i przykryj pokrywką. Doprowadź do rozpuszczenia sera. 

Serowe ziemniaki z patelni przepis
Zjedz z patelni lub przełóż do wygodnego naczynia

Krok 7. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy