Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Niektórzy ją uwielbiają, inni zdejmują i odkładają na bok talerza. Surowa jest ostra i wyrazista, a po podsmażeniu mięknie i nabiera słodyczy. Cebula od lat towarzyszy nam w kuchni, nadając smak potrawom i wspierając naturalną odporność organizmu. Zalet ma bez liku, ale są również ograniczenia.
Cebula to podstawowy składnik wielu polskich potraw. Praktycznie wszystkie przepisy na sos czy gulasz zaczynają się od podsmażenia cebuli. To ona odpowiada za wyrazistość i odpowiednią konsystencję potraw. Często dodawana jest również na surowo do sałatek i burgerów. Niestety, mimo licznych zalet zdrowotnych, nie każdy może ją spożywać bez ograniczeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków
Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula jest łatwo dostępna i tania, co czyni ją popularnym wyborem w codziennej diecie. Jest również jednym z najmniej skażonych warzyw, a jej zalety zdrowotne można wymieniać długo. Przede wszystkim zawiera kwercetynę – silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, spowalniając proces starzenia. Kwercetyna pomaga również obniżyć ciśnienie krwi i działa przeciwnowotworowo. Charakterystyczny zapach cebuli pochodzi od związków siarki, które wspierają walkę z bakteriami i obniżają poziom cholesterolu.
To podstawowe warzywo jest także źródłem fruktanów, które działają jako prebiotyk, wspierając zdrowie jelit, zwłaszcza po antybiotykoterapii. Ponadto sok z cebuli działa łagodząco i przeciwbólowo, co jest przydatne przy obrzękach po ukąszeniach owadów. Wystarczy przyłożyć przekrojoną na pół cebulę do zaczerwienionego miejsca, a już po chwili odczujesz wyraźną ulgę.
Niepozorne warzywo pełne składników odżywczych
Cebula jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. Zawiera również kwas foliowy, istotny dla kobiet planujących ciążę, ponieważ zapobiega wadom płodu. Ponadto, kwas foliowy wspiera układ krwionośny i nerwowy, więc jest zalecany dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie. Cebula dostarcza także żelazo, niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, oraz błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit.
Cebula w sezonie jesienno-zimowym
W okresie jesienno-zimowym cebula zyskuje na wartości, ponieważ jest niezastąpiona w walce z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia odporność, redukuje stany zapalne i oczyszcza drogi oddechowe z nadmiaru śluzu. Znany od pokoleń, tradycyjny syrop z cebuli nadal w wielu domach jest podstawowym lekarstwem w przypadku infekcji.
Kto powinien uważać na cebulę w diecie?
Pomimo licznych korzyści zdrowotnych, cebula nie jest najlepszym wyborem dla wszystkich. Osoby z problemami przewodu pokarmowego, takimi jak refluks czy zespół jelita drażliwego, powinny jej unikać lub spożywać ją w ograniczonych ilościach. Fruktany zawarte w cebuli mogą powodować dolegliwości trawienne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy niestrawność.
Najbardziej ciężkostrawna jest cebula surowa i smażona na tłuszczu. Aby złagodzić jej smak, warto ją sparzyć lub dusić z dodatkiem ziół. Innym sposobem jest lekkie podgotowanie albo sparzenie cebuli przed wrzuceniem na patelnię – dzięki temu będzie łagodniejsza dla układu pokarmowego.
Ile cebuli można jeść dziennie?
Każdy organizm jest inny, więc trudno o uniwersalne wytyczne. Jednak często w wypowiedziach dietetyków wybrzmiewa, że widoczne korzyści przynosi spożywanie już połówki średniej cebuli dziennie. Jeśli nie cierpisz na choroby układu pokarmowego, cebula może pomóc ci wyregulować ciśnienie krwi czy obniżyć poziom cukru. Zawarte w niej składniki aktywne wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także na jakość snu.