Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia cebuli? Zdaj się na tanie, sprawdzone metody

Nieprzyjemny zapach cebuli często towarzyszy nam podczas przygotowywania potraw z jej udziałem. Intensywny aromat tego warzywa niekiedy przemieszcza się z kuchni do innych pokoi. W konsekwencji po ugotowaniu posiłku zdarza się, że musimy wietrzyć cały dom. Jak w takim razie temu zaradzić? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów.  

ObrazekJak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Cebula uniwersalny dodatek wielu dań

Obrazek
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Cebula to wyjątkowo zdrowe warzywo. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, C, E, A, K. Poza tym znajdziemy w niej również cenne sole mineralne, takie jak siarka, magnez, cynk, czy żelazo. Dodatkowo cebula obniża ciśnienia krwi, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Oprócz swoich wspaniałych walorów zdrowotnych, odznacza się ona również wyjątkowym smakiem. W związku z tym często stanowi składnik wielu potraw. Niestety podczas krojenia cebuli, musimy mierzyć się z wyjątkowo intensywnym zapachem. Nie każdy z nas jest jego fanem. Jak możemy pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu?

Intensywny zapach cebuli - jak się go pozbyć?

Poniżej podajemy kilka prostych sposobów, dzięki którym pozbędziesz się intensywnego zapachu cebuli. Od teraz krojenie tego warzywa będzie o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze!

  • Sól
Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sól pomoże ci pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli. Przed krojeniem należy wykonać jedną, prostą czynność - obtoczyć warzywo w soli. Następnie odstaw je na około 10 - 15 minut. Po tym czasie usuń nadmiar przyprawy.

  • Zimna woda i kostki lodu
Obrazek

Lodowata woda również pomoże usunąć nieprzyjemny aromat cebuli. Wystarczy, że obraną cebulę wrzucisz do zimnej wody z kilkoma kostkami lodu. Następnie odstaw całość na około 10 minut. Po tym czasie przystąp do dalszej obróbki warzywa.

  • Ocet lub sok z cytryny
Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że na usunięcie nieprzyjemnego zapachu cebuli równie skutecznie działa ocet lub sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz warzywo jednym z tych dwóch składników. Jest to wyjątkowo prosty, ale również dobry sposób.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża