Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia cebuli? Zdaj się na tanie, sprawdzone metody

Nieprzyjemny zapach cebuli często towarzyszy nam podczas przygotowywania potraw z jej udziałem. Intensywny aromat tego warzywa niekiedy przemieszcza się z kuchni do innych pokoi. W konsekwencji po ugotowaniu posiłku zdarza się, że musimy wietrzyć cały dom. Jak w takim razie temu zaradzić? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów.  

ObrazekJak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Cebula uniwersalny dodatek wielu dań

Obrazek
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Cebula to wyjątkowo zdrowe warzywo. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, C, E, A, K. Poza tym znajdziemy w niej również cenne sole mineralne, takie jak siarka, magnez, cynk, czy żelazo. Dodatkowo cebula obniża ciśnienia krwi, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Oprócz swoich wspaniałych walorów zdrowotnych, odznacza się ona również wyjątkowym smakiem. W związku z tym często stanowi składnik wielu potraw. Niestety podczas krojenia cebuli, musimy mierzyć się z wyjątkowo intensywnym zapachem. Nie każdy z nas jest jego fanem. Jak możemy pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu?

Intensywny zapach cebuli - jak się go pozbyć?

Poniżej podajemy kilka prostych sposobów, dzięki którym pozbędziesz się intensywnego zapachu cebuli. Od teraz krojenie tego warzywa będzie o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze!

  • Sól
Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sól pomoże ci pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli. Przed krojeniem należy wykonać jedną, prostą czynność - obtoczyć warzywo w soli. Następnie odstaw je na około 10 - 15 minut. Po tym czasie usuń nadmiar przyprawy.

  • Zimna woda i kostki lodu
Obrazek

Lodowata woda również pomoże usunąć nieprzyjemny aromat cebuli. Wystarczy, że obraną cebulę wrzucisz do zimnej wody z kilkoma kostkami lodu. Następnie odstaw całość na około 10 minut. Po tym czasie przystąp do dalszej obróbki warzywa.

  • Ocet lub sok z cytryny
Obrazek
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że na usunięcie nieprzyjemnego zapachu cebuli równie skutecznie działa ocet lub sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz warzywo jednym z tych dwóch składników. Jest to wyjątkowo prosty, ale również dobry sposób.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej