Na grilla szykuję ekstra posypkę. Gotowce ze sklepu mogą się schować
Wiele osób, przygotowując potrawy na grilla, skupia się na konkretach, czyli przede wszystkim – jakie wybrać mięso i jak zamarynować. Tymczasem udany posiłek to kompozycja wielu składników i nawet niewielki dodatek może sprawić, że obiad w plenerze na długo zostanie w pamięci.
Jeśli chcesz, aby twoje burgery z grilla przeszły do historii, pomyśl nie tylko o świeżych dodatkach i wyrazistych sosach, ale także o chrupiącej posypce w postaci prażonej cebulki. Ten dodatek można kupić w sklepie, ale odradzam ze względu na sztuczny aromat i kiepski skład. Domowa wersja, chociaż również przygotowywana na głębokim tłuszczu, jest trochę zdrowsza i o wiele smaczniejsza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Do czego wykorzystać prażoną cebulkę?
Myślę, że jak tylko postawisz miseczkę z prażoną cebulką na stole, szybko znajdzie zastosowanie. Nie jest dobrym pomysłem mieszanie jest z innymi składnikami, zwłaszcza w sałatce, ponieważ w ten sposób może zmięknąć i przestanie przyjemnie chrupać. Co nie znaczy, że nie jest odpowiednim dodatkiem do sałaki na grilla.
Jak najbardziej możesz ją dodać do młodych ziemniaków wymieszanych z jogurtem greckim, ogórkiem kiszonym lub rzodkiewką. Jednak żeby cebulka nie zmiękła, poczekaj z tym na sam koniec albo zaproponuj gościom, żeby samodzielnie dodali ją do swojej porcji na talerzu.
Przepis na domową prażoną cebulkę
Do smażenia w głębokim tłuszczu najlepiej użyj rafinowanego oleju kokosowego lub oleju z awokado, które zachowują stabilność w wysokiej temperaturze.
Składniki:
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki mąki,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Pokrój cebulę w krążki i obtocz w 2 łyżkach mąki.
- Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na średniej mocy palnika, aż zacznie się rumienić.
- Wtedy dodaj posyp ją jeszcze jedną łyżką mąki, wymieszaj i smaż przez kolejne 15-20 minut.
- Podczas smażenia kilka razy przemieszaj cebulę.
Jeśli chcesz przygotować prażoną cebulkę w piekarniku, obtoczone w mące krążki wymieszaj z olejem i rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Co kilka minut przemieszaj cebulę, aby zarumieniła się równomiernie.