Tak szybko oczyścisz młode ziemniaki. Szorowanie nie będzie konieczne
Szorowanie ziemniaków bywa czasochłonne i nudne. Nie zawsze chce się nam to robić. Na całe szczęście istnieje inny sposób, dzięki któremu będziemy mogli wyczyścić młode ziemniaki. Pokazał go Tomasz strzelczyk z kanału "Oddasz Fartucha". Robi to w dosłownie kilka minut.
Tomasz Strzelczyk to słynny kucharz, który prowadzi duży kanał na YouTube. Regularnie publikuje różne przepisy i tipy na szybsze oraz prostsze przygotowanie składników lub dań. Co prawda to drugie pojawia się zbyt często, ale jak już Strzelczyk zdecyduje się z nami czymś takim podzielić, to "klękajcie narody". Tym razem pokazał, co zrobić, by szybko i bez bólu wyczyścić młode ziemniaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez
Idealne młode ziemniaki bez szorowania
Strzelczyk pokazał, że wcale nie musimy męczyć tych warzyw druciakiem lub szczotką. Wystarczy tylko, że zrobimy prostą rzecz i użyjemy... soli. Młode ziemniaki wkładamy do miski, zasypujemy je obficie grubo zmieloną solą i wszystko obtaczamy w rękach, a na koniec zalewamy wodą. Po kilku minutach ziarenka rozprawią się z brudem i zanieczyszczeniami, a naszym jedynym zadaniem jest opłukanie wszystkiego pod bieżącą wodą.
Ta innowacyjna metoda jest szybka i skuteczna, nie musimy się już denerwować, że szorowanie ziemniaków zajmuje nam wieki. W tym czasie możemy się zająć fajniejszymi i ciekawszymi rzeczami. A kiedy ziemniaki będą idealnie czyste, przystępujemy do dalszych działań i robimy pyszny dodatek do obiadu.
Młode ziemniaki w całkiem nowej odsłonie
Ponoć są tak pyszne, że sam autor przepisu twierdzi, że "są sycące i mogą być oddzielnym daniem". Warto więc przetestować przepis i zacząć przygotowywać składniki.
Składniki:
- 1,5 kg młodych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku (jak nie masz, to może być taki z paczki),
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- mielona słodka papryka,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Teraz czas na dalszą zabawę. Na szczęście nie będzie ona ani trudna, ani czasochłonna. Podążaj za instrukcją:
- Oczyszczone ziemniaki zalej wodą i ugotuj. Sprawdzaj co jakiś czas wykałaczką lub widelcem, czy są miękkie. Jeśli tak, to szybko wyłącz palnik, bo inaczej młode ziemniaki zaczną się rozpadać. Odcedź.
- W międzyczasie pokrój cebulę i lekko podsmaż ją na patelni (koniecznie na oliwie lub oleju). Niech po prostu się zarumieni. Przełóż ją do miseczki.
- Na tej samej patelni podsmaż ziemniaki i przypraw je papryką oraz ziołami. Następnie dodaj cebulę i starty ząbek czosnku. Ziemniaczki dopraw pieprzem i solą, podsmaż je jeszcze trochę.
- Na sam koniec dosyp drobno posiekanego koperku. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie poukładaj estetycznie na talerzach.
Tak przygotowane młode ziemniaki świetnie czują się w towarzystwie surówek i mięs (na przykład kotletów z kurczaka).