Tak szybko oczyścisz młode ziemniaki. Szorowanie nie będzie konieczne

Szorowanie ziemniaków bywa czasochłonne i nudne. Nie zawsze chce się nam to robić. Na całe szczęście istnieje inny sposób, dzięki któremu będziemy mogli wyczyścić młode ziemniaki. Pokazał go Tomasz strzelczyk z kanału "Oddasz Fartucha". Robi to w dosłownie kilka minut.

ziemniakiMłode ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tomasz Strzelczyk to słynny kucharz, który prowadzi duży kanał na YouTube. Regularnie publikuje różne przepisy i tipy na szybsze oraz prostsze przygotowanie składników lub dań. Co prawda to drugie pojawia się zbyt często, ale jak już Strzelczyk zdecyduje się z nami czymś takim podzielić, to "klękajcie narody". Tym razem pokazał, co zrobić, by szybko i bez bólu wyczyścić młode ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Idealne młode ziemniaki bez szorowania

Strzelczyk pokazał, że wcale nie musimy męczyć tych warzyw druciakiem lub szczotką. Wystarczy tylko, że zrobimy prostą rzecz i użyjemy... soli. Młode ziemniaki wkładamy do miski, zasypujemy je obficie grubo zmieloną solą i wszystko obtaczamy w rękach, a na koniec zalewamy wodą. Po kilku minutach ziarenka rozprawią się z brudem i zanieczyszczeniami, a naszym jedynym zadaniem jest opłukanie wszystkiego pod bieżącą wodą.

Ta innowacyjna metoda jest szybka i skuteczna, nie musimy się już denerwować, że szorowanie ziemniaków zajmuje nam wieki. W tym czasie możemy się zająć fajniejszymi i ciekawszymi rzeczami. A kiedy ziemniaki będą idealnie czyste, przystępujemy do dalszych działań i robimy pyszny dodatek do obiadu.

Młode ziemniaki w całkiem nowej odsłonie

Ponoć są tak pyszne, że sam autor przepisu twierdzi, że "są sycące i mogą być oddzielnym daniem". Warto więc przetestować przepis i zacząć przygotowywać składniki.

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku (jak nie masz, to może być taki z paczki),
  • oliwa,
  • zioła prowansalskie,
  • mielona słodka papryka,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Teraz czas na dalszą zabawę. Na szczęście nie będzie ona ani trudna, ani czasochłonna. Podążaj za instrukcją:

  1. Oczyszczone ziemniaki zalej wodą i ugotuj. Sprawdzaj co jakiś czas wykałaczką lub widelcem, czy są miękkie. Jeśli tak, to szybko wyłącz palnik, bo inaczej młode ziemniaki zaczną się rozpadać. Odcedź.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę i lekko podsmaż ją na patelni (koniecznie na oliwie lub oleju). Niech po prostu się zarumieni. Przełóż ją do miseczki.
  3. Na tej samej patelni podsmaż ziemniaki i przypraw je papryką oraz ziołami. Następnie dodaj cebulę i starty ząbek czosnku. Ziemniaczki dopraw pieprzem i solą, podsmaż je jeszcze trochę.
  4. Na sam koniec dosyp drobno posiekanego koperku. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie poukładaj estetycznie na talerzach.

Tak przygotowane młode ziemniaki świetnie czują się w towarzystwie surówek i mięs (na przykład kotletów z kurczaka).

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej