Do grilla robię tę sałatkę ziemniaczaną. Goście zawsze wyrywają sobie salaterkę z rąk

Sałatka ziemniaczana to klasyk, który na dobre zagościł w wielu domach. W tej odsłonie smakuje jeszcze lepiej, a na dodatek nie tonie w majonezie. To pewniak na grillowanie.

Sałatka ziemniaczana idealnie sprawdzi się na grillaSałatka ziemniaczana idealnie sprawdzi się na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, nawet najlepiej wypieczona kiełbaska odsuwa się w cień. To pyszny dodatek na grilla, który świetnie komponuje się z mięsami, ale sprawdzi się również w roli głównej. Jej pochodzenie przypisują sobie Niemcy, ale szybko rozprzestrzeniła się po całej Europie. W moim przepisie stawiam na nieco lżejszą wersję z sosem jogurtowo-majonezowym z oliwą i musztardą. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Sałatka ziemniaczana na grilla

Ta sałatka ziemniaczana zachwyca lekkością. Jej bazą są młode ziemniaczki, poza tym korniszon i sos jogurtowo-majonezowy, a do tego całość okraszona jest szczypiorkiem oraz koperkiem. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia.

Sałatka z młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się w roli dodatku na grilla. Wcześniej schłódź ją w lodówce, by smakowała jeszcze lepiej. Możesz ją podawać schłodzoną, przyjemnie orzeźwi podczas grillowania na świeżym powietrzu.

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 korniszony,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,

Sos sałatkowy:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Uważaj, aby ich nie rozgotować.
  2. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
  3. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie pióra, a ogórki w drobną kostkę.
  4. Młode ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki i przełóż do miski.
  5. Dorzuć do nich cebulę i korniszony.
  6. Do słoika dodaj olej, musztardę, jogurt, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zakręć i energicznie potrząśnij, aż powstanie gładki sos.
  7. Do powstałego sosu dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek i wymieszaj.
  8. Wymieszaj warzywa z sosem i odstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.

Pyszna sałatka ziemniaczana jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀