Do grilla robię tę sałatkę ziemniaczaną. Goście zawsze wyrywają sobie salaterkę z rąk
Sałatka ziemniaczana to klasyk, który na dobre zagościł w wielu domach. W tej odsłonie smakuje jeszcze lepiej, a na dodatek nie tonie w majonezie. To pewniak na grillowanie.
Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, nawet najlepiej wypieczona kiełbaska odsuwa się w cień. To pyszny dodatek na grilla, który świetnie komponuje się z mięsami, ale sprawdzi się również w roli głównej. Jej pochodzenie przypisują sobie Niemcy, ale szybko rozprzestrzeniła się po całej Europie. W moim przepisie stawiam na nieco lżejszą wersję z sosem jogurtowo-majonezowym z oliwą i musztardą. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Sałatka ziemniaczana na grilla
Ta sałatka ziemniaczana zachwyca lekkością. Jej bazą są młode ziemniaczki, poza tym korniszon i sos jogurtowo-majonezowy, a do tego całość okraszona jest szczypiorkiem oraz koperkiem. Tutaj nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Sałatka z młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się w roli dodatku na grilla. Wcześniej schłódź ją w lodówce, by smakowała jeszcze lepiej. Możesz ją podawać schłodzoną, przyjemnie orzeźwi podczas grillowania na świeżym powietrzu.
Składniki
- 600 g młodych ziemniaków,
- pół czerwonej cebuli,
- 2 korniszony,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
Sos sałatkowy:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Uważaj, aby ich nie rozgotować.
- Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Czerwoną cebulę pokrój w cienkie pióra, a ogórki w drobną kostkę.
- Młode ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki i przełóż do miski.
- Dorzuć do nich cebulę i korniszony.
- Do słoika dodaj olej, musztardę, jogurt, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zakręć i energicznie potrząśnij, aż powstanie gładki sos.
- Do powstałego sosu dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek i wymieszaj.
- Wymieszaj warzywa z sosem i odstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.
Pyszna sałatka ziemniaczana jest już gotowa. Smacznego!